Categorii

Au fost anunţate locurile de la ZMT din Panamá. Celebrările centrale de-a lungul plajei în faţa oceanului

Plaja Cinta Costera Uno din Panamá, în faţa oceanului, va găzdui de la 22 la 27 ianuarie 2019 celebrările centrale de la Ziua Mondială a Tineretului. A anunţat asta arhiepiscopul José Domingo Ulloa Mendieta, care într-o conferinţă de presă a explicat că alegerea a fost dictată de evaluări logistice – capacitate de a primi pelerinii, accesuri adecvate – şi de siguranţă, ţinând cont de dorinţa de simplitate exprimată de Papa şi asigurând minimul impact asupra mediului.

Ştirea, împreună cu înregistrarea video a conferinţei prelatului şi cu textul integral al comunicatului distribuit cu această ocazie, deschid home page al noului sit al Dicasterului pentru Laici, Familie şi Viaţă (www.laityfamilylife.va). De câteva zile portalul a fost regândit şi reînnoit în conţinuturi şi în grafică pentru a oferi utilizatorilor din reţea nu numai un instrument de informare şi consultare, ci un adevărat „loc de întâlnire”. Şi logoul este o referinţă în acest sens: se evidenţiază silueta bazilicii vaticane cu şirul de coloane al lui Bernini care se transformă într-o îmbrăţişare mare capabilă să-i primească pe toţi laicii şi familiile din lume. O îmbrăţişare din care provine viaţa nouă reprezentată de un mlădiţă înflorită. „Este un popor – se citeşte în explicarea imaginii desenate de Anna Formaggio – format din femei, bărbaţi, copii, tineri, bătrâni şi familii, «pur şi simplu majoritatea imensă a poporului lui Dumnezeu» cum o defineşte Evangelii gaudium, care constituie Biserica şi care în acelaşi timp se bucură de ocrotirea sa maternă. Este un popor care are «visul misionar de a ajunge la toţi» (EG, 31)”.

Noul sit păstrează o bogată parte documentară cu magisteriul, articole şi aprofundări referitoare la cele trei secţiuni ale dicasterului (laici, familie şi viaţă), precum şi un canal de ştiri, îmbogăţit de conţinuturi multimediale, care îi informează pe utilizatori despre activităţile aflate în desfăşurare. Printre contribuţiile cele mai recente, cea dedicată noului sit online al Întâlnirii Mondiale a Familiilor de la Dublin. Este interesant şi un link dedicat copiilor, cu desene şi grafică adecvate pentru a le explica lor „Catehismul Papei Francisc”. Însă aspectul care răspunde mai mult la opţiunea preferenţială pentru întâlnire este cel social, cu legăturile la canalele Twitter, Instagram şi YouTube şi actualizările lor multimediale care ocupă o parte relevantă din pagină.

„Ne-am întrebat – explică la L’Osservatore Romano Francesca Acito şi Vittorio Scelzo, cei doi laici care s-au ocupat de portal – care ar putea să fie funcţia sitului web al unui dicaster din Curia Romană, şi ne-am spus că, alături de cea necesară de a documenta activităţile, ar fi frumos să facem din el un loc de dialog şi de ascultare: un spaţiu în care să se trăiască ceea ce Papa Francisc numeşte «pastoraţia urechii».  Motivul pentru care am voit să dăm atâta spaţiu pentru social network. Dicasterul nostru se ocupă de familii, de ocrotirea vieţii, de tineri, de rolul femeii în Biserică şi în lume, adică de persoane concrete: deci am vrea să utilizăm web-ul pentru a le face să vorbească şi pentru a da cont, pe cât posibil, de ceea ce fac şi de ceea ce trăiesc”.

Tweet, retweet, fotografii, materiale video: dialogul a pornit. Încă suntem la începuturi, dar numerele sunt în mod potenţial importante. „Ideea – conclud Acito şi Scelzo – este de a face să vorbească laicii şi familiile care sunt partea cea mai amplă a poporului lui Dumnezeu. Dicasterul se mândreşte de acum cu o reţea de contacte extraordinară care, dincolo de conferinţele episcopale, cuprinde şi asociaţionismul: agregările, mişcările ecleziale, noile comunităţi care implică laicii în diferite contexte sociale şi geografice. De la ei vrem să adună şi să relansăm iniţiative, mărturii, istorii care pot să povestească viaţa Bisericii”. (Maurizio Fontana)

(După L’Osservatore Romano, 23 iulie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.