Categorii

Alep: de la copiii din Siria rugăciunea pentru pace

Copii-SiriaRugăciunea specială pentru pace a copiilor creştini sirieni – catolici şi ortodocşi – estre „răspunsul cel mai bun şi cel mai frumos” dat violenţei războiului şi fundamentalismelor. Am primit „cu bucurie” cuvintele Papei Francisc şi „ne rugăm numai pentru copiii noştri, ci pentru cei mai mici din toată lumea”, pentru cei care trăiesc „o situaţie de război, suferinţă, pentru cel care este victimă a exploatării”. Este ceea ce relatează la AsiaNews părintele Ibrahim Alsabagh, franciscan în vârstă de 44 de ani, guardian şi paroh al parohiei latine din Alep, „capitala din nord” a Siriei, de multe săptămâni teatru al unor grele bombardamente. Şi parohia sa participă astăzi, 1 iunie, concomitent cu Ziua Internaţională a Copilului, la „rugăciunea specială pentru pace” în ţară.

Războiul din Siria, izbucnit în martie 2011 ca mişcare de protest împotriva preşedintelui Bashar al-Assad, a provocat în cinci ani 280.000 de morţi (conform unor surse sunt 470.000) şi milioane de refugiaţi. Printre victime, cel puţin 80.000 sunt civili şi dintre aceştia aproape 14.000 sunt copii (cifre actualizate în martie). Astăzi cel puţin 250.000 de minori trăiesc în condiţii de asediu brutal, în zone definite de activişti  şi ONG-uri „închisori în aer liber”. Aproape două milioane şi jumătate sub cinci ani sunt în pericol de malnutriţie.

Pentru a sensibiliza comunitatea internaţională cu privire la violenţele care îi lovesc şi pe cei mai mici, Bisericile catolice şi ortodoxe din Siria au promovat o zi specială de rugăciune, relansată de Papa însuşi la 29 mai în timpul rugăciunii mariane. Sute de copii s-au reunit astăzi la Damasc, Alep, Homs, Tartous şi Marmarita pentru a cere harul păcii şi un viitor de speranţă.

În afară de rugăciune, parohia latină „Sfântul Francisc” celebrează în după-amiaza de astăzi o liturghie specială dedicată copiilor. „Biserica este împodobită cu baloane – povesteşte părintele Ibrahim – şi vor fi părinţii cu copiii lor”. Vor fi „cel puţin 300, dar poate mult mai mulţi”, continuă preotul, care se reunesc pentru „a-şi face auzit glasul împotriva războiului, a exploatării, a violenţelor” în unire şi comuniune „cu toţi copiii din lume”. Speranţa noastră, adaugă el, este ca „să poată creşte ca pruncul din Nazaret, în har şi înţelepciune”.

Pentru a alina suferinţele şi traumele războiului, parohia latină „Sfântul Francisc” din Alep a organizat un campus de vară care primeşte, în fiecare zi, sute de copii. „Vrem să-i scoatem din casele lor – povesteşte părintele Ibrahim – să facem în aşa fel încât să poată învinge frica”. Printre activităţile zilnice „o întâlnire de cateheză despre Isus, apoi teatrul cu reprezentări de milostivire trupească şi sufletească luate din Evanghelie, jocuri, animaţie, cântări şi dansuri pe fond religios şi munci manuale, momente de rugăciune. Există şi colţul bucătăriei – încheie preotul – unde pot să mănânce carne, să bea lapte şi alte elemente care nu se găsesc în casele lor… Sunt copii care vor să răspundă cu viaţa la violenţa războiului” (DS).

(După agenţia AsiaNews, 1 iunie 2016)

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.