Dominique Rey, Fii tată, Iași 2024, 84 p., 14×20, ISBN 978-606-578-558-8, 15 lei.  La Editura „Sapientia” a apărut de curând cartea Fii tată, scrisă de Mons. Dominique Rey și tradusă în limba română de Lorena Neagu. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 84 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia […]

Dominique Rey, Fii tată, Iași 2024, 84 p., 14×20, ISBN 978-606-578-558-8, 15 lei. 

La Editura „Sapientia” a apărut de curând cartea Fii tată, scrisă de Mons. Dominique Rey și tradusă în limba română de Lorena Neagu. Cartea apare în colecția „Spiritualitate”, în formatul 14×20, are 84 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 15 lei.

„Fii tată!” Acest îndemn se înscrie pe o cale a convertirii. În Scrisoarea sa apostolică Patris corde, Papa Francisc a subliniat această cale, urmându-l pe sfântul Iosif, pentru a cuceri sau a recuceri paternitatea. Sfântul Părinte ne arată splendoarea, blândeţea şi smerenia părintelui adoptiv al lui Cristos. El contemplă în Iosif „inima de tată”. Această inimă, „doctorii secolului” – aşa cum îi numeşte poetul Xavier Grall – încearcă foarte des să o distrugă sau să o reducă la o putere patriarhală violentă. Cu toate acestea, nu toţi părinţii sunt tiranii pe care uneori mass-media încearcă să-i înjosească sau să-i ridiculizeze. Mai degrabă, sunt observatori, lucrători umili, iubitori de soţii şi protectori ai copiilor lor. Pe calea dificilă a sfinţeniei, ei înaintează cu dorinţa fermă de a-i iubi şi de a-i face fericiţi pe cei din jur, participând, acolo unde Domnul îi conduce, la transformarea evanghelică a lumii.

Inima tatălui îmbină puterea, curajul, dăruirea şi smerenia în slujba familiei sale şi a societăţii, prin munca şi angajamentele sale. Astăzi, familia şi societatea trec printr-o criză cauzată, în parte, de faptul că bărbaţii nu mai sunt capabili să unească aceste dimensiuni care uneori pot părea contradictorii şi nici să-şi asume identitatea. Unii devin violenţi atunci când nu-şi mai pot controla puterea; alţii, dimpotrivă, devin slabi prin supunerea lor.

„Blând puternic şi puternic blând”. Imitaţiunea lui Cristos propune un echilibru între putere şi blândeţe. Criza, diviziunea antropologică, ce zguduie societăţile noastre, provine în special din această pierdere a identităţii bărbaţilor şi femeilor.

Dragi taţi, prin aceste câteva rânduri, vă invit să vă redescoperiţi, să vă reasumaţi propria masculinitate şi să regăsiţi inima de tată. Fie ca soliditatea virtuţii voastre să fie stânca pe care copiii voştri se pot sprijini pentru a-şi întemeia viaţa în Cristos. Fie ca prezenţa voastră vizibilă şi liniştitoare să fie o sursă de confort şi încredere în casele voastre. Rolul vostru este crucial pentru restaurarea domniei lui Cristos şi a educaţiei senine a generaţiilor viitoare. Fie ca sfântul Iosif să vă ajute să porniţi pe această cale a sfinţeniei sub privirea Tatălui nostru ceresc.

Dominique Rey