Categorii

Alfie a murit, anunţul părinţilor pe social. Mariella Enoc: „O înfrângere”

„Copilul nostru a pus aripile în această noapte la 2.30. Avem inima frântă. Mulţumim tuturor pentru tot sprijinul vostru”. Puţine rânduri, însoţite de o inimă albastră; astfel Kate James, mama lui Alfie Evans, a dat în această noapte anunţul despre moartea copilului pe pagina Facebook „Alfie’s Army” (Armata lui Alfie) care în aceste luni a monitorizat şi a furnizat actualizări în timp real despre evenimentul copilaşului englez de 23 de luni afectat de o patologie neurodegenerativă nediagnosticată. Aproape în acelaşi timp a ajuns şi postarea tatălui Thomas: „Gladiatorul meu a depus scutul şi şi-a câştigat aripile. Te iubesc, băiatul meu”.

„Îndurerată”, aşa se declară Mariella Enoc, preşedinta de la „Bambino Gesù” care a urmărit de aproape evenimentul neezitând lunea trecută să zboare la Liverpool pentru a arăta apropiere de familie şi a reafirma disponibilitatea spitalului său să-l primească pe Alfie pentru a-i garanta, în afară de îngrijirile paliative, o însoţire până la sfârşit. „Tocmai am aflat această tristă veste. Ce să spun… când moare un copil există o durere profundă”, comentează la Vatican Insider care i-a telefonat în timp ce este în călătorie spre Siria. „Acest eveniment m-a implicat personal, nu sunt în măsură să dau judecăţi de tip sanitar, în ultimele zile părinţii mi se pare că s-au şi împăcat cu medicii… Rămâne numai durerea umană în faţa morţii”.

„Fiecare moarte este o înfrângere, în special a unui copil”, afirmă Enoc. „Odată i-am spus unei mame căreia îi murise fetiţa în braţe: «Spitalul nostru a fost înfrânt». «Nu – mi-a răspuns ea – pentru că a fost iubită şi a avut demnitate». Cred că acelaşi lucru s-a întâmplat pentru Alfie: a fost înconjurat de iubire, mai ales de iubirea părinţilor săi, şi a murit cu demnitate”.

În urmă cu două zile, tânărul tată Thomas, care în aceste luni a luptat dur pentru viaţa copilului îndeosebi pentru transferarea sa în Italia (după ce guvernul îi acordase lui Alfie cetăţenia), a cerut ca să coboare tăcerea asupra întregului eveniment, în ultimele zile în centrul unui caz diplomatic care a implicat împreună Regatul Unit, Italia şi Vaticanul.

Într-un comunicat citit jurnaliştilor îngrămădiţi de multe zile în faţa lui Adler  Hey Hospital din Liverpool, Tom cerea să se pună capăt oricărei activităţi informative şi de sprijin pentru Alfie (de la interviuri la adunări de semnături, de la campanii online la manifestaţii) în aşa fel încât „să construiască o punte” cu medicii. Mai ales pentru binele copilului, mai ale pentru a-i asigura „demnitatea şi confortul de care are nevoie”.

„Raporturile cu spitalul Adler Hey s-au îmbunătăţit mult, facem paşi înainte treptaţi”, spunea tânărul. Speranţa era măcar să se obţină permisiunea de a duce copilul acasă, după ultimul «nu» al Curţii de Apel din Londra care a respins recursul înaintat de cuplu pentru a duce copilul în Italia, considerând transferarea inutilă şi dăunătoare pentru copil.

Cât priveşte condiţiile sale, tatăl Tom asigura despre faptul că Alfie era „stabil” şi că el continua să respire cu toate că trecuseră aproape 96 de ore de la desfacerea de la ventilaţia asistată permanentă.

Desfacerea a avut loc în seara de luni 23 aprilie, la 22.17, din voinţa judecătorului Anthony Hayden. Conform previziunilor medicilor, copilul ar fi trebuit să supravieţuiască nu mai mult de cincisprezece minute, în schimb a continuat să respire autonom deşi cu dificultate şi cu ajutorul oxigenului timp de aproape cinci zile. Până în această noapte, când se pare că o nouă criză respiratorie puternică a oprit inima sa pe la 2.30 (orarul englez).

Mătuşa Sarah, mereu prezentă în aceste zile în spital, lansase un apel disperat pe Facebook spunând: „Războinicul nostru are nevoie de rugăciunile noastre” şi cerând pentru el „100 de respiraţii profunde”.

Până acum n-au fost furnizate detalii şi nici informaţii suplimentare.

De Salvatore Cernuzio

(După Vatican Insider, 28 aprilie 2018)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.