Categorii

„Apostolii aveau atâtea păcate, dar nu bârfeau între ei”

Papa-parohie-Roma„Există un păcat pe care nu-l găsesc printre cele ale apostolilor, relatate în Evanghelie: sunt trădători, laşi, dar nu bârfesc între ei”. Este ceea ce a afirmat Papa în omilia de la liturghia celebrată în parohia „Santa Maria” la Guidonia, periferia est a capitalei. „L-au trădat pe Domnul – a adăugat el – dar asta nu, cuvintele, toţi suntem păcătoşi, dar o comunitate unde sunt bârfitoarele şi bârfitorii este o comunitate care este incapabilă să dea mărturie, eu voi spune numai asta: vreţi o parohie perfectă? Fără bârfe, fără, dacă ai ceva împotriva cuiva mergi şi spune-i în faţă. Acesta este semnul că Duhul Sfânt este într-o parohie, celelalte păcate, le avem, o colecţie de păcate, unul îl ia pe acesta, unul pe acela, toţi suntem păcătoşi, dar ceea ce distruge o comunitate sunt bârfele, din spate”. Citându-l pe Iuda într-un pasaj precedent, Papa a spus că nu ştim ce i s-a întâmplat pentru că „Dumnezeu este milostivire”, şi că oricum şi alţii îl abandonaseră pe Isus.

În cadrul vizitei sale parohiale la biserica „Santa Maria a Setteville” din Guidonia, Francisc a voit să dedice un moment special şi privat vizitându-l pe vice-paroh, părintele Giuseppe Berardino, preot în vârstă de 47 de ani grav bolnav de scleroză laterală amiotrofică de trei ani. Întâlnirea privată cu care Francisc a voit să ducă sprijinul său şi întărirea sa personală a durat circa zece minute în timpul cărora, recurgând şi la rugăciune, a folosit faţă de preot cuvinte de curaj.

Francisc a întâlnit şi diferitele realităţi pastorale ale parohiei. În mod deosebit: treizeci de bolnavi, copiii de la cateheză, soţii care şi-au botezat copiii în cursul anului 2016 şi colaboratorii de pastoraţie. În sfârşit, a spovedit câţiva enoriaşi.

Vizitele papale în parohiile romane au fost suspendate în timpul Anului Sfânt extraordinar al milostivirii. Pentru a doua oară Francisc a mers la Setteville di Guidonia. De fapt, la 16 martie 2014, Bergoglio a vizitat parohia „Santa Maria dell’Orazione”.

„Mulţi creştini – a afirmat Francisc în omilie – mărturisesc că Isus este Dumnezeu. Dar toţi dau mărturie despre Isus, cu adevărat? Sau pentru unii a fi creştin este numai un mod de a trăi, a fi un suporter, a practica o anumită filozofie. A fi creştin înseamnă înainte de toate a da mărturie despre Isus. Aşa au făcut apostolii până la martiriu. Şi-au dat viaţa”.

„Apostolii – a continuat Pontiful – n-au făcut un curs pentru a-l mărturisi pe Isus. Au simţit înlăuntrul lor pe Duhul. Erau păcătoşi, până acolo încât să-l trădeze pe Domnul, ca Petru. Însă ei fiind păcătoşi s-au lăsat mântuiţi. A fi martori nu înseamnă a fi sfinţi. Înseamnă a fi un păcătos care crede în iertarea Domnului”.

„Vreau să vă las – a încheiat Papa – un mesaj: citind Evanghelia nu găsesc câteva păcate în apostoli… nu vorbeau rău unul de altul; nu se «jumuleau». Acest tip de păcat ei nu l-au comis. Au făcut alte păcate, dar n-au acţionat niciodată împotriva comunităţii. Cine acţionează împotriva comunităţii nu dă mărturie. Aşa trebuie să fie în parohie: uniţi fără a distruge niciodată pe celălalt. Bârfele distrug comunitatea. Trebuie să fim martori chiar dacă suntem păcătoşi. Domnul să vă dăruiască acest har”.

Apoi Francisc a încheiat aşa vizita sa: „Nu uitaţi să vă rugaţi pentru mine. Şi fără bârfe”.

De Mauro Pinta

(După Vatican Insider, 15 ianuarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.