Categorii

ZMT şi Orientul Mijlociu: Forţa şi suferinţele tinerilor din Orientul Mijlociu la Cracovia. Pentru a nu se mai simţi singuri

ZMT-2016De la Beirut, de la Ierusalim, de la Gaza, de la Amman, de la Betleem, de la Haifa, de la Bagdad, de la Erbil, de la Alep: toţi cu o mare dorinţă în inimă: să-l vadă şi să-l atingă pe Papa Francisc, să asculte cuvintele sale şi să fie, în acelaşi timp, îmbrăţişaţi de lume. La ZMT de la Cracovia vor fi şi tinerii din Orientul Mijlociu cu toată încărcătura lor de dificultăţi de trăit zilnic din cauza tensiunilor, războaielor, conflictelor, instabilităţii, fricii. Pe urmele sfântului Ioan Paul al II-lea, ale sfintei Faustina, pentru a mărturisi celor de vârsta lor din lume „că se poate trăi speranţa creştină şi în condiţiile dificile pe care trebuie să le trăim. Nu trebuie fugit, emigrat pentru a putea trăi darul bucuriei creştine în locurile unde ne-am născut”.

Pentru câteva zile vor lăsa în urmă ţinuturile lor marcate de război şi de violenţele nemaiauzite ale Statului Islamic (Siria şi Irak), de conflicte nerezolvate (între israelieni şi palestinieni), de instabilitate şi de migraţii mai mult sau mai puţin forţate (Liban şi Iordania). Nici măcar frica de atentate şi de terorism nu-i opreşte pe tinerii meridionali în drumul lor spre ZMT de la Cracovia, în fond, spun ei răzând, „în fiecare zi trăim cu frica de a fi loviţi”. Vor zbura la Cracovia unde „orgolioşi vor arăta stindardele lor, şi unul în mod deosebit acela cu Crucea de la Ierusalim, simbol al Ţării Sfinte. Toţi uniţi sub Cruce”. Pentru mulţi dintre ei a fi printre tinerii din toată lumea este „cel mai bun mod pentru a alunga frica de a rămâne singuri, de a fi abandonaţi unui destin dur de înţeles, mai ales când în faţă ai violenţă, tensiuni, instabilitate şi nesiguranţă”, povesteşte sora Maria Ester Bisharat, care va conduce pe tinerii din Israel, care împreună cu cei din Palestina, vor forma grupul din Ţara Sfântă. „Nu există frică ce să ţină, terorismul nu poate învinge. Prezenţa noastră trebuie să folosească şi pentru a alunga frica tinerilor care vin din toată lumea. Bucuria şi aşteptarea sunt foarte puternice”.

Ţara Sfântă. Din Galileea se vor porni în zilele următoare circa 200 de tineri de rit latin şi greco-catolic. La aceştia trebuie adăugat un număr neprecizat de tineri de aceeaşi vârstă care aparţin mişcărilor ecleziale. Tinerii palestinieni vor fi alţi 200, în mare parte din Ierusalim şi Betleem. Cinci sau şase sunt din Gaza. Vor putea pleca graţie permisului acordat de autorităţile israeliene. Marea noutate este că şi tinerii palestinieni, în pofida blocajelor israeliene, vor putea pleca de la aeroportul din Tel Aviv, evitând transferul până în Amman, în Iordania. Sunt doi episcopi însoţitori, monseniorul Geroge Bacouni, episcop al arhieparhiei de Acri, Haifa, Nazaret şi la întregii Galilei, şi monseniorul William Shomali, episcop auxiliar de Ierusalim şi vicar patriarhal pentru Palestina. Va aştepta grupul din Ţara Sfântă dieceza poloneză de Szczecin, pentru înfrăţirea care precede ZMT. Călătoria în Polonia a fost precedată de o lungă pregătire spirituală şi, explică sora Bisharat, „ne-am dat seama că tinerilor noştri le este mare sete de Dumnezeu. În acest timp am văzut atâtea spovezi. Suntem misionari ai sacralitatea acestei Ţări şi tinerii noştri se simt stimulaţi. Spun că deja trăim harul ZMT”. Tinerii din Ţara Sfântă sunt aşteaptă acum să ştie „dacă şi când vor vizita Auschwitz. Mulţi dintre ei – revelează sora – nu voiau să meargă dar după aceea au înţeles. Văzând durerea celuilalt, eventual vom reuşi să înţelegem ceea ce se întâmpla astăzi în Ţara noastră. Evreii au suferit mult şi ceea ce fac acum sunt mai mult reacţii decât alegeri”. „La Cracovia sperăm să găsim inima tinerilor liberă de prejudecăţi. Creştinii medio-orientali sunt arabi dar asta nu înseamnă terorişti. Vrem să transmitem nostalgia de Dumnezeu pe care o avem înlăuntrul nostru. Căutăm îmbrăţişarea tuturor fraţilor, fără frici şi prejudecăţi”.

