Categorii

Abu Mazen la Papa: celelalte state să urmeze exemplul Vaticanului

Papa-AbuMazen„Sperăm ca alte state să urmeze exemplul Sfântului Scaun şi să recunoască statul Palestina”. Asta a spus preşedintele palestinian Mahmoud Abbas (Abu Mazen) care sâmbătă dimineaţă a fost primit mai întâi în audienţă de Papa şi apoi a inaugurat în mod oficial ambasada palestiniană pe lângă Sfântul Scaun deschisă în lunile trecute ca urmare a acordului bilateral cu care Palatul Apostolic a recunoscut „statul Palestina”.

Acordul bilateral care a încoronat stabilirea relaţiilor diplomatice dintre Sfântul Scaun şi Palestina a fost semnat în iunie 2015 şi a intrat în vigoare în ianuarie 2016. O decizie primită în acea perioadă cu nemulţumire de Israel, cu care Sfântul Scaun încă n-a ajuns la aceeaşi ţintă a unui acord bilateral.

„L-am întâlnit pe Sanctitatea Sa”, a declarat liderul palestinian în arabă presei prezente la sosirea sa la ambasadă la mică distanţă de piaţa „Sfântul Petru”, în via di Porta Angelica, „sperăm ca alte state să urmeze exemplul Sfântului Scaun şi să recunoască statul Palestina”. Ce credeţi despre preşedintele SUA, Donald Trump, care spune că vrea să mute ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim? „Am auzit despre această decizie a preşedintelui Trump – a răspuns Abbas – nu putem vorbi până când această decizie nu va fi luată efectiv, dar dacă aceasta va fi decizia credem că nu va ajuta pacea. Sperăm să nu se întâmple”. Imediat ce a ajuns, preşedintele palestinian a dezvelit placa ambasadei şi apoi a pus, pe o latură a edificiului, drapelul palestinian. La sediul diplomatic palestinian, înconjurat de un cordon de securitate, au venit pentru ceremonia cu porţile închise substitutul Secretariatului de Stat Vatican, monseniorul Angelo Becciu, şi şeful protocolului, monseniorul José Avelino Bettencourt.

Inaugurarea ambasadei palestiniene este „un rezultat semnificativ pentru poporul palestinian, luând în considerare că Papa a asumat o poziţie morală, legală şi politică în recunoaşterea statului Palestina pe baza graniţelor dinainte de anul 1967”, a declarat ambasadorul Issa Kassissieh. Într-o scrisoare adresată lui Donald Trump, prezentată în aceste zile de agenţia de presă palestiniană Wafa, Abu Mazen deja îl avertizase pe conducătorul de la Casa Albă că a muta ambasada SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, aşa cum a prospectat el, ar avea „un impact dezastruos asupra procesului de pace, asupra soluţiei celor două state şi asupra stabilităţii şi securităţii întregii regiuni”.

Sâmbătă dimineaţa, Mahmoud Abbas a ajuns puţin mai târziu în Vatican şi a avut un colocviu de 23 de minute cu Papa, în prezenţa unui traducător, de la 10.12 la 10.35. După schimbul succesiv de daruri, preşedintele palestinian a prezentat Papei cinci cadouri: o icoană cu chipul lui Isus, un volum cu documentaţia despre restructurarea bazilicii Naşterii, o carte cu titlul „Palestine and the Holy See”, o icoană aurită a Sfintei Familii şi o „piatră din Sfântul Golgota de la situl bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim”. Francisc, la rândul său, i-a dăruit lui Mahmoud Abbas medalia Anului Jubiliar abia trecut şi versiunea arabă a „două scrieri de-ale mele: despre iubire şi familie şi despre păstrarea creaţiei”, adică exortaţia apostolică Amoris laetitia şi enciclica Laudato si’.

