Categorii

Cardinalul de Paris Vingt-Trois: să ne rugăm pentru victime, să nu cedăm urii

le-cardinal-andre-vingt-trois„Oraşul nostru Paris, ţara noastră, au fost lovite ieri seară în mod deosebit de sălbatic şi intens”, a spus arhiepiscopul de Paris, cardinalul André Vingt-Trois, într-o notă dată înainte de amiază.

„După atacurile din ianuarie, după atentatul din această săptămână la Beirut şi atâtea altele în cursul ultimelor luni, mai ales în Nigeria şi în alte ţări africane, ţara noastră trăieşte din nou durerea doliului şi trebuie să înfrunte barbaria propagată de aceste grupuri fanatice. În această dimineaţă mă rog şi îi invit pe catolicii din Paris să se roage pentru cei care au fost ucişi ieri şi pentru familiile lor, pentru răniţi şi pentru apropiaţii lor precum şi pentru cei care se străduiesc să-i ajute, pentru forţele de ordine supuse la o tensiune enormă, pentru guvernanţii noştri şi pentru ţara noastră pentru ca să rămânem în unitate şi în pacea inimii”.

„Cer credincioşilor din Paris – continuă cardinalul – să se adapteze strict la măsurile de prudenţă luate de autorităţile publice. Le cer să facă din această zi şi din ziua de mâine, zile de doliu şi rugăciune. Mâine seară, la 18.30 – anunţă Vingt-Trois – voi prezida liturghia la Notre-Dame la Paris dedicată victimelor din această noapte, celor dragi ai lor şi ţării noastre. Clopotul catedralei va suna la 18.15. Televiziunea catolică Kto va transmite liturghia, permiţând să participe la ea toţi cei care doresc. În faţa violenţei oamenilor – conclude cardinalul arhiepiscop din capitala franceză – putem primi harul unei inimi ferme şi fără ură. Fie ca moderaţia, temperanţa şi stăpânirea de sine de care au dat dovadă cu toţii până acum să se confirme în săptămânile şi în lunile următoare. Fie ca persoanele să nu lase cuprinse de panică sau de ură. Să cerem harul de a fi artizani ai păcii. Nu trebuie niciodată să disperăm de pace, dacă se construieşte dreptatea”.

La rândul său, consiliul francez al cultului musulman (CFCM) a condamnat, azi-noapte, „cu cea mai mare vigoare aceste atacuri odioase şi abjecte”. Organizaţia, condusă de Anouar Kbibech, „exprimă profunda sa compasiune familiilor numeroaselor victime şi urează o grabnică vindecare răniţilor”. CFCM îi invită pe musulmanii francezi să „se roage pentru ca Franţa să poată înfrunta această teribilă încercare cu calm şi demnitate”.

Un comunicat de aceeaşi nuanţă a fost dat de Marea moschee din Paris, reprezentată de Dalil Boubakeur, care deploră „cu cea mai mare forţă acest teribil val ucigaş de atentate teroriste”. „Terorismul orb”, scrie Federaţia Organizaţiilor Islamice din Europa, „arată o dată în plus faţa asasină care seamănă frică şi teroare în rândul populaţiilor şi Uniunea Moscheilor din Franţa (UMF) face apel la musulmanii din Franţa pentru ca „să înalţe rugăciuni pentru ocrotirea naţiunii noastre şi a compatrioţilor noştri”.

Uniunea Organizaţiilor Islamice din Franţa (UOIF), la rândul său, a declarat că este „îngrozită şi şocată de aceste atacuri infame care seamănă haosul şi frica” şi a voit să exprime „comuniune deplină cu naţiunea”, asociindu-se la „durerea rudelor victimelor precum şi la tot poporul francez” şi concluzând: „Într-o asemenea încercare numai unitatea va permite să se învingă acest terorism barbar”.

(După Vatican Insider, 14 noiembrie 2015)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.