Irak. Mare aşteptare şi printre cei două sute de tineri irakieni care merg la Cracovia. Mai ales acum când au aflat că vor recita rugăciunea Tatăl Nostru în limba aramaică, aceea a lui Isus, în timpul Via Crucis cu Papa Francisc. Cel care a revelat asta agenţiei SIR este episcopul auxiliar de Bagdad, Basel Yaldo, care va conduce, împreună cu confratele Bashar Warda, arhiepiscop de Erbil, grupul format şi din zece preoţi şi şapte călugăriţe. Tinerii vor zbura la 20 iulie spre Wroclaw pentru „Zilele din dieceze” pentru a ajunge după aceea la Cracovia. Cea mai mare parte provin din capitala irakiană, ceilalţi din oraşele Erbil, Kirkuk, Dohuk, între ei şi tineri din Câmpia Ninive, fugiţi din sate în timpul invaziei Statului Islamic. „Purtătorul de drapel al grupului va fi îmbrăcat cu haina tradiţională irakiană – spune mons. Yaldo –. La Cracovia vom mărturisi credinţa noastră, aceea a unei ţări aflate în război. Tinerilor din lume le vom cere rugăciuni şi solidaritate. Tinerii noştri nu trebuie să se simtă singuri, avem nevoie de îmbrăţişarea spirituală a Bisericii universale. La Cracovia şi pentru a privi la suferinţele ţării noastre şi a le povesti tinerilor din lume. Sper că vom putea cu toţii să atingem cu mâna că se poate trăi speranţa creştină şi în condiţiile dificile pe care trebuie să le trăim. Nu trebuie fugit, emigrat pentru a putea trăi darul bucuriei creştine în locurile unde ne-am născut”.

Liban. Ţara cedrilor va fi reprezentată de 1200 de tineri, din toate riturile şi diecezele, şi cei care aparţin mişcărilor ecleziale. Între ei şi foarte puţini refugiaţi sirieni şi irakieni care au reuşit să obţină viza de intrare. Pentru toţi înfrăţirea cu dieceza poloneză de Opole, aproape de Czestochowa şi Cracovia. „Aşteptarea este mare – spune părintele Firas Wehbe, coordonator al pastoraţiei tineretului libanez – vom porni pe paşii sfântului Ioan Paul al II-lea, vizitând locurile sale cele mai dragi. Vom intra şi la Auschwitz pentru a ne ruga pentru pace”. Trei ani de pregătire în urmă şi acum visul urmează să se împlinească graţie şi sprijinului Bisericii catolice din Liban. Cuvântul cheie din acest timp a fost „milostivire”. Explică părintele Wehbe: „Ţara noastră este pusă la grea încercare de tensiunile regionale şi de numărul ridicat de refugiaţi sirieni şi irakieni. Trebuie să fim milostivi faţă de aproapele. Mărturia noastră la Cracovia va fi şi aceea a speranţei, de care are nevoie toată lumea, nu numai în Liban şi în Orientul Mijlociu. Vrem să rămânem în ţara noastră, să trăim aici în fraternitate”. Printre tinerii libanezi şi doi neputincioşi cărora tinerii le-au oferit, graţie unei adunări de fonduri, călătorie şi participare.

Iordania. O sută de iordanieni la Cracovia. „Din păcate cu noi nu vor fi tineri refugiaţi sirieni sau irakieni. N-au obţinut viza”, spune părintele Ala’ Musjarbash, capelan al pastoraţiei tineretului din ţară. „Terminăm pregătirile. În curând vom avea o întâlnire cu ambasadorul Poloniei în Iordania, pentru a cunoaşte mai bine această ţară europeană”. În Polonia tinerii iordanieni vor merge pe urmele sfântului Ioan Paul al II-lea şi ale sfintei Faustina, apostola milostivirii. „Mergem pentru a trăi o mare mărturie de credinţă, pentru a primi şi a da speranţă – afirmă preotul – trăim într-o ţară marcată de tensiunile războiului din Siria, primim atâţia refugiaţi. Dorinţa noastră cea mai mare este să mărturisim credinţa noastră tinerilor din lume şi generozitatea poporului nostru. Venim şi pentru a spune Europei să primească refugiaţii care fug”.

Siria. Alep cheamă Cracovia. Din ţara chinuită de cinci ani de război civil sunt aşteptaţi la Cracovia câteva grupuri de tineri. Cel puţin asta rezultă din sistemul de înscrieri la ZMT. Totuşi, după cele prezentate de Comitetul de organizare polonez, „până acum înscrierile n-au fost finalizate şi plătite. Asta nu înseamnă că nu vor fi pelerini sirieni. Este posibil ca să fie înscrişi în cadrul grupurilor din alte naţiuni”. În schimb este sigur faptul că tinerii sirieni din Alep, oraş martir simbol al războiului, organizează cu salezienii o Zi a Tineretului locală, la 29 şi 30 iulie, în acelaşi timp cu Cracovia. „În pofida războiului – spun salezienii din oraş – vrem să lansăm un mesaj puternic de speranţă întregii lumi, noi suntem oameni ai păcii şi vrem pacea”. Toate acestea în timp ce situaţia degenerează: „suntem în mâinile Domnului şi sub mila celui care are deciziile. Ştim că avem un potir amar de băut… şi cât de amar!”.

De Daniele Rocchi

(După agenţia SIR, 13 iulie 2016)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.