Categorii

Biserica din Europa: o comunicare bogată în valori

biserica-europaOrice comunicare este mereu transmitere de valori. Chiar inconştient când două persoane dialoghează, în discursurile lor transpar mereu valorile care mărturisesc convingerile lor. Pluralismul, chiar de valori, care distinge societăţile noastre europene, constituie o provocare şi o oportunitate pentru comunicarea Bisericii. Adevărata comunicare eclezială se joacă mai mult în capacitatea de a crea relaţie, începând de la ascultarea celuilalt, în mărturia convingerilor noastre decât în proclamarea de principii şi în crezul nostru în Adevărul, care este Cristos.

La Glasgow, episcopi şi experţi ai comunicării Bisericii din Europa s-au reunit pentru a discuta provocările şi oportunităţile legate de o comunicare care se vrea şi „bogată” în valori. Într-un timp marcat de un puternic individualism, unde persoana, dorinţele sale şi emoţiile sale, devin măsura oricărei decizii şi comunicări, mărturia personală şi coerentă a propriilor convingeri pare să fie mijlocul cel mai important şi eficace pentru a spune cine suntem şi în ce anume credem. În comunicarea eclezială, mărturia este, de fapt, prima valoare cu care Biserica poate şi trebuie să comunice.

Prin contribuţia a doi experţi, filozoful Mikolaj Slawkowski-Rode (Universitatea din Varşovia) şi dr. Mary Neal (Universitatea Strathchlyde-Glasgow), participanţii au analizat rolul valorilor în societăţile actuale, formarea lor, importanţa lor şi cum le folosesc mass-media. Apoi episcopi şi experţi de comunicare au discutat câteva exemple ale modului în care sunt folosite valorile în lumea marketingului, a politicii şi a producţiei cinematografice.

Conştienţi că o comunicare are nevoie mereu să fie educată, întâlnirea a avut şi un moment de formare despre comunicarea valorilor din partea profesorului Bruno Mastroianni (Universitatea Pontificală Sfânta Cruce – Roma) şi prezentarea protocolului pentru folosirea social media în diecezele şi parohiile scoţiene, prezentată de Annie McGuiree, expertă în social media pentru BBC. Apoi reuniunea a fost îmbogăţită de o vizită la studiourile de televiziune ale BBC din Glasgow şi la Kelvingrove Art Gallery care păstrează vestitul Cristos al Sfântul Ioan al Crucii de Salvatore Dalì.

Întâlnirea a fost precedată de reuniunea anuală a ataşaţilor de presă şi purtători de cuvânt ai Conferinţelor Episcopale din Europa, în timpul cărora responsabilii comunicării Bisericii din Europa s-au confruntat despre numeroase teme de actualitate: comunicarea în jurul realităţii migraţiilor; următoarea Întâlnire Mondială a Familiilor la Dublin (2018); Ziua Mondială a Tineretului de la Cracovia (iulie 2016); comemorarea celor 500 de ani ai Reformei şi aniversarea a 100 de ani a apariţiilor de la Fatima. După aceea, prefectul Secretariatului pentru Comunicare al Sfântului Scaun, mons. Dario Edoardo Viganò, a ilustrat planul de reformă a comunicării Sfântului Scaun şi a mijloacelor care o realizează. Împreună cu purtătorii de cuvânt, au fost găsite câteva domenii de colaborare pentru a dezvolta comunicarea internă între Biserica din Europa şi Sfântul Scaun.

Întâlnirea purtătorilor de cuvânt s-a încheiat cu un moment de reflecţie despre Europa, din punctul de vedere al instituţiilor şi al magisteriului papal, moment animat de secretarii generali ai COMECE şi CCEE.

Lucrările, animate de vicepreşedintele CCEE, mons. Stanislav Gadecki, şi de preşedintele Comisiei CCEE pentru Comunicaţii Sociale, mons. José Ignacio Munilla Aguirre, s-au desfăşurat la Glasgow la invitaţia arhiepiscopului local, mons. Philip Tartaglia, preşedinte al Conferinţei Episcopale Scoţiene. Întâlnirea 2017 a purtătorilor de cuvânt se va desfăşura la Sofia în Bulgaria de la 7 la 10 iunie 2017.

(După Zenit, 21 noiembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.