Categorii

Argentina, va fi fericit episcopul Angelelli ucis în timpul dictaturii

Episcopul argentinian Enrique Angelelli va fi fericit. Ieri papa Francisc a aprobat decretul cu care recunoaşte martiriul păstorului din La Rioja ucis „din ură faţă de credinţă”, dând astfel cale liberă pentru ridicarea la cinstea altarelor a prelatului şi a însoţitorilor săi: preoţii Carlos Murias şi Gabriel Longueville şi laicul Wenceslao Pedernera. Toţi au fost asasinaţi în timpul unei perioade întunecate din istoria argentiniană, dictatura militară din 1976-1983. Încă n-a fost comunicată data beatificării, dar deja se vorbeşte despre o ipoteză pentru luna noiembrie.

Ştirea a fost comunicată chiar de pontif lui Marcelo Colombo, actual episcop de La Rioja, printr-un telefon. „În cuvintele sale călduroase şi paterne, comunicându-mi această minunată noutate, Sfântul Părinte Francisc m-a încurajat să încep cât mai repede lucrările pregătitoare pentru beatificare”, revelează păstorul într-o scrisoare trimisă credincioşilor din dieceza sa la 8 iunie.

Papa era bucuros şi emoţionat. Pentru aceasta a ales să comunice asta personal, anticipând buletinul Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor difuzat astăzi, la ora 12, de Sala de Presă a Sfântului Scaun. Însă Jorge Mario Bergoglio are o legătură specială cu Enrique Angelelli (1923-1976), pe care l-a cunoscut ca iezuit şi cu care a menţinut contactele până la moarte, petrecută la 4 august 1976, pe lângă Punta de Llanos, pe strada naţională 38 până la ieşirea din oraşul riojan Chamical.

În acea zi, împreună cu părintele Arturo Pinto, Angelelli se întorcea acasă după ce a celebrat o liturghie ca omagiu pentru Carlos de Dios Murias şi Gabriel Longueville, asasinaţi cu puţin timp înainte, în luna iulie, în aceeaşi zonă. Pentru aceasta, mulţi ani lumea de acolo i-a numit „martirii din Chamical”. De aici decizia episcopului Colombo de a cere Vaticanului să demareze procesul pentru o cauză unică.

În mod paradoxal, primele cauze de beatificare ale grupului iniţiate formal au fost cele a lui Murias şi Longueville. După aceea s-a deschis cea a lui Angelelli, precum şi a lui Pedernera, lider muncitor laic catolic foarte activ în pastoraţie, ucis de 20 de gloanţe trase de patru „encapuchados” dimineaţa devreme a zilei de 25 iulie 1976. Martori oculari ai uciderii au fost soţia Coca şi fiicele María Rosa, Susana şi Estela.

Toate cele patru ucideri se înscriu în acelaşi context istoric şi politic şi făceau parte dintr-un plan pentru a distruge o „Biserică în ieşire”, ca aceea din La Rioja în acea vreme, care se pusese de partea muncitorilor exploataţi în acele ţinuturi. Având în frunte un episcop cu glas profetic, care denunţa fără frică nedreptăţile şi excesele regimului. Pentru acest motiv, după moartea sa, Angelelli a devenit o figură emblematică pentru oraş, dar şi un motiv de deranj pentru un anumit establishment politic.

La 4 august se vor împlini 42 de ani de la moartea sa. Pentru acea dată se va ţine o ceremonie specială dedicată martirilor „pentru a celebra viaţa care vine de la Domnul şi pe care Enrique, Carlos, Gabriele şi Venceslao au oferit-o din iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni”, aşa cum explică monseniorul Colombo. În scrisoarea sa aminteşte şi că la 24 august va fi aniversarea a cincizeci de ani de la începutul slujirii pastorale a lui Angelelli la La Rioja, în 1968.

„Cu adevărat emoţionat de a vă putea comunica această veste atât de sperată – se mai citeşte în scrisoarea episcopului – îi mulţumesc lui Dumnezeu care ne-a permis ca dieceză şi împreună cu fraţii franciscani conventuali să însoţim acest proces canonic care a scos în evidenţă nobleţea martirilor noştri, martori ai Împărăţiei lui Dumnezeu cu sângele lor”.

În următoarele săptămâni, anticipează prelatul, vor fi comunicate alte detalii despre ceremonia de beatificare „care cere de acum rugăciunea noastră”. „Dumnezeu să binecuvânteze La Rioja şi Biserica sa! Dumnezeu să binecuvânteze poporul riodan!”, conclude el.

Dieceza de La Rioja a propus Sfântului Scaun luna noiembrie pentru a fixa ceremonia de beatificare. Posibilităţile trebuie să mai fie discutate, luând în considerare şi că, pentru acea dată, va fi un nou prefect în funcţie la Dicasterul Sfinţilor, fostul substitut de la Secretariatul de Stat, Giovanni Angelo Becciu, cardinal la 28 iunie. Deci, cea a lui Angelelli şi a martirilor argentinieni ar putea să fie prima sa beatificare şi, dacă protocolul va fi menţinut, ar fi natural ca el să fie trimis ca reprezentant al papei pentru a prezida ceremonia.

Un alt aspect care nu trebuie neglijat este locul şi logistica, pentru că trebuie gândit un loc care să aibă capacitatea de a primi o mare mulţime care vine şi din diecezele vecine. În special de la Cordoba, unde Angelelli a petrecut mare parte din viaţa sa sacerdotală. Oraşul La Rioja se prezintă între timp ca o alternativă valabilă. Oricum toate aceste aspecte vor fi revelate de monseniorul Colombo, care, de altfel, din 9 august se va transfera la Mendoza pentru a asuma prin voinţa papei la conducerea acelei arhidieceze.

De Andrés Beltramo Álvarez

(După Vatican Insider, 9 iunie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.