Categorii

Asia Bibi, apelul soţului adresat Italiei: „Ajutaţi-ne să ieşim din Pakistan”

„Guvernul italian să ajute familia mea să ieşim din Pakistan”. Este un apel dramatic acela pe care îl adresează Italiei Ashiq Masih, soţul lui Asia Bibi, femeia creştină achitată recent de condamnarea la moarte pentru blasfemie în Pakistan. Tocmai această achitare, după aproape un deceniu de detenţie, a dezlănţuit furia radicalilor islamişti locali, generând proteste care au paralizat principalele oraşe din ţară şi care de fapt au blocat eliberarea creştinei. Avocatul său, musulman, a fost constrâns să fugă în străinătate ca urmare a ameninţărilor cu moartea şi acum se află în Olanda.

„Eu şi familia mea din Pakistan suntem în pericol”, a spus soţul lui Asia la telefon cu fundaţia pontificală Kirche in Not, adăugând că îi este greu, lui şi celor cinci copii ai săi, chiar şi să mănânce. Masih şi fiica mai mare Esham veniseră deja în Italia în februarie pentru un eveniment la Colosseum dedicat creştinilor persecutaţi, cu ocazia vizitei au fost primiţi şi de papa Francisc în Vatican.

La apelul bărbatului au răspuns diferiţi politicieni din ţara noastră atât de dreapta cât şi de stânga. În frunte ministrul de interne Matteo Salvini care a asigurat: cu privire la cazul Asia Bibi „lucrăm cu alte ţări occidentale, cu discreţie pentru a evita probleme in loco pentru familia care vrea să aibă un viitor”. Şi fostul premier Matteo Renzi, în timpul unei transmisiuni directe pe Facebook, a spus: „Aş vrea ca guvernul italian să simtă tot sprijinul nostru” şi „să aibă tot sprijinul, şi al opoziţiei, pentru a o elibera pe Asia Bibi. Tot ceea ce se poate face pentru a o elibera este fundamental”.

De la Bruxelles vine astăzi glasul lui Antonio Tajani care, printr-un tweet, afirmă: „Am invitat soţul şi familia lui Asia Bibi la o întâlnire în Parlamentul European. Cer autorităţilor din Pakistan să elibereze documentele de călătorie necesare. Regulile europene prevăd protecţie pentru cel care este ameninţat din cauza propriei credinţe”. Scrisoarea lui Tajani se deschide cu invitaţia de a veni la Eurocameră la „Bruxelles sau la Strasbourg pentru a discuta despre cum putem susţine concret eliberarea lui Asia Bibi” şi se încheie cu cererea „către autorităţile din Pakistan de a elibera documentele de călătorie necesare”.

„Parlamentul european este extrem de preocupat pentru siguranţa sa şi pentru cea a familiei sale ca urmare a violenţelor extremiştilor din Pakistan”, se citeşte într-o notă oficială a Parlamentului European. „Am cerut autorităţilor pakistaneze să facă în aşa fel încât să fie garantată fie siguranţa voastră fie cea a persoanelor care vă apără. PE a cerut deja autorităţilor din Pakistan respectarea statului de drept şi a angajamentelor internaţionale în materie de drepturi umane”.

În zilele trecute, cu un material video publicat pe social network şi preluat de diferite agenţii locale şi internaţionale, Ashiq Masih a invocat ajutorul liderilor internaţionali ca Donald Trump, Theresa May sau Justin Trudeau pentru ca s-o primească pe femeie şi familia sa în ţările lor. „Suntem în pericol în Pakistan, vă rog ajutaţi-ne”, spunea el.

„A o achita pe Asia Bibi este un semnal dar trebuie să fim atenţi, să stingem mai întâi focul şi apoi să spunem că este liberă”, afirmă la agenţia SIR jurnalistul pakistanez Ejaz Ahmad. „Cred că eliberarea sa ar putea ajuta şi alte mii de persoane nevinovate în închisoare pentru motive asemănătoare”. Pentru Ahmad, „fie armata, fie guvernul actual, nu pot aboli legea despre blasfemie, însă pot s-o slăbească. Mai bine a spune că stă în închisoare şi a o elibera eventual într-o lună, când tensiunea va mai scădea. O strategie pakistaneză”, spune el amintind de caricaturile publicate în urmă cu ani de un ziar danez care au dezlănţuit proteste puternice în lumea musulmană. „Când se atinge tema abolirii legii despre blasfemie jocul devine periculos”, adaugă jurnalistul. „Mai bine să se meargă cu paşi mici, altminteri se riscă viaţa”.

(După Vatican Insider, 6 noiembrie 2018)

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.