Categorii

„America se bazează pe dialogul dintre credinţe pentru pacea în Orientul Mijlociu”

Faptul de a fi înţeles că dialogul dintre religii este o pietricică fundamentală a mozaicului medio-oriental „este un pasaj important şi pozitiv”. Arhiepiscopul Pierbattista Pizzaballa, administrator apostolic al patriarhiei latine de Ierusalim, comentează cu ziarul La Stampa discursul preşedintelui SUA la Riad.

Trump a relansat dialogul dintre musulmani, evrei şi creştini  pentru a rezolva drama pe care o trăieşte Orientul Mijlociu. Ce părere aveţi?

Faptul că politica a înţeles că dialogul interreligios este o pietricică importantă a mozaicului medio-oriental este un pasaj important şi pozitiv. Elementul religios în trecut era pus deoparte, pentru că era considerat motiv de diviziune. În parte este adevărat, din păcate, dar tocmai pentru aceasta era semnificativ să se includă contextul religios, chiar dacă asta face totul mai obositor.

Există posibilităţi concrete?

Trebuie evitat să se reducă dialogul interreligios la declaraţii-slogan despre pace, care nu ating viaţa reală. Adesea, din păcate se termină astfel. Şi este necesar ca toţi liderii religioşi să ştie să se întrebe cu privire la responsabilitatea lor în crearea unei mentalităţi de respect reciproc. În acest context alianţa cu naţiunile arabe musulmane împotriva terorismului nu poate să nu se confrunte cu responsabilitatea lor precisă şi specifică în a face realmente ceva, în a întreba şi a se întreba cum şi de unde să se nască fundamentalismul care poluează acele naţiuni. Dacă dialogul interreligios nu se interoghează cu privire la viaţa reală a propriilor credincioşi şi a problemelor concrete, devine numai un slogan, de care nu este nevoie şi care chiar devine iritant.

Cu vizita din Arabia Saudită, Trump găseşte în acea lume sunnită interlocutorul cel mai potrivit pentru acest dialog. Care sunt motivele acestei alegeri?

Lumea sunnită constituie aproape 80% din lumea musulmană. Este clar că dacă se vrea să se vorbească cu lumea musulmană, trebuie să se înceapă de acolo. Arabia Saudită, după cum se ştie, are o influenţă extraordinară în lumea sunnită, fie pentru că locurile sfinte principale sunt în teritoriul său, fie pentru că influenţează enorm cu resursele sale economice asupra tuturor ţărilor medio-orientale. Totuşi consider că motivul primei vizite în acea ţară este legat mai ales de legăturile tradiţionale şi economice pe care SUA le au cu Arabia şi cu dorinţa, cred, de a redefini politica noii administraţii SUA în Orientul Mijlociu.

Saudiţii ar putea juca un rol în soluţionarea conflictului israeliano-palestinian şi în chestiunea delicată a Ierusalimului?

Îmi doresc să fie aşa. Dată fiind influenţa lor puternică în lumea arabă, saudiţii ar putea juca un rol important în pacificarea dintre ţările arabe şi Israel. De fapt, soluţionarea conflictului israeliano-palestinian nu se epuizează în cadrul graniţelor strâmte ale celor două ţări, ci cere o abordare mai amplă, e suficient să ne gândim la chestiunea refugiaţilor palestinieni şi nu numai. Însă în acelaşi timp, toate acestea rămân blocate dacă nu există găsirea de soluţii concrete între israelieni şi palestinieni, care în acest moment nu mi se pare să se vadă la orizont. Sper să greşesc.

Este o noutate ca un preşedinte american să viziteze locurile sfinte creştine?

În trecut, Bush a vizitat Cafarnaum, Obama a vizitat bazilica din Betleem şi acum Trump vizitează Sfântul Mormânt. Nu este o noutate ca un preşedinte să viziteze un loc sfânt. În general se prefera să se evite Sfântul Mormânt datorită complicaţiilor politice. Determinarea sa de a voi totuşi să meargă este pozitivă. Vom vedea cum se evoluează în viitor.

Comisia Dreptate şi Pace a episcopilor din Ţara Sfânt a amintit că „situaţia politică în Israel şi Palestina este departe de a fi normală”. Ce semnificaţie are această luare de poziţie?

Cred că această Comisie vrea să atragă atenţia tuturor la chestiunea Ierusalimului şi să nu lase să se accepte nici măcar în mod inconştient politica faptelor săvârşite. Oricum, ca Biserici creştine trebuie să ne angajăm mai mult să vorbim despre Ierusalimul creştin şi să fim capabili de un discurs actual cu privire la sensul prezenţei noastre aici ca creştini şi în a spune de ce Ierusalimul pământesc este încă important pentru noi şi pentru credinţa noastră astăzi. Este provocarea care ne aşteaptă în următorii ani.

Ce anume speraţi din întâlnirea dintre Trump şi Papa?

Îmi doresc ca să iasă declaraţii şi angajamente de a lucra împreună şi ca să se poată găsi priorităţile asupra cărora să se lucreze în următorii ani.

 De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 23 mai 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.