Categorii

A murit monseniorul Vincenţiu Huang Shoucheng, episcop de Mindong

Mons-Vincentiu-SchouchengA murit astăzi (30 iulie 2016) la ora 11.00 (ora locală) monseniorul Vincenţiu Huang Shoucheng, episcop subteran de Mindong (Fujian), una dintre personalităţile cele mai semnificative din China. Avea 93 de ani. La 15 mai a fost dus la spital şi credincioşii s-au temut pentru moartea sa, dar s-a recuperat după puţine zile. Episcopul, recunoscut de oficiali şi neoficiali ca Ordinariu al diecezei, a dorit să moară acasă, în curie şi aşa a fost.

În cei peste 60 de ani de preoţie, mons. Huang a petrecut 35 de ani între închisoare, muncă silnică şi arest la domiciliu. Dieceza de Mindong este aproape în totalitate constituită din credincioşi din Biserica subterană: din 90 de mii de catolici, peste 80 de mii sunt clandestini, foarte organizaţi şi vii, cu peste 45 de preoţi, peste 200 de surori, peste 300 de laice consacrate şi sute de laici cateheţi. Mindong are şi un episcop patriotic, mons. Zhan Silu, urmat de puţini credincioşi; preoţii oficiali sunt circa zece şi au puţine parohii.

Catolicii subterani şi oficiali recunosc măreţia episcopului răposat. Seminariştii din Biserica oficială îl definesc „umil, inteligent, un mare păstor”. „Graţie lui – spune un preot neoficial – Biserica de Mindong a putut să crească şi să se reînnoiască. Suferinţele sale au adus roade evanghelizării. În aceşti ani s-au născut şi au crescut sute de comunităţi şi de parohii”.

Din cauza preponderenţei comunităţii subterane, în aceşti ani guvernul a fost constrâns să ajungă la înţelegere cu viaţa şi activităţile comunităţilor cum ar fi construcţii de biserici, pelerinaje, hirotoniri. În 2008, mons. Huang a putut să-l hirotonească şi pe coadiutorul său, mons. Vincenţiu Guo Xijin, 60 de ani, care îi urmează în administrarea diecezei. Mons. Guo a fost aprobat de Benedict al XVI-lea.

Data înmormântării încă n-a fost decisă. Credincioşii din Mindong au revelat la agenţia AsiaNews că membrii guvernului sunt deja în oraş pentru a vorbi cu preoţii şi episcopul succesor pentru a se pune de acord despre ceea ce trebuie făcut.

De obicei, pentru un episcop nerecunoscut de guvernul chinez, autorităţile cer ca înmormântarea să fie simplă, sicriul fără însemnele episcopale, credincioşii să fie puţini. Este foarte probabil că în acest caz autorităţile nu vor putea opri fluxul zecilor de mii de credincioşi care vor veni să aducă omagiu păstorului răposat. Ei nu vor putea cere ca în liturgie să se adreseze răposatului fără a-l defini episcop, nici ca trupul neînsufleţit să nu aibă mitră, cruce pectorală şi inel. Un credincios a spus la AsiaNews: „Pentru noi, mons. Huang este episcop şi vom îmbrăca trupul neînsufleţit ca atare. Dacă autorităţile vor, trebuie să vină ei, în faţa întregului popor, să-i ia însemnele episcopale”.

În compensaţie, se ştie că guvernul a cerut monseniorului Guo să nu îmbrace însemnele episcopale, iar el a acceptat cu bunăvoinţă. Credincioşii se aşteaptă ca şi mons. Zhan Silu să vină ca să cinstească trupul neînsufleţit al mons. Huang, care a fost profesorul său în seminar.

Mons. Huang Shoucheng s-a născut la 23 iulie 1923 la Kangcuo, aproape de oraşul Fuan (Fujian). În 1935 a intrat în seminarul mic din Loujiang (Funing), apoi în seminarul mare din Fuzhou.

La 26 iunie 1949 a fost hirotonit preot împreună cu alţi trei diaconi, prin mâinile administratorului apostolic mons. Toma Niu Huiqing.

După o perioadă de profesor în seminar şi ca paroh, la 12 noiembrie 1955, împreună cu alţi trei preoţi este arestat de poliţia din Fuzhou şi până în 1959 petrece patru ani de închisoare şi alţi ani în lagărele de muncă silnică.

Se întoarce acasă în 1971. În timpul Revoluţiei culturale, scriind câteva cărţi catehetice, este arestat pentru a doua oară la 23 decembrie 1972 şi condamnat la 8 ani de închisoare. Este eliberat în ianuarie 1980 şi se întoarce la Fuan.

