Categorii

Asia Bibi, primele cuvinte în afara închisorii: „Mulţumesc lui Dumnezeu sunt liberă”

„Mulţumesc lui Dumnezeu. Laudă fie Domnului. Sunt liberă”. Sunt adresate Celui Preaînalt primele cuvinte rostite de Asia Bibi, imediat ce a revăzut cerut, în afara închisorii pentru femei din Multan, unde a fost închisă în ultimii ani. Aşa cum află Vatican Insider din surse apropiate de familia femeii, Asia a petrecut prima zi ca femeie liberă, după peste nouă ani în spatele gratiilor, „mulţumind constant şi repetat lui Dumnezeu, care a ascultat rugăciunile sale”.

Femeia creştină în vârstă de 53 de ani, condamnată la pedeapsa capitală pentru blasfemie în 2010, a revăzut soarele răsărind în această dimineaţă, 8 noiembrie, după blitz-ul forţelor de poliţie pakistaneze care a făcut executiv ordinul de eliberare dat de Curtea Supremă din Islamabad, care la 31 octombrie a achitat-o pe Asia Bibi. Dispoziţia este tranzitată prin Înalta Curte din Lahore – unde s-a desfăşurat procesul de apel – şi prin tribunalul din Nankana, orăşel din Punjab unde judecătorul în primul grad a dat condamnarea la moarte în urmă cu opt ani.

Ieri seara, 7 noiembrie, pe la ora 22.00, Asia a fost îmbarcată într-un avion de stat spre capitala Islamabad şi noaptea a fost transferată într-o localitate secretă unde, sub protecţie constantă, s-a reunit în sfârşit cu soţul său Ashiq Masih, într-un moment de emoţie şi de imensă fericire.

A confirmat că a avut loc eliberarea Zawar Hussain Warraich, director al departamentului închisorilor în provincia Punjab, unde se află închisoarea din Multan, în care Asia era închisă: „În cazul lui Asia Bibi, ordinul a fost dat cu întârziere şi a ajuns la penitenciar ieri, 7 noiembrie”, a declarat el, afirmând că femeia creştină a părăsit oficial celula sa.

Operaţiunea a fost delicată deoarece Asia, aflată în vizorul fundamentaliştilor care o vor moartă, era în pericol chiar şi în închisoare: aşa cum este prezentat la Vatican Insider de surse judiciare din Pakistan, în urmă cu două luni două paznice din penitenciar din Multan au fost arestate, deoarece organizau uciderea lui Asia Bibi.

Şi avocatul lui Asia Bibi, musulmanul Saiful Malook, care a apărat-o curajos până la achitare, a fost constrâns să fugă în Olanda din motive de siguranţă, după ce a primit ameninţări cu moartea. Aseară avocatul a spus că Asia şi familia sa erau deja într-un avion care se îndrepta spre străinătate, însă ministrul de externe pakistanez a dezminţit această ştire, confirmând în schimb că ţăranca din Punjab a fost eliberată şi se află încă pe pământul natal.

Mohamed Faisal, purtător de cuvânt al ministerului de externe, a explicat după aceea că: „Asia Bibi este o cetăţeană liberă”, dar că „va părăsi ţara numai dacă Curtea Supremă va respinge instanţa de revizuire a sentinţei, prezentată împotriva achitării sale”. Această declaraţie ar putea folosi executivului din Islamabad pentru ţine departe grupurile radicale care se organizează din nou pentru ca coborî în stradă.

De fapt, achitarea lui Asia Bibi a generat în „ţara celor puri” proteste masive la care au luat parte, timp de trei zile, peste 50 de mii de militanţi ai partidului radical Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP) care continuă să ceară spânzurarea femeii, susţinând că ea a comis şi a mărturisit păcatul (şi delictul) de blasfemie. La Karachi, oraş metropolitan din sudul Pakistanului, mişcări religioase islamice au organizat noi marşuri. Şi există temerea de noi dezordini şi reacţii ale extremiştilor, care ar putea să fie provocate de cuvântările rostite de lideri religioşi radicali cu ocazia rugăciunii islamice de mâine, vineri 9 noiembrie.

Între timp creştinii din Pakistan exprimă satisfacţie faţă de decizia Curţii Supreme şi faţă de eliberarea lui Asia Bibi, dar rămân prudenţi, dat fiind posibile răzbunări care ar putea lovi comunităţile creştine, 1,6% din peste 200 de milioane de locuitori ai Pakistanului, la 96% musulmani. Aftab Mughal, intelectual catolic şi director al publicaţiei Minority Concern, care promovează drepturile minorităţilor religioase din Pakistan, declară la Vatican Insider: „Manifestaţiile împotriva verdictului de nevinovăţie a lui Asia Bibi sunt rezultatul deceniilor de îndoctrinare a societăţii, bazată pe interpretări deformate ale religiei islamice”.

Vigilantes autoproclamaţi păzitori ai credinţei seamănă panica în ţară, în dispreţ total faţă de învăţăturile islamului care promovează moderaţie, compasiune şi milostivire”, afirmă el, spunând că mulţi comentatori şi lideri musulmani sunt de acord cu privire la acest abuz evident al islamului. „În schimb trebuie să fim recunoscători lui Dumnezeu, magistraturii şi guvernului pakistanez – conclude el – pentru eliberarea lui Asia Bibi. Pentru că a învins adevărul şi a fost făcută dreptate”.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 8 noiembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.