Categorii

„Bucuria preoției”: conferința preoţilor diecezani în sanctuarul din Vailankanni

Statul indian Tamil Nadu a găzduit al doilea congres al Conferinței Preoţilor Diecezani din India (CDPI), cu tema „Bucuria preoției”. Programul s-a desfășurat de la 28 la 31 ianuarie în bazilica „Stăpâna Noastră a Mântuirii” din Vailankanni. Locul a fost ales pentru a revigora entuziasmul pastoral al oamenilor Bisericii şi a reînsufleţi unitatea sacerdotală.

CDPI este asociația care se ocupă să conducă Comisia pentru vocaţii, seminariști, cler şi călugări din Conferința Episcopilor de Rit Latin [CCBI, unul din cele trei rituri ale Conferinței Episcopale Indiene – nr]. Născută în 2001, a obţinut recunoaşterea de asociație în 2008. În 2014 a aprobat statutul intern.

Printre obiectivele organizației: întărirea raporturilor construind unitatea dintre preoţi; aprofundarea fraternității dintre episcopi şi preoţi; continuarea formării în acord cu spiritualitatea pastorală şi semnele timpurilor; lărgirea legăturii pastorale dintre preoţi dincolo de granițele respectivelor dieceze; crearea unei rețele de sprijin reciproc în realizarea împărăției lui Dumnezeu la nivel local şi în Biserica universală.

La congresul de la Vailankanni au participat 700 de preoţi reprezentând 91 din cele 132 de dieceze de rit latin din Biserica indiană. Printre temele sesiunilor de lucru, bucuria în celebrarea lui Cristos, în construirea împărăției lui Dumnezeu şi a fi mesageri de bucurie.

Cardinalul Oswald Gracias, arhiepiscop de Mumbai şi preşedinte al Conferinței Episcopale Indiene, a celebrat liturghia inaugurală. În discursul său, el a amintit cele opt fericiri ale preoţilor, aşa cum sunt deja schițate de papa Francisc: „Fericit este preotul care are relaţii personale autentice şi solide cu Isus; Fericit este preotul care are mirosul oilor; Fericit este preotul care e simplu în stilul de viaţă; Fericit este preotul care ajunge în periferii; Fericit este preotul care are inima Milostivirii; Fericit este preotul care e hrănit şi hrănește pe alţii cu Cuvântul lui Dumnezeu; Fericit este preotul care evită atitudinea clericalismului; Fericit este preotul care se încrede în Domnul”.

De Nirmala Carvalho

(După AsiaNews, 31 ianuarie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.