Categorii

Bucurie care dă curaj. Următoarea întâlnire europeană a comunităţii din Taizé la Madrid

Lviv, Kemerovo, Hong Kong, Graz, Madrid: sunt câteva dintre oraşele în care se vor desfăşura întâlnirile internaţionale programare de comunitatea din Taizé în 2018. Cel care le-a anunţat a fost priorul, fratele Alois, în timpul ultimelor două meditaţii de seară ţinute la 30 şi 31 decembrie la Basel, unde ieri s-a încheiat a patruzecea adunare europeană. „Anul viitor – a spus el – vom merge în sud, într-un oraş care n-a găzduit niciodată întâlnirea europeană. În sud, în peninsula iberică, am fost deja primiţi cu călduri la Barcelona, de mai multe ori, şi la Lisabona şi Valencia. De la 28 decembrie 2018 până la 1 ianuarie 2019 am fost invitaţi să ne reunim în oraşul Madrid”.

Sunt îndeosebi două provocările care ameninţă pacea, a explicat tinerilor fratele Alois, şi pe care familia umană trebuie să le înfrunte astăzi: „Prima este aceea care ne este lansată de aceste mulţimi de bărbaţi, femei, copii, care pretutindeni pe pământ sunt constrânşi să părăsească locul lor de origine. Motivele care-i determină să plece sunt diferite: pot să fie războiul şi nesiguranţa, sărăcia extremă şi lipsa de viitor, sau şi tulburarea climei. În angoasa lor, aceste persoane au nevoie de solidaritate şi, suntem martori la Taizé, pot să devină prietenii noştri. Este ca şi cum Cristos ne-ar invita să mergem dincolo de fricile noastre şi de prejudecăţile noastre, este ca şi cum ne-ar spune: «Eu sunt păstorul întregii omeniri. Am murit şi pentru ei, fie că sunt creştini fie că nu sunt creştini. Deci poţi să devii prietenul lor»”.

A doua provocare vine de la Pământ, tot mai vulnerabil: „Să ascultăm strigătul Pământului. În faţa catastrofelor ecologice ale căror victime sunt îndeosebi regiunile mai sărace, ţările occidentale au o responsabilitate istorică. Diferite iniţiative sunt întreprinse la toate nivelurile. Ele rămân insuficiente. În numele nostru al tuturor, îndrăznesc să adresez acest apel responsabililor politicii şi economiei: mijloacele financiare pentru schimbările necesare există. Deci să fie orientate spre dezrădăcinarea sărăciei şi spre îngrijirea mediului”, a îndemnat priorul, subliniind că „aceste două provocări care ameninţă pacea sunt imense, dar nu ne vom lăsa descurajaţi”. Curajul va veni de la „izvorul unei bucurii care nu se termină niciodată. Să lăsăm ca ea să izvorască în inimile noastre. Va da fiecăreia şi fiecăruia curajul de a se angaja acolo unde este posibil pentru a da propria contribuţie, chiar modestă, căutării de soluţii”.

Prima întâlnire internaţională importantă din 2018 se va ţine la Lviv, în Ucraina, de la 28 aprilie la 1 mai. Vor urma pelerinajul la Kemerovo, în Rusia, de la 16 la 19 mai, pentru a participa la celebrările ortodoxe ale Înălţării, a şaptea adunare asiatică (de la 8 la 12 august la Hong Kong), o altă întâlnire la Graz, de la 25 la 28 octombrie, şi în sfârşit, aşa cum s-a spus, Madrid, pentru a încheia anul.

(După L’Osservatore Romano, 3 ianuarie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.