În 1985 este consacrat episcop coadiutor al oraşului Louyan şi îndură controale de poliţie şi arest la domiciliu, care însă nu frânează angajarea sa. La 27 iulie 1990 este arestat şi închis pentru a treia oară. Dar în luna august 1991 îi este suspendată pedeapsa din cauza sănătăţii sale.

La 20 august 2005 el ia în posesie canonică dieceza de Mindong ca episcop. La 28 decembrie 2008 l-a consacrat pe succesorul său mons. Vincenţiu Guo Xijin ca episcop coadiutor.

(După AsiaNews, 30 iulie 2016)

***

Mâine înmormântarea monseniorului Huang Schoucheng. Înţelegerile cu guvernul local despre ceremonie şi încinerare

Mons-Vincentiu-Schoucheng-inmormantareMâine la 6.30 dimineaţă, în catedrala Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Mindong va fi celebrată înmormântarea monseniorului Vincenţiu Huang Shoucheng, mort la 30 iulie. Mii de credincioşi vin în oraş din toată provincia Fujian, dar poliţia a pus posturi de control pe străzi pentru a frâna afluenţa de credincioşi care vor să aducă omagiu episcopului.

Mons. Huang a fost Ordinariul diecezei, dar aparţinea Bisericii neoficiale, deci nu era recunoscut de guvern ca episcop.

În aceste zile autorităţile locale discută cu episcopul succesor, mons. Vincenţiu Guo Xijin şi cu preoţii despre cum trebuie să se desfăşoare ceremonia pentru ca „să nu dea la ochi prea mult” şi „să nu adune prea mulţi oameni”. Pentru aceasta au fost fixate puncte de control pe străzile care duc spre oraş. Autorităţile au fixat că în catedrală pentru înmormântare trebuie să fie prezente numai 3 mii de persoane. Însă comunitatea a afirmat că vor fi încă zeci de mii care vor trebui să rămână în afara edificiului sacru, dar trebuie să aibă posibilitatea de a omagia trupul neînsufleţit al episcopului.

Deoarece episcopul nu era recunoscut ca atare de guvern, la început autorităţile nu voiau ca pe trupul neînsufleţit să apară însemnele episcopale. Acum s-a ajuns la un acord şi mons. Huang va putea să fie incinerat cu inelul episcopal, crucea pectorală şi tichia episcopală. Autorităţile au fost autorităţile au fost ferme cât priveşte mitra şi bastonul pastoral care nu pot să fie puse. Atunci credincioşii  au pregătit o decoraţiune florală în formă de mitră şi o compoziţie în formă de baston pastoral, cu care să împodobească trupul neînsufleţit al episcopului (v. fotografia).

La înmormântarea episcopului precedent, mons. Xie Shiguang, în 2005, autorităţile n-au permis nimănui să facă fotografii. De data aceasta a fost imposibil să interzică fotografiile sau filmarea, dată fiind prezenţa multor credincioşi cu celularul.

În 2005 s-a interzis o procesiune de la biserică la locul incinerării; acum se permite o procesiune cu 20 de maşini, dar nu mai mult.

După incinerare, credincioşii ar fi voit să onoreze cenuşa răposatului, readucându-le în biserică – şi permiţând multor altor credincioşi să aducă omagiu – dar autorităţile au fost categorice: după incinerare, cenuşa monseniorului Huang va fi îngropată în mormântul pregătit deja de mult timp pentru el. Credincioşii relatează la agenţia AsiaNews că mormântul, din cauza taifunelor din aceste săptămâni este în stare foarte rea. Însă autorităţile au promis că pentru mâine mormântul va fi reperat şi demn pentru a primi rămăşiţele pământeşti ale acestui mare păstor.

Îi urmează monseniorului Huang mons. Vincenţiu Guo Xijin, 58 de ani, care a fost hirotonit coadiutor la 28 decembrie 2008. A fost hirotonit preot în 1984 şi a lucrat ca profesor în seminarii şi ca administrator economic al diecezei. Însă munca sa cea mai importantă a fost aceea de a susţine şi a face să crească vocaţiile feminine călugăreşti şi masculine la preoţie. El i-a determinat pe tinerii săi seminarişti să facă şi studii universitare în colegiile de stat.

Fiind un preot neoficial, a îndurat arestări în 1990-1992; în 1993-1994; 1996.

La sfârşitul anilor ’90 a fost numit pentru scurt timp şi administrator apostolic al diecezei de Wenzhou.

De Wang Zhicheng

(După AsiaNews, 1 august 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.