Categorii

Arhiepiscopul Rugambwa: „Eliberarea părintelui Maccalli, sămânță de pace şi semn de speranţă pentru misiunea Bisericii”

„Eliberarea părintelui Pierluigi Maccalli, misionar din Societatea pentru Misiunile Africane, petrecută în luna octombrie, dedicat în mod tradițional misiunii, şi în vederea celebrării Zilei Misionare Mondiale, este un mare semn de speranţă pentru noi toţi, pentru Africa şi pentru Biserica universală. Este semnul şi mărturia vibrantă că harul lui Cristos lucrează şi astăzi redă speranţă, în situaţii marcate de violență, conflict, pandemie. Eliberarea ne arată că harul lui Cristos este mai puternic decât orice dificultate şi trebuie să ne încredem mereu în El”: cu aceste cuvinte, afirmate la Agenția Fides, monseniorul Protase Rugambwa, arhiepiscop tanzanian, secretar al Congregației pentru Evanghelizarea Popoarelor, comentează știrea despre eliberarea misionarului italian Pierluigi Maccalli, SMA, ca a fost răpit în Niger la 17 septembrie 2018.

Afirmă la Fides arhiepiscopul: „Suntem foarte fericiți şi am transmis bucuria noastră Congregației SMA şi Bisericilor locale. Acest eveniment care, prin voința lui Dumnezeu, a avut un rezultat fericit, aminteşte că misionarii sunt mereu alături de oameni, nu fug nici în situațiile dificile, şi îşi dăruiesc viaţa pentru Evanghelie. Misionarii care lucrează în atâtea părţi ale lumii, adesea izolate sau uitate, ca părintele Maccalli, au «ieșit din ţara lor», au lăsat patria lor pentru țări îndepărtate, în numele lui Cristos. Au ieșit, însă după aceea rămân. A ieşi şi a rămâne sunt verbele care indică dinamica dublă a vieţii misionare. Ambele acțiuni nu au o origine umană, nu sunt rod al unui efort sau al unei intenții personale: misionarii pleacă pentru că forţa care îi conduce este o forță care vine de sus, este Duhul lui Dumnezeu. Şi după aceea rămân, chiar în contextele mai dificile, nu grație ideilor lor sau determinării lor, ci animați şi sprijiniți de harul lui Dumnezeu. Caritatea lui Cristos îi împinge, generează dăruirea şi rezistența lor, şi poate să-i însoțească, în unele cazuri, până la dăruirea supremă, aceea a vieţii însăși: este martiriul, care este un dar al lui Dumnezeu. Iubirea lui Dumnezeu este mai mare decât orice dificultate şi decât orice obstacol. Aceasta este lecția pe care ne-o încredinţează evenimentul părintelui Pierluigi”.

„Acum sperăm – conclude monseniorul Rugambwa – ca această eliberare să fie un pas înainte care să readucă din nou în apogeu dialogul şi să fie o sămânță pentru a promova pace, reconciliere şi fraternitate în zona Sahel, chinuită de violență, şi în tot continentul african, unde mai există încă atâtea focare de conflict şi violență, care generează atâta suferinţă. Sperăm şi ne rugăm ca un asemenea rezultat fericit să se poată înregistra pentru toate celelalte cazuri de sechestrări, în Africa şi în alte părţi ale lumii, care provoacă atâta durere şi îngrijorare familiilor nevinovate. Când au loc, episoade dureroase ca o sechestrare sau alte violenţe pot induce frică sau descurajare. Dar astăzi, mulțumire fie lui Dumnezeu, renaște speranţa”.

(După Agenția Fides, 9 octombrie 2020)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.