Categorii

Ca discipolii de la Emaus. În proiectul documentului final

Proiectul documentului final a fost prezentat şi predat în Aula nouă a Sinodului, marţi dimineaţa 23 octombrie, părinţilor care astfel vor putea să citească acum textul şi apoi să propună observaţii pentru a scoate, a adăuga sau a înlocui formulări. Pentru a face această muncă au la dispoziţie module corespunzătoare şi, în afară de asta, vor putea lua cuvântul în aulă în ziua de miercuri.

Indicaţiile au fost sugerate de cardinalul secretar general, Lorenzo Baldisseri, în cursul celei de-a optsprezecea congregaţii, în prezenţa a 252 de părinţi sinodali. Apoi, cardinalul raportor general Sérgio da Rocha a prezentat profilul proiectului de document final, care are ca fir conducător experienţa discipolilor de la Emaus. Evidenţiind că este rod al unei munci de echipă, foarte angajante, dat fiind şi timpul redus. Adevăraţii autori ai documentului au fost toţi participanţii la sinod, cu o menţiune specială pentru aporturile comisiei pentru redactare la ale cărei lucrări, luni seara, a luat parte personal şi papa Francisc.

Cardinalul da Rocha a scos în evidenţă şi atitudinea de ascultare care a caracterizat adunarea, aşa încât a permis să se articuleze bogăţia contribuţiilor şi experienţelor. O altă atitudine fundamentală, a adăugat el, a fost aceea a rugăciunii, cu ajutorul preţios al pauzelor de tăcere între intervenţii, sugerate de pontiful însuşi.

După aceea, cei doi secretari speciali – iezuitul Giacomo Costa şi salezianul Rossano Sala – au prezentat punct cu punct proiectul documentului final care, a fost amintit, va putea să fie modificat şi îmbunătăţit, în spirit de slujire, cu contribuţia tuturor părinţilor.

Printre multele întâlniri care provin din experienţa sinodală, cardinalul Baldisseri a amintit două în mod deosebit. Joi dimineaţa, circa 300 de părinţi, cu auditoare, auditori şi unii tineri romani, vor face un pelerinaj pe jos de circa 6 kilometri, pornind de la ora 9.00 de la Monte Mario – între centrul Don Orione şi via De Amicis – şi parcurgând cărarea via Francigena pentru a ajunge la bazilica „Sfântul Petru” unde la amiază, la altarul catedrei, va fi celebrată liturghia cu prezenţa papei Francisc. În timpul pelerinajului, organizat de Consiliul Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări, vor exista câteva stationes pentru a permite momente de rugăciune şi de reculegere.

În afară de asta, auditoare şi auditori pun la punct un mic spectacol de sfârşit de sinod, în atriul Aulei „Paul al VI-lea”, pentru a-l implica pe pontif şi pe părinţii sinodali într-un moment de sărbătoare împreună.

(După L’Osservatore Romano, 24 octombrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.