În momentul prezentării anturajului preşedintelui palestinian – o delegaţie de circa douăsprezece persoane – un tânăr funcţionar i-a spus Papei că este căsătorit cu o femeie argentiniană şi a spus o glumă despre San Lorenzo, echipa îndrăgită a lui Francisc, provocând râsul Pontifului, înainte de a-i dărui un tricou de fotbal cu culorile Palestinei.

Papa şi preşedintele palestinian au mai rămas câteva minute ca să vorbească şi, conform celor spuse de jurnaliştii care au asistat la momentele publice ale audienţei, Mahmoud Abbas, cu referinţă la acordul bilateral care a dus la deschiderea ambasadei palestiniene pe lângă Sfântul Scaun, a afirmat că „acesta este semnul că Papa iubeşte poporul palestinian şi iubeşte pacea”.

La sfârşitul audienţei papale, Mahmoud Abbas a fost primit de cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, însoţit de monseniorul Paul Gallagher, secretar pentru raporturile cu statele. „În cursul colocviilor cordiale – a afirmat Sala de Presă a Vaticanului – s-au evidenţiat înainte de toate raporturile bune existente între Sfântul Scaun şi Palestina, pecetluite de acordul global din 2015, care se referă la aspecte esenţiale ale vieţii şi activităţii Bisericii în societatea palestiniană. În acest context, s-a amintit contribuţia importantă a catolicilor în favoarea promovării demnităţii umane şi în ajutorarea celor mai nevoiaşi, îndeosebi în domeniile educaţiei, sănătăţii şi asistenţei. Apoi s-au oprit – continuă nota – asupra procesului de pace din Orientul Mijlociu, exprimând speranţa ca să poată fi reluate negocierile directe dintre părţi pentru a ajunge la sfârşitul violenţei care provoacă suferinţe inacceptabile populaţiilor civile şi la o soluţie justă şi durabilă. În acest scop, s-a exprimat auspiciul ca, având sprijinul comunităţii internaţionale – accentuează nota – să se întreprindă măsuri care să favorizeze încrederea reciprocă şi să contribuie la crearea unui climat care să permită să se ia decizii curajoase în favoarea păcii. Nu s-a evitat să se amintească – încheie nota vaticană – importanţa salvgardării caracterului sacru al Locurilor Sfinte pentru credincioşii din toate cele trei religii abrahamitice. În sfârşit, a fost dedicată atenţie deosebită celorlalte conflicte care chinuiesc regiunea”.

În mesajul scris cu ocazia Crăciunului trecut, preşedintele palestinian anunţase dinainte: „În curând voi merge în Vatican pentru a-l întâlni pe Papa Francisc. În întâlnirea noastră vom examina diferite teme de interes comun inclusiv înaintarea dreptăţii şi a păcii în regiune, precum şi încurajarea dialogului interreligios în vedere unei mai mari înţelegeri şi respect. Vom reafirma poziţia noastră fermă că nicio Carte sacră nu trebuie să fie folosită ca un motiv a justifica orice gen de delicte şi de încălcări. Vom vorbi şi despre acordul istoric dintre statul Palestina şi Sfântul Scaun, un exemplu pentru restul regiunii despre modul de a întări prezenţa creştină şi instituţiile sale”. Creştinii, a scris Abu Mazen, „sunt sare a acestui pământ şi nu putem concepe un Orient Mijlociu fără componenta sa creştină. Vom continua să cooperăm cu conducătorii Bisericilor din Ierusalim care sunt parte a Palestinei şi a poporului său”.

Abbas, care sâmbătă, după ce a sosit la Roma l-a întâlnit pe ministrul de externe italian Angelino Alfano, va merge la Paris, unde se ţine o conferinţă internaţională despre pacea în Orientul Mijlociu. „Este probabil ultima şansă pentru soluţia la două state”, israelian şi palestinian, a spus preşedintele palestinian într-un interviu acordat cotidianului francez Le Figaro.

De Iacopo Scaramuzzi

(După Vatican Insider, 14 ianuarie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.