Categorii

Cardinalul John Henry Newman va fi sfânt

Fericitul John Henry Newman, cardinalul teolog şi poet englez din a doua jumătate a secolului al XIX-lea care s-a convertit de la anglicanism la catolicism, va deveni sfânt. Papa Francisc a aprobat astăzi minunea atribuită mijlocirii sale într-o audienţă cu cardinalul Angelo Becciu, prefect al Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor, în timpul căreia pontiful a aprobat şi virtuţile eroice ale cardinalului ungar Iosif Mindszenty, care a fost arhiepiscop de Esztergom şi primat al Ungariei, constrâns la arest la domiciliu de regimul comunist filosovietic şi apoi exilat în Viena, unde a murit în 1975.

Mare intelectual, a cărui operă este şi astăzi obiect de studii şi aprofundări, Newman era capelan de Oxford înainte de a se converti la catolicism. Anticipator al raportului dintre credinţă şi raţiune şi al multor teme de la Conciliul al II-lea din Vatican (între care valorizarea laicatului, provocarea educativă şi dialogul ecumenic) şi fondator în Anglia a Oratoriului „Sfântul Filip Neri”, a fost creat cardinal de Pius al IX-lea. În 2010, papa Benedict al XVI-lea l-a beatificat cu ocazia călătoriei sale apostolice în Regatul Unit. Acum papa Francisc îl canonizează.

În schimb cardinalul ungar Mindszenty a fost un mare opozant al regimurilor comuniste precum şi al Ostpolitik al Sfântului Scaun, adică al dialogului cu ţările din blocul de este dus înainte de cardinalul Agostino Casaroli. Născut la Csehimindszent, în câmpia ungară, hirotonit preot în 1915, a fost numit episcop de Veszprem în 1944 şi închis de nazişti. În 1945 a fost promovat arhiepiscop de Esztergom şi primat al Ungariei; Pius al XII-lea l-a creat cardinal în 1946. Când Ungaria a devenit o ţară satelit a Uniunii Sovietice, Mindszenty s-a opus cu dârzenie comunismului care a găsit în el un duşman de eliminat. În 1948, cardinalul a fost săltat din episcopie de poliţie şi arestat; în închisoare a fost supus la torturi, umiliri şi violenţe fizice pentru a fi condamnat după aceea la închisoare pe viaţă după un proces fals. A petrecut opt ani între închisoare şi arest la domiciliu, controlat la vedere de paznici care-l împiedicau chiar să se roage. A fost eliberat în 1956 dar s-a refugiat în ambasada americană din Budapesta, neputând să participe la conclavurile din 1958 şi 1963.

Printre celelalte decrete semnate astăzi de pontif figurează şi cele ale doi slujitori ai lui Dumnezeu italieni declaraţi venerabili: preotul brescian Giovanni Battista Zuaboni, fondator al Institutului Secular Compania Sfintei Familii, şi sora toscană Serafina Formai (înainte de voturi Letizia), fondatoare a congregaţiei Surorilor Misionare ale Veştii Bune.

Devin venerabili şi doi iezuiţi: un martir din Ecuador, Salvatore Vittorio Emilio Moscoso Cardenas, ucis „in odium fidei” la Riobabmba în 1897, şi spaniolul Emanuele García Nieto, mort la Comillas în 1974, şi călugăriţa columbiană Maria Berenice Duque Hencker (înainte de voturi Anna Giulia), fondatoare a Congregaţiei Surorilor Bunei Vestiri.

(După Vatican Insider, 13 februarie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.