Categorii

Catolic palestinian: „Acordul secolului” al lui Trump un plan al dreptei israeliene

Planul de pace pentru Orientul Mijlociu al președintelui SUA, Donald Trump, rebotezat în mai multe rânduri „acordul secolului” de narațiunea Casei Albe, este „un plan al dreptei israeliene” şi reduce „Palestina la entitate sub controlul Israelului însuși”. Este ceea ce subliniază la AsiaNews prof. Bernard Sabella, reprezentant al Fatah pentru Ierusalim şi secretar executiv al serviciului pentru refugiații palestinieni din Consiliul Bisericilor din Orientul Mijlociu. „Acum – adaugă liderul catolic – se certifică de fapt anexarea așezărilor şi a văii Iordanului. Cu acest proiect rezultă în toată claritatea sas că, pentru administrația SUA, palestinienii nu sunt pregătiți să se conducă singuri”.

Prezentat ieri la Washington în timpul unei conferințe de presă comune între stăpânul casei Trump şi premierul ad interim israelian Benjamin Netanyahu, planul a înregistrat deja opoziția clară a vârfurilor palestiniene şi a lui Hamas, care controlează Fâșia Gaza. Favorabil contracandidatul lui Netanyahu la votul din 2 martie, liderul centrist Benny Gantz care se declară pregătit să-l pună în practică în cazul victoriei la urne.

În substanță, planul elaborat de ginerele lui Trump, Jared Kushner, şi relansat cu hashtagul #dealofthecentury, prevede controlul Ierusalimului pentru Israel, a cărui capitală neîmpărțită va fi. Palestinienii vor lua 70% din teritoriile din Cisiordania, în timp ce Israel va lua restul adică așezările ebraice existente (colonii).

Palestinienii vor putea întemeia capitala lor într-un suburbie periferică a Ierusalimului şi vor trebui să renunțe la dreptul de întoarcere şi la controlul locurilor sacre. Planul, de 80 de pagini conform lui Trump când în realitate sunt 181 (de aici îndoielile cu privire la lectura reală a proiectului), va fi negociat de părţi în următorii patru ani. El prevede şi demilitarizarea zonei Gaza şi un plan de investiții internaționale de 50 de miliarde de dolari pentru a îmbunătăți infrastructuri, instruirea, welfare şi sănătatea. La asta s-ar adăuga un tunel de legătura între Gaza şi Cisiordania în aşa fel încât să lege cele două teritorii arabe divizate geografic de statul ebraic.

Pe planul internațional n-au lipsit reacțiile, pornind de la preşedintele palestinian Abu Mazen care a precizat imediat că „Ierusalimul nu este de vânzare şi drepturile noastre nu se dau la schimb”. Şi dacă Netanyahu vorbește despre „mare pas spre pace”, liderul lui Hamas pică proiectul pe toată linia definindu-l un „plan agresiv” care va provoca „multă mânie”. Şi pentru vineri este deja convocată o zi de protest în Fâșie.

Critică şi Iranul, conform căruia acest plan „rușinos” este „destinat eșecului”. Într-o notă, ministerul de externe din Teheran îl definește „trădarea secolului”, în timp ce mișcarea filo-șiită libaneză Hezbollah vorbește despre „tentativă de a elimina drepturile poporului palestinian”. Un purtător de cuvânt al secretarului general ONU António Guterres aminteşte că, pentru a elabora un plan de pace, este necesar să se respecte rezoluțiile Națiunilor Unite, dreptul internațional şi acordurile bilaterale. Puţin sau nimic din toate acestea nu reiese în planul lui Trump.

Din lumea arabă vin deschideri parțiale (de la Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite), în timp ce pentru Turcia este vorba de un proiect „născut mort”. Liga arabă va ține o reuniune de urgență la 1 februarie; Rusia subliniază necesitatea de „negocieri directe” între israelieni şi palestinieni pentru un „acord reciproc acceptabil”.

În realitate, mai mult decât un plan de pace pentru Orientul Mijlociu care ar trebui să implice două popoare, pactul prezentat ieri este un pact între două persoane, Netanyahu şi Trump, angajate să-şi garanteze un viitor politic cu alegerile (mai mult sau mai puţin) la ușă pentru amândoi. Un manifest politic care mângâie dreapta israeliană şi aripa evanghelică şi radicală SUA care nu are nicio posibilitate să se traducă în negocieri reale între palestinieni şi israelieni.

„Ceea ce reiese – subliniază prof. Bernard Sabella – este un model al dreptei israeliene, care prevede anexarea tuturor așezărilor şi îi reduce pe palestinieni la stătuleț sub controlul Israelului care continuă să adune taxe, să supravegheze importurile, intrările. Şi podul de acces la Iordania ar fi sub controlul Israelului. Clar că această propunere are aprobarea contracandidaților la conducerea țării, Netanyahu şi Gantz, exponenți ai dreptei – mai mult sau mai puţin radicale şi extremiste – a țării”.

Şi recunoaşterile economice, continuă liderul catolic, „sunt propuse într-o formă care este inacceptabilă pentru palestinieni”. „Nu se pot nega – adaugă el – drepturile, justiția pentru palestinieni, nu este posibil să se șteargă alipirea de pământul lor. Trump a voit să-i facă o favoare lui Netanyahu, dar nu cred că cei doi vor primi următorul Premiu Nobel pentru pace”. În realitate, conclude el, el va fi „vestitor de ulterioare ciocniri, de violenţe mai mari… nu există perspective pentru palestinieni, ci numai pentru dreapta israeliană. Nu este un plan global, studiat şi nu atinge inima palestinienilor”.

(După AsiaNews, 29 ianuarie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.