Categorii

Acţiunea catolică: Inzaurraga (FIAC), „misiunea este angajarea noastră. Evangelii gaudium «magna charta» a noastră”

În patru zile Papa Francisc va întâlni de două ori poporul din Acţiunea catolică. Se desfăşoară mâine în Vatican al II-lea Congres al Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC), la care va interveni şi Pontiful. Vineri, 28 aprilie, adunarea electivă a organismului şi deschiderea celei de-a XVI-a Adunări naţionale a Acţiunii catolice italiene (28 aprilie – 1 mai) care va culmina la 30 aprilie cu o sărbătoare în piaţa „Sfântul Petru”, iarăşi cu Papa. În ajunul dublei întâlniri l-am întâlnit pe Emilio Inzaurraga, coordonator al secretariatului FIAC.

„Acţiunea catolică este o experienţă vie care vrea să fie în slujba tuturor, în Biserică şi în societate, cu o privire specială asupra celor mai marginalizaţi, cei care sunt consideraţi rebuturi. Pentru noi misiunea nu este o angajare între altele: este angajarea cu a majusculă”. Într-un interviu acordat agenţiei SIR, argentinianul Emilio Inzaurraga, coordonator al secretariatului Forumului Internaţional al Acţiunii Catolice (FIAC) care la 27 aprilie promovează al II-lea Congres internaţional în Aula Sinodului din Vatican la care va interveni şi Papa Francisc, sintetizează liniile operative şi misiunea asociaţiei laicale înrădăcinate prin diferite realităţi naţionale în toată lumea.

„«Magna charta» a noastră este Evangelii gaudium”, afirmă la început Inzaurraga pe care l-am întâlnit la Domus Mariae la Roma, în ajunul congresului internaţional care are ca temă „Acţiunea catolică este misiune cu toţi şi pentru toţi” şi este promovat în colaborare cu Dicasterul pentru laici, familie şi viaţă. O „Biserică în ieşire” cere Pontiful în exortaţia apostolică Evangelii gaudium, şi „AC en salida” (AC în ieşire) este răspunsul asociaţiei. Relansând angajarea pentru formarea unui „laicat matur, coresponsabil, angajat apostolic în toate domeniile societăţii”, asigură coordonatorul FIAC, organism născut în 1987 şi compus astăzi din 28 de ţări membre şi din circa 40 de ţări observatoare din cele cinci continente şi coordonat de un secretariat cu cinci membri condus, întocmai, de Inzaurraga.

Această reţea internaţională, răspândită în mod capilar mai ales în America de Sud, Africa, Europa de est, are diferite ţări caracterizate de o Biserică încă vie, dar cu conotaţii puternic clericale şi un laicat „slab”. „Da – confirmă Inzaurraga – Misiunea Acţiunii catolice este să ajute laicul să «asume» vocaţia care îi este proprie în cadrul Bisericii şi al societăţii. O temă centrală a ecleziologiei moderne este că toţi suntem discipoli misionari, toţi suntem responsabili ai misiunii. Totuşi prea mult clericalism frânează exprimarea şi dinamismul vocaţiei laicale. Nu întâmplător sunt mai ales două pericolele faţă de care Papa Francisc îi avertizează pe laici: mondenitatea, adică riscul de a se mimetiza în lume, şi clericalismul care împiedică creşterea laicatului. Propunerea AC este aşadar aceea de a forma un laicat matur şi angajat în toate domeniile societăţii: familie, şcoală, muncă, economie, politică, timp liber”. Papa, continuă Inzaurraga, ne propune modelul unei Biserici „popor sfânt al lui Dumnezeu, mamă cu inima deschisă, spital de campanie”. De aici angajarea Acţiunii catolice ca „spaţiu de formare pornind de la nivelul parohial şi diecezan; ba mai mult, ca spaţiu de motivare şi de vindecare pentru a face să se maturizeze credinţa şi slujirea faţă de toţi fraţii, în special aceia care suferă, şi a-i ajuta să recupereze demnitatea lor”. Şi credinţa este cea care ne invită „să ieşim din noi înşine pentru a merge între oameni cu o privire specială asupra celor mai marginalizaţi, rebutaţii societăţii”.

Pentru Inzaurraga, angajarea „este misiunea în cotidian” conjugată cu „promovarea umană la 360 de grade”, ceea ce Papa Francisc în discursul său adresat participanţilor la Întâlnirea Mondială a Mişcărilor Populare, în octombrie 2014 în Vatican, a sintetizat în trei „t”: „tierra, techo y trabajo” (pământ, acoperiş şi loc de muncă). Aceasta este provocarea pentru AC de astăzi în orizontul crizei de migranţi şi refugiaţi, al războaielor şi violenţelor care însângerează lumea, al nedreptăţilor şi al sărăciei. „În Argentina – explică el – Acţiunea catolică lucrează pentru primire. Până acum au fost primite 40 de familii de refugiaţi sirieni. În Burundi, în faţa violenţei zilnice, asociaţia construieşte parcursuri de formare pentru a semăna, mai ales în tinerii care vor fi viitorul ţării, seminţe de dreptate şi de pace”.

La 27 aprilie, în ajunul plecării sale în Egipt, Papa Francisc va interveni în Aula Sinodului la Congresul FIAC şi o familie din Betleem îl va învăţa semnul crucii în arabă. „Astfel Papa va fi mai pregătit pentru vizita sa” afirmă copiii Antonio şi Lea, care cu părinţii lor Vincenzo şi Carol Bellomo, reprezentanţi ai Ţării Sfinte, participă la Congres. Familia Bellomo, împreună cu câţiva laici din Acţiunea catolică din Lampedusa şi din Republica Centrafricană – anticipă Inzaurraga – „va da o scurtă mărturie înainte de discursul Sfântului Părinte”. „În ajunul călătoriei sale delicate şi complexe – adaugă el – îi vom exprima afectul nostru filial şi-i vom confirma angajarea de a asuma drept călăuză cele trei mari documente ale pontificatului său: nu numai Evangelii gaudium, ci şi Laudato si’ şi Amoris laetitia”.

După Congresul internaţional (peste 300 de participanţi din 52 de ţări ale lumii) va urma vineri, 28 aprilie, a VII-a Adunare electivă chemată să aleagă componenţii noului secretariat FIAC compus astăzi din Argentina, Burundi, Italia, România, Spania. Vineri după-amiază se va deschide a XVI-a Adunare naţională a Acţiunii catolice italiene (28 aprilie – 1 mai) care va culmina la 30 aprilie cu o sărbătoare în piaţa „Sfântul Petru” cu Papa, care va da început celebrărilor celor 150 de ani de la fondarea AC.

De Giovanna Pasqualin Traversa

(După agenţia SIR, 26 aprilie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.