Categorii

Biserici şi mişcări „Împreună pentru Europa”, aşteptat video-mesajul Papei

Biserici-miscariÎncepe astăzi la München a patra ediţie a „Împreună pentru Europa”, iniţiativă la care colaborează comunităţi şi mişcări creştine cu o importantă natură ecumenică. La manifestare va fi prezent şi preşedintele dicasterului pentru unitatea creştinilor, cardinalul Kurt Koch, şi cardinalul Peter Turkson, preşedinte al dicasterului „Dreptate şi Pace”. Momentul culminant va fi sâmbătă, 2 iulie, când în piaţa centrală din München vor fi transmise video-mesajele Papei Francisc şi al Patriarhului Bartolomeu. Alessandro Gisotti l-a intervievat pe Diego Goller, secretar general al „Împreună pentru Europa”.

„Împreună pentru Europa, aşa cum spune titlul, între timp este o reţea de mişcări din diferite Biserici – catolică; evanghelică; ortodoxă; anglicană – care de 15 ani s-au întâlnit. Iniţiatoarea a fost Chiara Lubich, întemeietoarea Mişcării Focolarinilor, însoţită de Andrea Riccardi şi de mulţi alţii şi în cadrul evanghelic, care s-au întâlnit şi au voit să se cunoască. Însă, nu s-a limitat la o pură cunoaştere – nu la asta – ci se deschide, şi s-a deschis încă de la început, spre Europa; cu posibilitatea de a aduce mişcările noastre, şi carismele care stau la baza tuturor acestora. A deschide posibilitatea ca aceste carisme să-şi dea contribuţia lor Europei de astăzi, într-un moment în care valori precum primirea şi respectul faţă de persoană sunt în mod absolut de subliniat. Asta ni se pare mai actual ca oricând şi noi putem nu numai să dăm idei, ci să aducem experienţe.

Î. –  Iniţiativa are o puternică semnificaţie şi valoare ecumenică; există şi această semnificaţie puternică de comuniune a creştinilor în Europa adesea prea divizată, chiar şi în ultima vreme…

Data este semnificativă – anul 2016 – s-a prevăzut această mare întâlnire anul acesta pentru a da un semnal pentru anul 2017, deci pentru cei 500 de ani ai Reformei luterane. Acesta a fost stimulentul iniţial pentru a face întâlnirea anul acesta, pentru că – spuneam noi – anul viitor vor fi multe alte manifestări, pe care noi încercăm să le precedăm dând contribuţia noastră şi încercând să semnalăm tot ceea ce se trăieşte între noi. Puţin mai înainte a vorbit cardinalul Kasper şi episcopul evanghelic Margot Käßmann, care a fost preşedinte al Bisericilor evanghelice din Germania. În urmă cu câteva minute a fost conferinţa de presă cu episcopul evanghelic al Bavariei. Va fi apoi mitropolitul Serafim. Suntem foarte nerăbdători să vedem sâmbătă în piaţă mesajul Papei Francisc, precum şi pe cel al Patriarhului Bartolomeu. Deci are o valenţă foarte ecumenică, într-adevăr.

Î. – Video-mesajul Papei Francisc este în mod clar, împreună cu cel al Patriarhului, un moment important: ce stimulent credeţi că veţi avea din partea video-mesajului, dar în general din partea magisteriului Papei Francisc, tocmai cu privire la Europa?

Ni se pare semnificativ că un Papa venit din ţinuturile cele mai îndepărtate de Europa este cel care în fond dă mesajul cel mai puternic şi mai europeist în acest moment. Noi ne aşteptăm la o mare încurajare. Ne face multă plăcere cât de activ este Papa: încearcă să readucă Europa – matrice a creştinismului mondial, dat fiind faptul că sfântul Paul s-a îndreptat spre Europa ca să aducă mesajul evanghelic – la rădăcinile sale, la valorile sale fundamentale, la valorile pe care le-a adus creştinismul. Deci ne aşteptăm la o mare încurajare şi la un mare stimulent, despre care deja am avut semnale foarte pozitive.

(După Radio Vaticana, 30 iunie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.