Categorii

Asia Bibi este liberă: Curtea confirmă achitarea

Orice acuză a dispărut. Niciun act rău şi niciun tribunal nu-i va mai putea lua libertatea. Asia Bibi este de astăzi în mod oficial o femeie liberă: lungul parcurs judiciar care a avut-o ca protagonistă, în pofida ei, a unei lungi proceduri pentru acuze de blasfemie care s-au dovedit false, s-a terminat definitiv.

Curtea Supremă din Pakistan, în secţiunea sa din capitala Islamabad, astăzi a respins cererea de revizuire a verdictului, confirmând achitarea care la 31 octombrie o eliberase pe Asia Bibi, femeia creştină astăzi în vârstă de 50 de ani, condamnată la moarte în 2010, într-o sentinţă apoi răsturnată de Curtea Supremă în al treilea grad de judecată.

Aşa cum se află de la Vatican Insider, femeia a primit ştirea, transmisă în aproape toate mass-media pakistaneze, cu lacrimi în ochi şi cu un sentiment de imensă bucurie, împreună cu soţul său, Ashiq Masih. Un sentiment de mare eliberare o pătrunde, după o tragică experienţă de durere, închisoare, frică, dizolvate în recunoaşterea cu credinţă a lui Dumnezeu ca dătător al oricărui bine, precum şi al libertăţii tocmai redobândite.

Într-un Islamabad blindat, în timp ce guvernul a pus în aplicare măsuri stricte de securitate, cu desfăşurarea de Rangers şi a forţelor de poliţie pentru a tutela ordinea publică şi a preveni orice posibil protest al grupurilor fundamentaliste, s-a celebrat ultimul act al procesului judiciar al lui Asia Bibi.

Acuzarea, reprezentată de imamul musulman Qari Muhammad Salaam, omul care în îndepărtatul an 2009 a denunţat-o pentru presupusă blasfemie împotriva profetului Mahomed, a încercat să-i convingă pe judecători să anuleze achitarea şi să confirme pedeapsa cu moartea pentru Asia. În audienţă, începută la 13.30, ora locală, în aula tribunalului din Islamabad, colegiul de trei magistraţi, prezidat de neo-preşedintele Curţii Supreme, judecătorul Asif Saeed Khosa, a ascultat argumentaţiile avocaţilor acuzării. Prezentând obiecţiile lor, avocaţii au cerut ca în proces să fie implicaţi câţiva ulema musulmani, dat fiind că, după părerea lor, problema includea credinţa islamică.

Însă judecătorii nu s-au lăsat conduşi pe căi diferite de statul de drept. Şi preşedintele a răspuns în mod provocator: „Oare islamul spune că se poate pedepsi pentru un delict şi în lipsă de probe?”. Argumentaţiile aduse de acuzare n-au folosit pentru a-i determina să se răzgândească pe judecătorii Curţii, care au amintit elementele fundamentale care stau la baza achitării: prezenţa de mărturii în mod clar discordante între ele, chiar cu privire la locul şi la ora episodului presupusei blasfemii; şi întârzierea de cinci zile în prezentarea denunţului la poliţie. Această distanţă temporală între faptele contestate şi momentul în care au fost prezentate forţelor de ordine face să se gândească, după amplă jurisprudenţă, la acuze false şi prefabricate.

La sfârşitul scurtei dezbateri, judecătorul Asif Saeed Khosa, afirmând că „nu există un oricât de mică eroare în sentinţa dată”, a declarat oficial „respinsă” cererea de revizuire a verdictului, confirmând libertatea deplină pentru Asia Bibi, care este deci autorizată să părăsească ţara.

Avocatul catolic Khalil Tahir Sindhu, prezent în aulă şi parte a colegiului apărător al lui Asia Bibi, alături de avocatul musulman Saiful Malook, declară la cald la Vatican Insider: „Judecătorii s-au comportat în mod impecabil. Au tutelat legalitatea, justiţia, statul de drept. Suntem pe deplin satisfăcuţi de rezultatul favorabil al unui proces care a fost foarte dureros. Suntem foarte fericiţi astăzi pentru Asia şi pentru familia sa. Suntem fericiţi pentru minorităţile religioase şi pentru toată naţiunea Pakistanului”. Avocatul Sindhu mai afirmă: „Acum, un pas ulterior ar fi acela de a imputa pentru mărturie falsă pe cel care a formulat acuze false. Ar fi necesar, şi ar fi un semn util pentru viitor. Nu este exclus ca judecătorii să facă asta”.

De fapt, vestita „lege de blasfemie”, pe baza căreia Asia Bibi a fost judecată, conform avocaţilor ar avea nevoie măcar de câteva amendamente, pentru a garanta ca să nu fie instrumentalizată şi folosită, ca în cazul lui Asia Bibi, pentru a lovi adversari în dispute private (care n-au nimic de-a face cu religia) sau ca o „sabie a lui Damocles” care este deasupra capului minorităţilor religioase.

Se deschide acum prima pagină a noii vieţi a lui Asia Bibi: în aceste ore se perfectează organizarea expatrierii sale şi a soţului Ashiq Masih. Tutorele familiei, Joseph Nadeem, contactat de Vatican Insider, exprimă „mare bucurie şi laudă lui Dumnezeu”, privind cu încredere la a doua parte a vieţii lor care „începe acum”. Creşte aşteptarea pentru zborul spre Canada, ţară care a acordat azilul politic şi unde se află deja cele două fiice ale lui Asia şi Ashiq, nerăbdătoare să o reîmbrăţişeze pe mama. Între impozantele măsuri de securitate, guvernul organizează transferul care va avea loc în următoarele zile.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 29 ianuarie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.