Categorii

„Acum să folosească importanţa SUA pentru a aduce pacea în lume”

parolin-suaCardinalul secretar de stat Pietro Parolin a adresat urările sale noului preşedinte al Statelor Unite Donald Trump, exprimând respect faţă de procesul democratic care a dus la alegerea sa împreună cu urarea ca noul chiriaş de la Casa Albă să lucreze în slujba patriei sale dar şi a bunăstării şi a păcii în lume.

Eminenţă, cum comentaţi alegerea lui Trump?

„Înainte de toate trebuie luat act cu mare respect de voinţa exprimată de poporul american cu acest exerciţiu de democraţie, care a fost caracterizat şi de o mare afluenţă la urne, aşadar de o mare participare populară. Şi apoi îi adresăm urări noului preşedinte al Statelor Unite, pentru ca guvernul său să poată fi într-adevăr rodnic. Îl asigurăm şi de rugăciunea noastră, pentru ca Domnul să-l lumineze şi să-l susţină în slujba patriei sale. Dar ne rugăm pentru ca să-l susţină şi în angajarea în slujba binelui şi a păcii în lume. Cred că astăzi este nevoie să lucrăm cu toţii pentru a schimba situaţia mondială, care este o situaţie de gravă sfâşiere, de grav conflict”.

Ce îşi doreşte Sfântul Scaun pentru politica externă a Statelor Unite?

„Urarea este ca acea mare ţară să poată exercita un rol de pace, de capacitate diplomatică, de intervenţie pentru a facilita soluţionări împărtăşite ale conflictelor. Urarea este ca Statele Unite să poată folosi toate importanţa lor pentru a construi acele punţi pe care Papa Francisc nu încetează niciodată să le ceară, şi cu ajutorul Naţiunilor Unite şi al Europei să poată fi decisive pentru a rezolva crizele care chinuiesc Orientul Mijlociu. Ne gândim de exemplu la drama Siriei: Sfântul Scaun continuă să insiste pentru ca să se găsească o cale de negociere pentru a alina suferinţele de nedescris ale populaţiei. Există milioane de persoane victime ale unei violenţe nesocotite. Crizele, din păcate am avut atâtea confirmări, nu se rezolvă cu războaiele, ci cu alegeri curajoase de pace. Dorim ca să nu dispară niciodată, în raporturile internaţionale, cultura dialogului, a întâlnirii, a negocierii”.

În lunile trecute au exista polemici cu privire la cuvintele Papei despre imigraţi la sfârşitul călătoriei în Mexic. Ce se va întâmpla?

„Vom vedea cum se mişcă noul preşedinte. În mod normal se spune: una este a fi candidat, alta este a fi preşedinte, a avea o responsabilitate aşa de importantă… Şi mi se pare că în acest sens, şi din ceea ce am putut să aud din primele sale cuvinte, Trump a subliniat deja că vrea să fie preşedintele tuturor americanilor, liderul întregii ţări. Apoi cu privire la temele specifice vom vedea care vor fi alegerile noii administraţii şi pe baza acelora se vor putea face şi evaluări. De aceea mi se pare absolut prematur să formulez judecăţi”.

Ce anume vă preocupă mai mult astăzi în lume?

„Milioanele de copii constrânşi să-şi părăsească propriile case, miile de minori neînsoţiţi care devin pradă a abuzurilor şi exploatării. Soarta populaţiilor lipsite de apărare, victime ale războaielor. Este nevoie de eforturi politice şi multilaterale pentru a dezrădăcina cauzele profunde ale marilor mişcări şi ale mutării forţate a populaţiilor, care sunt conflictele şi violenţa, încălcările drepturilor umane, degradarea mediului, sărăcia extremă, comerţul şi traficul de arme, corupţia şi planurile comerciale şi financiare obscure”.

De Andrea Tornielli

(După Vatican Insider, 10 noiembrie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.