Categorii

Bologna, comunitatea islamică îi scrie papei: „Împărtăşim poziţiile dumneavoastră şi condamnăm orice violenţă”

Mai întâi condamnarea „oricărei forme de violenţă”, apoi garanţia unei angajări puternice pentru „a o contrasta cu toate mijloacele aflate la dispoziţia noastră”, împreună cu refuzarea „oricărei forme de instrumentalizare religioasă” care „măreşte ura, rasismul” precum şi „islamofobia”. Comunitatea istorică islamică din Bologna, înrădăcinată de decenii în teritoriu, îi scrie papei Francisc cu ocazia vizitei în capitala regiunii Emilia Romagna pentru a reafirma apropierea de vederi cu privire la tematici precum pacea, tinerii, creaţia, lupta împotriva terorismului şi voinţa de a continua împreună pentru a face în aşa fel încât să se poată întoarce lumina în aceste „timpuri întunecate” agitate de intoleranţă, neîncredere, rasism.

„Sanctitate, ne recunoaştem cu toţii fii ai unui tată, Abraham, care ne-a învăţat valoarea încrederii, a răbdării şi a iubirii”, afirmă Comunitatea musulmană din Bologna în scrisoarea transmisă pontifului de purtătorul de cuvânt Yassine Lafram la sfârşitul rugăciunii Angelus în Piazza Maggiore şi prezentată de mass-media locale. „Urmărim cu interes şi atenţie acţiunea dumneavoastră – se citeşte – şi nu putem decât să împărtăşim poziţii ca acelea exprimate de dumneavoastră cu privire la tema sărăciei şi a primirii, şi cu privire la necesitatea unei reforme sociale, precum şi a unei apărări a mediului care să implice o reformă radicală în apropierea de raportul dintre om şi creaţie”.

Musulmanii din Bologna spun că simt ca proprie „obligaţia de a-i susţine pe tineri dându-le spaţiu şi oportunităţi”, precum şi „obligaţia de a contribui la o reformă asupra legii cetăţeniei şi dreptul de a trăi fiecare propria credinţă în practica zilnică”.

În acest sens se reafirmă în scrisoare aprecierea faţă de „parcursul întreprins pe calea dialogului interreligios” care a permis „să se instaureze raporturi optime cu comunităţile religioase din oraş, in primis cu Biserica locală”, în persoana arhiepiscopului Matteo Zuppi. „Facem asta convinşi de necesitatea de a construi punţi pentru a permite tuturor să asculte şi să fie ascultaţi”.

„Niciodată ca astăzi – afirmă Comunitatea islamică – nu este necesară o puternică operaţiune culturală care să determine persoanele să caute în celălalt pe ele însele, pentru că întâlnirea cu Celălalt, atât de temut de mulţi, este un efort pentru a căuta răspunsuri la întrebările adesea ascunse în adâncul fiecăruia. Întrebări care, dacă nu găsesc răspunsuri, devin teren fertil pentru sentimente precum frica, neîncrederea şi – în cazuri extreme – chiar violenţa”.

De aici invitaţia la o cunoaştere reciprocă mai aprofundată „ca o cale mai bună de pace” pentru aceste „timpuri întunecate ca acelea pe care le trăim” în care „intoleranţa creşte”. „Vrem să fim în prima linie pentru a contrasta aceste rele născute din deprecierea valorii vieţii şi dintr-o concepţie despre lume care pune în centrul priorităţilor banul, neglijând orice etică şi morală”, afirmă scrisoarea.

Şi se încheie cu o promisiune: „Ca musulmani, vrem să lucrăm pentru a contrasta orice formă de mistificare a adevăratei semnificaţii a islamului, religia salutului care urează pacea. Trădarea mesajului divin şi profetic este inacceptabilă”.

Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 1 octombrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

 

 

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.