Categorii

Zilele Seminarului. Zile pentru discernământul vocațional

În perioada 12 – 14 mai 2017, Institutul Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași împreună cu Oficiul pentru Pastoraţia Vocaţională a organizat Zilele Seminarului, momente speciale pregătite pentru tinerii dornici să cunoască viața de seminarist și care au simțit în inima lor chemarea lui Dumnezeu de a-l urma pe drumul slujirii și al iubirii aproapelui. Tema acestor zile pentru discernerea drumului vocațional a fost îndemnul lui Isus: „Veniţi şi vedeți!” (In 1,39). La aceste zile pentru discernerea vocațională au luat parte 20 de tineri.

Vocația la Sfânta Preoție este un răspuns la o chemare interioară care se descoperă în interiorul Bisericii și care este animată de către Duhul Sfânt. Isus, așa cum a făcut-o și cu discipolii de la Emaus, fără a ne judeca, merge alături de noi și ne invită să devenim punți de legătură, între bunătatea lui Dumnezeu și oameni. Tinerii, care au participat la Zilele Seminarului, au fost găzduiți în Seminarul din Iași și, de aceea, au avut posibilitatea să experimenteze viața de comuniune cu seminariștii, să-i cunoască personal, astfel încât să conștientizeze faptul că pe acest drum de aventură, de iubire și de credință al urmării lui Isus Cristos, nu sunt niciodată singuri, ci au alături de ei frați care înaintează cu speranță și siguranță spre viața autentică oferită de Mântuitorul.

Programul acestor zile a fost structurat astfel încât tinerii să afle cât mai multe despre ceea ce înseamnă să fii seminarist. În prima zi, 12 mai, acestora li s-a oferit un tur al Seminarului, în cadrul căruia li s-a prezentat istoria acestui loc de formare pentru Sfânta Preoție, după care au participat la programul de rugăciune împreună cu seminariștii. Seara s-a încheiat cu un moment de împărtășire, în cadrul căruia tinerii au putut să discute cu seminariștii despre diferite aspecte atât ale vieții de seminar, cât și ale vieții de tânăr în societatea actuală.

În ziua de 13 mai, tinerii s-au întâlnit cu formatorii ce activează în Seminarul din Iași, prilej cu care au aflat despre viața și modul în care seminariștii sunt formați pentru sfânta Preoție, după care au luat parte la o oră de Lectio divina, când au meditat cuvântul lui Dumnezeu. După amiază, tinerilor li s-a oferit oportunitatea să viziteze principalele obiective turistice ale Iașului, avându-i drept ghizi pe seminariștii anilor V și IV. În cursul serii, întreaga comunitate seminarială a luat parte la un recital vocal-instrumental susținut de Anca Cecilia Păuleț și de Ioan Paul Păuleț, după care a urmat o oră de adorație euharistică și de veghe, în cadrul căreia au fost înălțate către Dumnezeu rugăciuni pentru vocații.

În cursul dimineții de 14 mai, ultima din cadrul Zilelor Seminarului, tinerii s-au întâlnit cu părintele spiritual Daniel Iacobuț, după care au participat la sfânta Liturghie, celebrată de mons. Benone Farcaș, în capela Institutului. Înainte ca tinerii să plece acasă, aceștia s-au întâlnit cu mons. Benone Farcaș pentru a evalua modul în care aceste zile petrecute în seminarul din Iași i-au ajutat să înțeleagă chemarea pe care Dumnezeu le-o adresează.

Acest timp pe care cei 20 de tineri l-au petrecut în Seminarul din Iași a fost un dar din partea lui Dumnezeu, pentru ca fiecare să-și analizeze inima și să se lase încurajați să adere în mod profund la misiunea Bisericii. Acești tineri, în cadrul acestor zile, au avut ocazia să se lase interogați și provocați de cuvintele și gesturile lui Isus, astfel încât să răspundă lui Dumnezeu cu inima deschisă, asemenea profetului Isaia: „Iată-mă. Trimite-mă pe mine”.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.