Categorii

Afişul de pe uşa Papei: „Interzisă plângerea”

Papa Francisc îşi petrece concediu rămânând în casă fără a pierde buna dispoziţie, în pofida câtorva presupuse culise jurnaliste care îl prezintă ca ursuz şi asediat de adversari interni: de câteva zile pe uşa apartamentului său la „Sfânta Marta” a apărut un afiş pe cât de ironic pe atât de elocvent, care afirmă: „Interzisă plângerea”. Se citeşte pe el că „aceia care încalcă sunt supuşi de un sindrom de victimism cu respectiva scădere a tonusului şi a capacităţii de a rezolva problemele”. Că „sancţiunea este dublată atunci când încălcare este comisă în prezenţa copiilor”. Şi încheie aşa: „Pentru a deveni ceea ce putem mai bine trebuie să ne concentrăm asupra propriilor potenţialităţi şi nu asupra propriilor limite deci: încetează să te mai plângi şi acţionează pentru a schimba viaţa ta în mai bine”.

Cel care notează asta au fost interlocutorii mai recenţi ai Pontifului invitaţi la „Sfânta Marta”, între care un preot italian bătrân, prieten de multă vreme, care – după ce a cerut autorizaţia – l-a fotografiat pentru a-l răspândi. Chiar Francisc a fost cel care i l-a arătat la sfârşitul audienţei care a avut loc la începutul săptămânii şi amândoi au zâmbit.

Acel afiş este o invenţie a psihologului şi psihoterapeutului care are nume biblic Salvo Noè, autor de cărţi şi de cursuri motivaţionale. În ultimul dintre volumele sale a dedicat câteva pagini chiar lui Bergoglio. La 14 iunie, la sfârşitul audienţei din piaţa „Sfântul Petru”, Noè a putut să-l salute pentru câteva clipe pe Francisc: i-a dăruit cartea, o brăţară şi afişul apreciat imediat de Papa care a replicat: „Îl voi pune pe uşa de la biroul meu unde primesc persoanele”. Or, „biroul” Papei unde au loc de obicei audienţele este în Palatul Apostolic, a cărui austeritate şi frumuseţe desigur nu s-ar potrivi bine cu acea interdicţie un pic studenţească. Astfel Francisc a decis să-l atârne în afara uşii de la apartamentul său.

 În multe ocazii, autorul exortaţiei Evangelii gaudium (Bucuria Evangheliei) i-a invitat pe creştini să părăsească atitudinea de plângere continuă: „Uneori – a spus Papa după câteva luni de la alegere – unii creştini melancolici au mai mult faţă de ardei iute în oţet decât de bucuroşi care au o viaţă frumoasă!”.

Preotul care a făcut fotografia spune că l-a găsit pe Francisc destins şi senin. La muncă în pofida concediului cu privire la unele numiri curiale – este aşteptată aceea a noului secretar al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei – dar şi cu privire la discursurile de la apropiata călătorie în Columbia. Ultimele zile din iunie şi primele zile din iulie, cu demisiile neaşteptate ale revizorului general Libero Milone, permisia pentru cardinalul George Pell chemat în judecată în Australia pentru presupuse abuzuri asupra minorilor şi în sfârşit neconfirmarea cardinalului prefect al fostului Sfânt Oficiu, Gerhard Müller, au dat curs multor ipoteze. Şi au dezlănţuit şi un val de reconstrucţii ca să nu spunem fantasmagorice, ca aceea răspândită că ar fi „din sursă bună” şi în schimbă este total falsă, conform căreia comunicând neconfirmarea lui Müller, Papa l-ar fi supus la un interogatoriu suprareal despre celibatul sacerdotal şi despre femeile preotese.

Sau ca aceea conform căreia Francisc, de câteva săptămâni, ar fi ales să mai consume mâncare în sala de mese comună de la „Sfânta Marta”, dar pe ascuns, într-un separeu. Păcat că această alegere din urmă este de acum trei ani, aşadar nu are nicio legătură cu evenimentele mai recente şi controversate.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 14 iulie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.