Categorii

Bangladesh, a fost găsit preotul dispărut

William Walter Rozario, preotul catolic dispărut lunea trecută la Bonpara, în districtul Natore, în nord-vestul Bangladeshului, a fost găsit de poliţie la Syleth, oraş metropolitan în nord-estul ţării, la graniţa cu India, la circa 400 km distanţă de reşedinţa sa, în dieceza de Rajshahi. Ştirea a fost difuzată de autorităţile de poliţie, care au anunţat că preotul este sănătos şi teafăr, deşi fără a furniza multe detalii despre dinamica evenimentului. Preotul a povestit că a reuşit să scape de răpitori şi că l-a anunţat pe fratele său, care după aceea a sunat forţele de ordine, care l-au pus în siguranţă.

După cum confirmă la Vatican Insider Dino Giacominelli, misionar italian de la PIME în acelaşi district, care a împărtăşit timp de trei ani munca pastorală cu Rozario: „Ştirea ne-a dat alinare, chiar dacă am vrea să ştim mai multe. Noi misionarii, îndeosebi, continuăm să trăim în tensiune şi în frică: suntem escortaţi de poliţie ori de câte ori ieşim din misiune. Îmi amintesc că un colaborator al nostru, Sunil Gomez, a fost ucis în urmă cu un an. Ne temem de violenţa grupurilor extremiste care numai recent s-au infiltrat în Bangladesh”.

„Misionarii de la PIME sunt în această parte a ţării de mulţi ani şi această violenţă n-a existat niciodată”, afirmă Giacominelli, amintind de atentatul de la Dacca, unde au fost ucişi nouă italieni. Misionarul era la Dacca pentru a participa la liturghia papei şi ştirea eliberării a ajuns la el în timp ce se întorcea în misiunea din Natore, unde „Biserica gestionează şcoli, orfelinate, opere sociale” pentru 64 de mii de credincioşi din dieceza de Rajshahi.

Biserica locală era cu respiraţia tăiată şi familia preotului, care pierduse urma lui luni după-amiază, denunţând dispariţia la poliţie, a respirat uşurată. William Walter Rozario era responsabil de şcoala „Saint Lewis” şi, în ultima perioadă, era angajat să organizeze călătoria a circa trei sute de credincioşi spre Dacca, pentru vizita lui Bergoglio. Pentru papa s-au mobilizat toate parohiile într-o ţară majoritar islamică, unde catolicii sunt circa 400 de mii, 0,2% dintr-o populaţie de circa 170 de milioane de locuitori. Din 2015, sunt cel puţin trei catolici ucişi în atacuri pe care unii le atribuie unuia dintre grupurile din variata galaxie jihadistă locală, „Jamayetul Mujahideen Bangladesh”.

Francis Lintu D’Costa, preot din arhidieceza de Dacca, şi el prieten al preotului abia eliberat, explică la Vatican Insider împrejurările situaţiei: „Sunt diferite ipotezele care pot fi făcute atunci când este luat în vizor un preot catolic. Prima pistă este aceea a extremismului islamic şi a acelor grupuri care caută vizibilitate sau să-i înspăimânte pe creştini, chiar cu ocazia călătoriei papei. A doua posibilitate este inerentă muncii lui William, care este director într-o şcoală: uneori pot apare controverse cu privire la admiterea elevilor, majoritatea necreştini, şi poate există vreun act de răzbunare. Al treilea scenariu, criminalitatea obişnuită care răpeşte în scopul răscumpărării şi de fapt a existat o cerere de răscumpărare, chiar dacă probabil nu este credibilă”.

În orice caz, D’Costa aminteşte că Bangladeshul se mândreşte cu o convieţuire istorică între religii diferite şi numai în ultimii ani mici grupuri jihadiste încearcă s-o ameninţe: „Trebuie să fim pregătiţi s-o protejăm. Papa Francisc, venit să aducă Evanghelia şi să spună un cuvânt de pace, este pentru noi o binecuvântare şi suntem siguri că ne va ajuta”.

Pe baza acestei certitudini, pentru a-l asculta şi a-l vedea pe papa a fost o mobilizare excepţională din fiecare colţ al Bangladeshului. „Chiar au fost unii care şi-au luat concediu, numai să aibă ocazia de a-l întâlni pe papa”, a relatat la agenţia vaticană Fides Damian Quiah, credincios din Chittagong, oraş portuar cu 5 milioane de locuitori. „Mica turmă a credincioşilor catolici bangladezi, graţie prezenţei papei Francisc, a voit parcă să-l atingă pe Isus Cristos şi să aibă o experienţă directă, concretă a Evangheliei”, afirmă D’Costa. Sfidând şi pericolele şi tensiunile şi, mai ales, în pofida sărăciei, „una dintre problemele cele mai grave: 36% din populaţie trăieşte într-o stare de sărăcie extremă cu o retribuţie puţin mai mare de o mie de dolari pe an”, aminteşte preotul.

Într-o ţară unde fundamentalismul islamic răspândeşte violenţă şi intoleranţă, „creştinii – conclude preotul din Dacca – trăiesc credinţa lor conştienţi că stau într-o ţară în care sunt o comunitate mică. Vizita papei astăzi este o încurajare de a continua pe acest drum, continuând în operele umanitare şi sociale îndreptate spre populaţie, fără deosebire de etnie sau crez religios, cu o atenţie specială faţă de cei mai săraci”.

(După Vatican Insider, 1 decembrie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.