Categorii

Asia Bibi este liberă şi teafără în Canada

Calvarul s-a terminat, salvarea este obţinută. Asia Bibi, femeia creştini pakistaneză condamnată la moarte pentru blasfemie în 2010 şi achitată definitiv de Curtea Supremă din Pakistan la 31 octombrie 2018, a ajuns în Canada, ţară care i-a acordat azil politic şi unde se află deja familia sa. Ştirile filtrate de Ministerul de Externe şi de surse ale Ministerului de Interne din Pakistan au fost confirmate la Vatican Insider de Saif-ul Malook, avocatul musulman care a apărat-o în procesul în al treilea şi ultimul grad de judecată, cel care s-a dovedit decisiv pentru a o dezvinovăţi în mod în mod inapelabil pe Asia Bibi şi a-i reda libertatea.

Eliberarea şi expatrierea sa reprezintă o realitate politică importantă pentru a evalua activitatea noului guvern din Pakistan, cel condus de primul ministru Imran Khan, lider al Tehreek-e-Insaf (Mişcarea pentru Dreptate), intrat în funcţie în iulie 2018. Executivul a garantat siguranţă şi protecţie femeii, după eliberarea sa din închisoare, ţinând-o într-un loc secret în împrejurimile capitalei Islamabad, ocrotind-o de toţi cei care, în Pakistan, ar fi putut să facă o execuţie extrajudiciară: de fapt există grupuri islamiste care, pe baza unei fatwa (decret religios) emis împotriva ei, erau gata s-o ucidă, considerând-o încă – în pofida achitării cu formulă deplină care o dezvinovăţeşte complet – o „blasfemiatoare”, adică o persoană care a ofensat şi a denigrat numele profetului Mahomed.

Guvernul a avut meritul de a face să se respecte sentinţa dată şi a urmărit cu răbdare, la nivel diplomatic, procesul delicat de acordare a azilului politic pentru Asia Bibi, pentru soţul său Ashiq Masih şi fiicele lor. Printre diferitele ţări occidentale care s-au declarat disponibile să ofere azil femeii (şi Italia, Franţa, Germania, SUA), a fost Canada care s-a impus cu hotărâre şi a pus în aplicare toate instrumentele necesare pentru a formaliza practicile, care includ şi primirea şi rezidenţa pentru tutorele familiei Joseph Nadeem, care timp de un deceniu s-a ocupat de instruirea şi de găzduirea fiicelor şi a soţului lui Asia.

De altfel, deja în noiembrie anul trecut primul ministru canadian Justin Trudeau a confirmat public „tratativele în desfăşurare” cu autorităţile din Pakistan, şi familia femeii n-a făcut niciodată un mister că preferă o naţiune anglofonă, pentru a putea garanta continuitate instruirii fiicelor. Şi primul ministru pakistanez Khan a anunţat în urmă cu o lună circa, într-un interviu la BBC, că „în pofida unor complicaţii” femeia se află în siguranţă şi va pleca „în următoarele câteva săptămâni”. Condamnarea la moarte primită de agricultoarea din Pujab în primul grad, şi apoi confirmată în apel, a fost anulată de fapt în mod definitiv şi nimic n-o împiedica pe Asia Bibi să-şi refacă o viaţă în străinătate.

Aşa cum s-a aflat de către Vatican Insider, au fost două obstacole de depăşit în cele şase luni de la eliberarea din închisoare: primul era de natură tehnică, dat fiind că trebuiau pregătite toate documentele necesare pentru expatrierea lui Asia Bibi, a celor din familia sa, a familiei tutorelui Nadeem. Al doilea era de natură politică: pe de o parte, era necesar ca să treacă timp pentru a calma apele în naţiune, după manifestarea de piaţă organizată de grupurile fundamentaliste ca „Tehreek-e-Labaik Pakistan”, care s-au opus eliberării lui Asia Bibi, dispreţuind orice consideraţie cu privire la respectarea statului de drept şi a Constituţiei din Pakistan. Trebuie amintit că, după achitare, executivul n-a ezitat să aresteze peste 300 de militanţi, inclusiv pe liderul grupului, Khadim Hussain Rizvi.

În al doilea rând, guvernul lui Imran Khan, care atât de mult s-a străduit pentru a pune capăt unui eveniment care timp de un deceniu a aruncat mai mult de o umbră asupra instituţiilor politice din Pakistan şi asupra întregii naţiuni, a voit asigurări cu privire la faptul ca Asia Bibi, odată fiind în străinătate, să nu devină pradă uşoară a grupurilor, organizaţiilor, lobby-urilor, mass-mediei care să mai poată instrumentaliza evenimentul tragic, pentru a arunca altă discreditare asupra guvernului şi asupra imaginii Pakistanului, cu consecinţe economice şi politice pe scena internaţională.

Aşadar, Asia Bibi se află încă implicată în jocuri şi operaţiuni mai mari decât ea. Şi ca o cetăţeană liberă, nu va fi uşor pentru ea să reînceapă o viaţă nouă în Canada, ţară în care, între altele trăieşte o numeroasă comunitate de emigraţi pakistanezi (musulmani, creştini şi hinduşi) care numără circa 160 de mii de persoane, bine integrate în societate, concentrate mai ales în zona Ontario. Aşadar este previzibil că femeia va continua pentru o perioadă de timp să trăiască în tăcere şi în ascundere. Evenimentul său personal, de când a asumat un caracter simbolic – icoană a tuturor celor persecutaţi din cauza credinţei religioase – s-a complicat şi s-a transformat într-un calvar. Însă Asia l-a trăit cu spiritul mielului jertfit, având certitudinea că „Dumnezeu n-o va abandona”. Şi, în sfârşit, Paştele 2019 i-a adus învierea sperată.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 8 mai 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.