Categorii

Asia Bibi disputată în Occident în timp ce se aşteaptă expatrierea

Olanda, unde se află avocatul său Saiful Malook, s-a oferit în primele ore pentru a o găzdui pe Asia Bibi, creştina pakistaneză condamnată la moarte şi achitată de delictul de blasfemie în urmă cu două săptămâni. Apoi a reieşit interesul guvernului francez al lui Macron. Şi, solicitat de o petiţie care a primit 65 de mii de semnături, în executivul italian vicepremierul Matteo Salvini a vorbit despre o intervenţie „făcută cu discreţie” pentru a o aduce în Italia. Nu putea lipsi ştirea despre posibila venire în Germania. Şi în ultimele zile premierul canadian Justin Trudeau a confirmat că Asia Bibi ar putea să fie primită în Canada, împreună cu familia sa.

În timp ce atâtea naţiuni se interesează şi aproape şi-o „dispută” pe Asia Bibi, Regatul Unit a refuzat în schimb să-i ofere azil de teama răzvrătirilor violente ale grupurilor extremiste musulmane, dar temându-se şi de repercusiuni împotriva ambasadelor şi cetăţenilor britanici din ţările islamice.

Este cunoscut că familia lui Asia Bibi – rămânând neatinsă necesitatea de a se gândi la o viaţă în afara Pakistanului din motive de siguranţă – aşa cum a afirmat soţul Ashiq Masih în ultimul apel difuzat în mass-media, are o preferinţă pentru o ţară anglofonă. Ashiq a citat SUA, Canada şi Marea Britanie cu ideea de a da continuitate şi de a facilita inserarea şcolară a două fete, fiice ale lui Asia şi Ashiq, care frecventează institute de instruire în limba engleză. Aşadar, conform observatorilor, dacă se exclude Regatul Unit, este ridicată probabilitatea ca ţinta finală să fie dincolo de ocean.

Însă înainte de toate trebuie garantată salvarea femeii. Preşedintele Parlamentului European Antonio Tajani, după ce a vorbit cu premierul pakistanez, a afirmat: „Mi-a garantat că Asia Bibi este liberă şi este protejată ea precum şi familia sa, aşadar mă pronunţ optimist cu privire la viitorul său. Se lucrează la toate nivelurile diplomatice pentru a o aduce în Europa, imediat ce se va încheia itinerarul judiciar”.

Aici este punctul: guvernul pakistanez, confruntat cu grupurile extremiste islamice care, după verdictul de achitare, au paralizat naţiunea timp de trei zile, încearcă să gestioneze în cel mai bun mod posibil stimulentele destabilizatoare care se dezlănţuie în jurul cazului. Partidul islamic radical Tehreek-e-Labbaik Pakistant a ameninţat de mai multe ori că va coborî din nou în piaţă şi guvernul este foarte atent să înainteze cu paşi de plumb în delicatul affaire Asia Bibi.

O posibilă soluţie, care circulă în medii politice pakistaneze, prevede o atitudine de aşteptare timp de câteva zile, în vederea răspunsului oficial al Curţii Supreme la cele două instanţe prezentate de acuzare, după eliberarea lui Asia Bibi. Prima este o „instanţă de revizuire a verdictului”, prevăzută de procedura penală, în care acuzarea poate invoca lipsuri sau defecte de constituţionalitate într-o sentinţă dată. A doua cere să fie inserată Asia Bibi pe „lista de ieşire controlată” care îi include pe pakistanezii care nu pot să părăsească ţara.

Ambele instanţe este foarte probabil că vor fi respinse de tribunal: prima pentru că sentinţa răspunde pe deplin Constituţiei; a doua pentru că includerea în acea listă poate avea loc numai pentru cel care este vinovat de un delict. După această pronunţare a Curţii, guvernul pakistanez ar avea toate documentele în regulă, respectând pe deplin statul de drept, pentru a o tutela pe Asia şi a-i favoriza expatrierea, cu o operaţiune concordată în secret, în aşa fel încât să se evite riscuri neplăcute pentru siguranţă.

Executivul lui Imran Khan – personaj care nu are un background islamist – astăzi guvernează o societate marcată de ceea ce sociologii au definit „generaţia Zia”, adică acea generaţie născută şi crescută cu dictatorul Zia ul-Haq care – din pură tacticitate politică – în anii ’80 a promovat islamizarea societăţii şi a Cartei Constituţionale. Zia a fost cel care a extins foarte cunoscuta lege a blasfemiei (trei articole din Codul Penal), cea care a incriminat-o pe Asia Bibi şi încă loveşte mii de nevinovaţi.

Pe de altă parte cazul lui Asia Bibi continuă să fie în centrul conflictului dintre grupuri şi să îndure instrumentalizări în sens opus: dacă în Occident lobby-uri culturale şi mediatice ostile papei Francisc îl folosesc pentru a-l deligitima pe pontif – considerând prudenţa Sfântului Scaun ca laşitate – în Pakistan se încearcă să fie implicat papa pentru a alimenta ura dintre creştini şi musulmani. O postare publicată pe Facebook prezintă o fotografie a lui Francisc şi a altor preoţi, modificată suprapunând peste ei faţa primului ministru şi a altor miniştri pakistanezi, făcând aluzie la presupusa conducere a Vaticanului în achitarea femeii. Asia este victimă şi la toate acestea.

De Paolo Affatato

(După Vatican Insider, 14 noiembrie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.