Categorii

Assisi, papa semnează a treia enciclică a sa, „Fratelli tutti”

Pe mormântul sfântului Francisc, pontiful care a ales numele „Sărăcuțului” semnează documentul „despre fraternitatea şi prietenia socială”. Papa semnează la Assisi a treia enciclică a sa, „Fratelli tutti”, inspirată de pandemie.

Papa Francisc, venind de la Spello unde în această dimineață a vizitat mănăstirea clariselor de la Vallegloria, rămânând acolo şi la prânz, ajunge cu mașina la Assisi după-amiază. Mai întâi trece la bazilica „Sfânta Maria a Îngerilor” şi apoi pe scurt în bazilica „Sfânta Clara”. După aceea, înainte de a intra în bazilica inferioară, este primit de episcopul de Assisi-Nocera Umbra-Gualdo Tadino, monseniorul Domenico Sorrentino, de delegatul pontifical pentru bazilicile franciscane din Assisi, cardinalul Agostino Vallini, şi de custodele Sacrului Convent, părintele Mauro Gambetti. Episcopul de Roma salută din mașină, cu geamul coborât, credincioşii care aşteaptă. Traversează în mașină piața inferioară dedicată Sărăcuțului.

Toţi cei prezenți poartă mască. În zonă este respectată cu rigurozitate distanţarea prevăzută de normele anti-Covid. La Assisi astăzi şi mâine, când va fi celebrată sărbătoarea sfântului Francisc cu preşedintele Consiliului, Giuseppe Conte, este obligatorie folosirea măştii în aer liber. Şi situația meteorologică n-a favorizat afluenţa credincioșilor. De fapt, deasupra orașului cerul este acoperit de nori cu ploi răzleţe.

După aceea, mașina papei intră în curtea interioară.

Papa Francisc coboară în cripta bazilicii. Înainte de a începe Liturghia fără omilie, se înclină în faţa mormântului sfântului, rămânând în rugăciune câteva clipe, şi sărută altarul. În criptă, datorită restricțiilor anti-coronavirus, sunt prezente numai circa douăzeci de persoane, între care Vallini, Sorrentino, Gambetti, fraţi, surori şi câţiva laici.

Enciclica urmează „Lumen fidei” din 29 iunie 2013, începută de papa Benedict al XVI-lea şi completată şi semnată de papa Francisc, şi „Laudato si’” din 24 mai 2015, despre ecologia integrală. Înainte de a o semna pe altarul din criptă, papa spune: „O aduce pe altar monseniorul Paolo Braida, care este responsabilul traducerilor precum şi al discursurilor papei în Secțiunea Întâi (din Secretariatul de Stat, nr). El supraveghează totul şi pentru aceasta am voit ca el să fie prezent astăzi aici şi să-mi aducă enciclica”. Împreună cu Braida, papa a voit să fie cu el alți doi traducători, unul, monseniorul Antonio Ferreira da Costa, din originalul spaniol în portugheză, şi un altul, monseniorul Juan Antonio Cruz, care „a cam supravegheat celelalte traduceri din originalul spaniol”. Pontiful explică: „Fac asta ca un semn de recunoștință faţă de toată Secțiunea Întâi din Secretariatul de Stat care a lucrat la această redactare şi traducere”. După semnătura papei pe exemplarele de „Fratelli tutti” în diferitele limbi, izbucnesc imediat aplauzele celor prezenți. Apoi papa Francisc îi vrea din nou cu el la altar pe cei trei însoțitori ai săi de la Secretariatul de Stat, aplaudaţi şi ei de cei prezenți. Sunt „umili, aceşti traducători”, glumeşte el. #Fratelli Tutti”, este tweet-ul pe care-l difuzează @Pontifex după semnare. Înainte de amiază a „tweet-at” astfel: „Efortul pentru a construi o societate mai dreaptă implică o capacitate de fraternitate, un spirit de comuniune umană. #TempoDelCreato #FratelliTutti”.

Gambetti comentează subliniind că „În ziua «treceri din această lume» a sfântului Francisc papa ne dăruiește enciclica, document care, ca o navă, poate să transporte această lume a noastră spre un port de pace şi fericire deplină, pentru toţi”. Pontiful „a semnat trei exemplare ale enciclicei pentru Secretariatul de Stat Vatican şi trei exemplare ale co-ediției LEV şi Rivista San Franceso”, explică părintele Enzo Fortunato, director al sălii de presă al Sacrului Convent. În centenarul „revistei noastre este pentru noi şi pentru cititorii noştri un dar prețios care orientează drumul personal şi editorial”. Pe mormântul sfântului „o comunitate franciscană emoţionată a participat la acest moment istoric”, adaugă părintele Enzo.

După aceea, papa Francisc a părăsit Assisi pentru a se întoarce în Vatican aclamat de credincioşii care aşteaptă în piața inferioară.

De Domenico Agasso jr

(După Vatican Insider, 3 octombrie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.