Categorii

Ziua Bolnavului în Dieceza de Iaşi

Oficiul pentru Pastoraţia Bolnavilor face câteva precizări referitoare la sărbătorirea Zilei Bolnavului în Dieceza de Iaşi, prezentând istoricul, propuneri şi programul celebrărilor la catedrală, adresând un îndemn la rugăciune în unire prin mijloacele de comunicare ale Episcopiei de Iaşi.

În Biserica Romano-Catolică la 11 februarie se celebrează Ziua Mondială a Bolnavului. Din iniţiativa papei Ioan Paul al II-lea, începând cu anul 1993, pentru ziua de 11 februarie, a fost instituită Ziua Mondială a Bolnavului, o zi specială de rugăciuni pentru bolnavi, prin care se doreşte sensibilizarea credincioşilor faţă de cei care suferă.

S-a ajuns deja la cea de-a 28-a celebrare a acestui frumos moment în care se amintim de cei în suferinţă şi de necesitatea ca ei să fie susţinuţi şi fizic, dar şi spiritual. Papa Francisc, în mesajul pentru Ziua Mondială a Bolnavului, începe astfel: „Veniţi la mine toţi cei osteniţi şi împovăraţi şi eu vă voi da odihnă” (Mt 11,28), dorind să ne arate că transmite un gând de căldură şi însoţire a celor bolnavi, aflaţi în suferinţă.

Din dispoziţia episcopului, din motive pastorale, Ziua Bolnavului se celebrează în Dieceza de Iaşi în ziua de 13 mai, ziua apariţiei Sfintei Fecioare Maria la Fatima.

Anul acesta, date fiind restricţiile stabilite de către guvernul României, nu pot fi organizate acele celebrări prin care marcam această zi de o sensibilitate aparte faţă de cei bolnavi. În acest sens, împreună cu PS Iosif Păuleţ, episcopul diecezei de Iaşi, am propus pentru fiecare parohie o novenă de rugăciuni către Maica Domnului, Tămăduitoarea Bolnavilor, care să se desfăşoare în perioada 4-12 mai. Iar în ziua de 13 mai, zi în care o comemorăm pe Sfânta Fecioară Maria de la Fatima, să aibă loc o adoraţie pentru cei bolnavi, şi desigur o sfântă Liturghie pentru cei în suferinţă, pentru care am propus şi o rugăciune a credincioşilor pentru a se citi în cadrul acestei sfinte celebrări.

La catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi Ziua Bolnavului va fi marcată miercuri, 13 mai:

– de la ora 15.00 se va recita în catedrală sfântul Rozariu, cu toate cele 20 de mistere;

– de la ora 17.00 va avea loc o adoraţie euharistică pentru cei suferinzi,

– de la 17.30, fiind luna mai, se va face devoţiunea la Maica Domnului, cu litania cântată,

– de la ora 18.00 PS Iosif Păuleţ va celebra sfânta Liturghie în Ziua Mondială a Bolnavului.

Papa Francisc încredinţează Fecioarei Maria, Tămăduitoarea Bolnavilor, toate persoanele care poartă povara bolii, împreună cu cei din familiile lor, precum şi pe toţi lucrătorii sanitari. În felul acesta doreşte să îi asigure pe toţi de apropierea sa în rugăciune, şi oferă tuturor din inimă binecuvântarea apostolică.

Să ne rugăm împreună în această zi de 13 mai şi în toată luna mai sfintei Fecioare Maria, iar mama noastră ne va ajuta să înfruntăm cu mai multă credinţă şi speranţă timpul de încercare prin care trec cei apăsaţi în suferinţă.

Rugăciunile şi Liturghia din catedrala din Iaşi vor fi transmise în direct prin intermediul www.ercis.ro/media, pe pagina de Facebook (www.facebook.com/ercis.ro) şi pe canalul YouTube (www.youtube.com/user/ercisro) ale Episcopiei Romano-Catolice de Iaşi, precum şi la televiziunea catolică Maria TV şi la Radio Maria.

Oficiul pentru Pastoraţia Bolnavilor

* * *

Novenă şi adoraţie euharistică pentru Ziua Mondială a Bolnavului

preluare de pe www.ercis.ro

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.