Categorii

Andrea Gemma, Don Orione. O inimă fără margini

gemma-don-orioneEditura „Sapientia” anunţă apariţia cărţii Don Orione. O inimă fără margini, scrisă de Andrea Gemma şi tradusă de pr. dr. Mihai Pătraşcu. Cartea apare în colecţia „Vieţile sfinţilor” în formatul 14×20 cm, are 560 pagini şi poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum şi de la orice librărie catolică din ţară la preţul de 30 lei.

Don Orione. O inimă fără margini este biografia unuia dintre marii apostoli ai carităţii care a trăit în întunecatul secol al XX-lea, dar care a reuşit să lumineze întreaga lume prin credinţa sa mărturisită deschis şi caritatea trăită în mod eroic (Ioan Paul al II-lea). Deşi este o biografie, această carte se distanţează considerabil de biografiile romanţate atât obiectivitatea scrierii, cât mai ales prin realismul care reiese din fiecare pagină a cărţii. Avantajul autorului este dublu: în primul rând, foarte marea apropiere de timpurile în care a trăit Don Orione, motiv pentru care multe dintre izvoarele acestei cărţi sunt scrieri ale contemporanilor lui don Orione. În al doilea rând, Mons. Andrea Gemma este fiul congregaţiei întemeiate de apostolul carităţii şi a avut ocazia să cunoască îndeaproape spiritul şi opera acestuia, subiect căruia îi dedică a doua parte a cărţii.

Prima parte a acestei cărţi este constituită de prezentarea vieţii părintelui Alois Orione (1872-1940), declarat sfânt de Papa Ioan Paul al II-lea la 16 mai 2004. Cititorul este familiarizat încă din primele pagini cu simplitatea vieţii acestui mare sfânt. Este citat adesea chiar don Orione care vorbeşte cu o deosebită luciditate despre viaţa sa, deseori cu referinţă la felul în care Divina Providenţă l-a ocrotit şi l-a îndrumat. S-a născut pe 23 iunie 1872, la Pontecurone, într-o familie săracă, caracteristică pe care a considerat-o întotdeauna un har al Domnului. Este al treilea copil al lui Vittorio, pavator de străzi, şi al Carolinei, o casnică neobosită.

Perioada activităţii lui don Orione este una dificilă: problema socială era în plină desfăşurare (sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea) iar Biserica nu putea să stea deoparte. Primul răspuns al ei a fost enciclica papei Leon al XIII-lea: Rerum novarum (1891). Dar rămâneau atâtea lucruri de depăşit! Citind aceste pagini, putem vedea în acest apostol al celor mai lipsiţi şi marginalizaţi un precursor al noii evanghelizări. Don Orione a perceput cu simţ profetic că Biserica va trebui să se implice activ în perioada de tranziţie a acelor timpuri: „Cine dă popoarelor Botezul este Biserica. Acum democraţia înaintează şi Biserica, să nu ne temem, va şti să-i dea Botezul”.

Parcursul formării sacerdotale al lui don Orione este şi el unul sinuos. După o experienţă franciscană, saleziană (a avut bucuria de a-l întâlni personal pe don Bosco), şi după un examen vocaţional serios, a intrat în Seminarul diecezan din Tortona.

Partea a doua a cărţii, „Spiritul şi opera” lui don Orione, prezintă congregaţia întemeiată de don Alois Orione, Mica Operă a Divinei Providenţe. Este o descriere în 11 puncte ce poate fi sintetizată astfel: „O congregaţie umilă, modernă, una şi multiplă, la picioarele Bisericii, în slujba patriei, dedicată iubirii şi sacrificiului, susţinută de credinţă şi de mijlocirea sfintei Fecioare Maria pentru a-i duce pe toţi la Cristos într-o veşnică laudă a lui Dumnezeu”.

Don Orione. O inimă fără margini este o carte deosebită pentru că este rezultatul unei împletiri armonioase între măreţia subiectului tratat – don Orione a fost şi va rămâne unul dintre marii apostoli ai carităţii – şi arta deosebită a scrisului. Mons. Andrea Gemma reuşeşte să evoce cu foarte mare expresivitate figura Fondatorului, care trăda o „inimă fără margini… dilatată de caritatea celui răstignit”. Cartea se adresează tuturor, dar mai ales celor tineri pentru care poate fi un instrument care să conducă spre discernerea adevăratei vocaţii. Cititorul se va simţi interogat de viaţa acestui sfânt, pentru că ne aminteşte că prima şi principala vocaţie a creştinului este aceea a trăirii eroice a carităţii.

David Eduard Cristian

Andrea Gemma, Don Orione. O inimă fără margini, Iași 2016, 14×20, 560 p., ISBN 978-606-578-270-9, 30 lei.

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.