Categorii

Argentina, 2 milioane în piaţă împotriva avortului: „Toată viaţa are valoare”

Un marş cu o mulţime de oameni aşa cum nu se vedeau de mult timp într-o ţară obişnuită cu marile marşuri a adus zeci de mii de argentinieni în stradă pentru a manifesta „pentru viaţă” şi, deci, „împotriva propunerii de a liberaliza avortul” care imediat după Paşte va intra în discuţie în parlamentul naţional.

Probabil organizatorii înşişi nu se aşteptau la atâta lume, şi pentru că mijloacele de comunicare au dat foarte puţin ecou pregătirilor, de altfel destul de improvizate, care au avut ca vehicul reţelele sociale. În schimb însorita duminică porteña – aşa sunt numiţi cetăţenii din Buenos Aires – un râu neîntrerupt de participanţi a intrat imediat după amiază spre una dintre străzile jugulare ale capitalei, calle Sarmiento, pentru a se revărsa apoi de-a lungul celebrei Avenida del Libertador, arteră care străbate Buenos Aires de la nord la sud.

Familii cu copii, prevalent, tineri, mulţi, dar şi cetăţeni de condiţie mai umilă. Niciun slogan de natură politică, nicio pancartă care să ducă la partide, mişcări sau organizaţii de vreo culoare. Steaguri argentiniene, multe, scrieri în favoarea vieţii, a dezvoltării sale depline în orice moment; nicio încriminare a mamelor care avortează, victime ale înseşi deciziei lor şi adesea abandonate de structurile publice, „viaţa amândurora” trebuie să fie ocrotită era scris pe multe pancarte. „Ni una menos”, niciuna mai puţin se putea citi pe multe altele, cu aluzie la campaniile împotriva uciderii femeilor care şi în Argentina are cifre ridicate.

Scena văzută la Buenos Aires s-a replicat în sute de oraşe din marea provincie argentiniană, între care marile oraşe precum Cordoba, Mendoza, Rosario, Bahia Blanca, Resistencia, Concordia, Paranà, Mar del Plata, Rio Grande şi Ushuaia, punctul cel mai extrem al continentului spre Antartica.

Cuvintele scrise de papa Francisc în scrisoarea adresată argentinienilor din 16 martie au fost primite ca un sprijin substanţial şi acel „vă cer vouă tuturor să fiţi canale de bine şi de frumuseţe, pentru ca să puteţi da contribuţia voastră în apărarea vieţii şi a dreptăţii…” ca o încurajare la neresemnare. Episcopii argentinieni care au aderat la manifestaţie consideră clar că bătălia nu este complet pierdută aşa cum s-a întâmplat în Europa în anii ’90, când proiectele de nepenalizare şi liberalizare prezentate în parlamentele naţionale n-au făcut altceva decât să ia act de o conştiinţă colectivă schimbată şi o viziune pro-viaţă minoritară şi în privinţa aspectului legislativ. Aşadar, Biserica argentiniană consideră că parlamentul şi legislatorii care urmează să discute diferite proiecte de lege în mod variat permisive pot încă să fie condiţionaţi de piaţă şi de o opinie manifestată deschis care cenzurează aceste politici. Dacă în forţele de opoziţie de matrice peronistă liberalizarea este mai mult dezaprobată – este diferită tema nepenalizării avortului ca delict despre care există un consens substanţial – în cele de guvern care l-au dus pe Macri la preşedinţie dezacordul există şi este reprezentat de figuri de prim plan care înainte, în timpul şi după manifestaţia de duminică au reafirmat că sunt contrare avortului „cu titlu personal”. De această opinie este însuşi preşedintele Macri, dar şi guvernatoarea puternică şi populară a celei mai populate provincii argentiniene, cea de Buenos Aires cu cele 17 milioane de rezidenţi, Maria Eugenia Vidal, precum şi şeful Consiliului de Miniştri al guvernului Marcos Peña, ministrul siguranţei Patricia Bullrich, sau Elisa Carrio, o aliată cheie a coaliţiei care i-a scos pe soţii Kirchner din Casa Rosada.

O luare de poziţie importantă, precedentă marşului, dar care a influenţat în mod vizibil, a venit chiar din acele sectoare populare mai umile pe care liberalizarea avortului îşi propune să le emancipeze din nesiguranţa practicilor clandestine. Cei 22 de preoţi care lucrează în villas miseria din Buenos Aires au aprobat şi difuzat un document care s-a impus în opinia publică mai mult decât apelurile pro-vita. În text ei afirmă că tema avortului nu era prezentă în platforma electorală a guvernului preşedintelui Mauricio Macri şi că „unele propuneri care provin din alte sectoare sociale – considerăm că aceasta [a avortului] este una dintre ele – îi iau pe săraci ca justificare pentru temele lor” cu propunerea de a arăta clar că aceea enunţată de planul de liberalizare nu este o exigenţă simţită în mediile lor: „Se vorbeşte despre rata de mortalitate a femeilor datorită avortului din cartierele mai sărace” afirmă ei în document, dar „primul lucru care trebuie făcut în cartierele noastre este combaterea sărăciei cu determinare şi în aceasta statul are instrumentele cele mai bune. Cu aproape 30% dintre săraci – în spatele cărora sunt feţe şi istorii – există discuţii care ar trebui să fie prioritare” declară ei făcând aluzie la faptul că aceea despre avort nu este una dintre ele.

De Alver Metalli

(După Vatican Insider, 27 martie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.