Categorii

Arhiepiscopul Shevchuk: visele noastre se realizează

După întâlnirea episcopilor ucraineni greco-catolici cu papa Francisc din 5-6 iulie, arhiepiscopul major de Kiev, Sviatoslav Shevchuk, a exprimat toată satisfacţia comunităţii greco-catolice ucrainene. După părerea sa, sunt de acum aproape să se realizeze principalele trei dorinţe ale Bisericii sale: vizita papei în Ucraina, acordarea statusului de patriarhie Bisericii uniate şi beatificarea mitropolitului Andrei Sheptickij, care a condus Biserica în primele decenii din secolul al XX-lea.

„În aceste zile nu trebuia să luăm decizii definitive”, a afirmat Shevchuk, „au fost momente de reflecţie şi analiză a paşilor pe care urmează să-i facem. Aşteptăm în scurt timp roadele acestor reflecţii, crearea structurilor necesare şi a mecanismelor care vor duce Biserica noastră la înflorire în Ucraina şi în lume”. Arhiepiscopul l-a invitat explicit pe papa Francisc să viziteze ţara, şi în timpul cinei informale din Casa Sfânta Marta, şi papa a promis că se va gândi la asta.

Shevchuk a amintit că „mulţi vor să-l asculte şi să-l vadă pe papa, care venind în Ucraina ar putea să aline rănile războiului, să oprească hemoragia lor”. Ar fi un mod pentru a interveni „nu numai asupra consecinţelor conflictului, ci şi pentru a extirpa motivele care i-au dat naştere”, punând capăt climatului de duşmănie şi acuză reciprocă între diferitele părţi ale poporului ucrainean, între ucraineni şi ruşi, între membrii diferitelor Biserici.

În timpul întâlnirii a fost tratată şi tema patriarhiei, în contextul reflecţiei asupra dimensiunii ecumenice a Bisericii. Conform lui Shevchuk „patriarhia este un mod de a exista, nu numai un titlu onorific. Este un ansamblu de mecanisme pentru a face să înflorească Biserica, permiţându-i să răspundă cu eficienţă la nevoile pastorale ale poporului nostru”. Biserica greco-catolică nu este „o ameninţare” pentru fraţii ortodocşi, nu este împotriva nimănui, ci este „în favoarea tuturor: această revoluţie mentală încă mai trebuie făcută”.

Pentru aceasta este nevoie de noi structuri; conform estimărilor ministerului de externe, în fiecare an un milion de persoane emigrează din Ucraina, iar patriarhia ar avea grijă de toţi, şi în ţările de destinaţie. De altfel, încă din timpurile sovietice, Biserica uniată s-a ocupat de diaspora ucraineană din toată lumea, de unde provine o bună parte a actualului cler din ţară, cum este însuşi arhiepiscopul Shevchuk.

De mare importanţă este şi beatificarea slujitorului lui Dumnezeu Andrei Sheptickij, o personalitate de mare importanţă în panorama ecumenică din secolul al XX-lea, părinte al renaşterii greco-catolice în Ucraina şi chiar în Rusia şi Bielorusia. „Mitropolitul Sheptickij a înţeles cel dintâi dimensiunea globală a Bisericii noastre”, a adăugat Shevchuk, „când a devenim mitropolit aveam numai trei dieceze în teritoriul imperiului austro-ungar, astăzi avem 34 de dieceze în toată lumea, înainte de toate graţie vizitelor pastorale în toate colţurile globului”, unde graţie lui au fost numiţi episcopi şi păstori, punând bazele pentru structura internaţională de astăzi.

Sheptickij a fost cu adevărat unul dintre „profeţii ecumenismului” de la începuturile anilor 1900, chiar în virtutea vocaţiei speciale a Bisericii greco-catolice, pe care el o considera o punte ideală între catolici şi ortodocşi, între Orient şi Occident. A condus Biserica uniată în timpurile furtunoase al sfârşitului imperiilor, al revoluţiei bolşevice, îndurând şi condamnări şi închisoare, până la timpul ocupaţiei naziste din Ucraina. A murit înainte de încheierea celui de-al doilea război mondial şi n-a văzut suprimarea Bisericii sale de către regimul sovietic. Renaşterea credinţei în rândul ucrainenilor şi greco-catolicilor ne duce cu adevărat la profeţiile sale şi la speranţele sale a unei Biserici una şi sfântă.

De Vladimir Rozanskij

(După AsiaNews.it, 13 iulie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.