Categorii

Zile ale întâlnirii cu Dumnezeu

exercitii-spirituale-octombrie-2016În perioada 1-4 octombrie 2016, seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic „Sfântul Iosif” din Iași au avut prilejul să se reculeagă în cadrul exercițiilor spirituale, sub călăuzirea părintelui Mihai Eduard Coșa. Aceste zile pline de har și rugăciune au avut ca punct de plecare evenimentul întâlnirii cu Cristos, văzut drept resort în viața spirituală și de apostolat a viitorului preot.

Încă din prima seară a exercițiilor spirituale, părintele Coșa a subliniat faptul că cei care se angajează să „tensioneze” spiritul se află în „mâinile” lui Dumnezeu, asemenea lutului în mâinile olarului; devenim niște „obiecte de artizanat” ale Duhului Sfânt, prelucrate prin apă și foc. Iubirea este cea care ne modelează, indiferent de viața pe care o alegem, iar această iubire trebuie să „ardă în noi tot ceea ce nu este Dumnezeu”, ceea ce ne împiedică să trăim autentic conform planului lui Dumnezeu. Întâlnirea cu Dumnezeu reprezintă izvorul bucuriei noastre și sursa de energie și entuziasm în viața spirituală și de apostolat, astfel încât, lăsându-ne seduși de Dumnezeu și detașându-ne de ceea ce este trecător, să câștigăm totul, să câștigăm fericirea adevărată.

Având prietenia cu Dumnezeu, nu ne vom mai simți singuri, iar bucuria ce o descoperim în această legătură intimă cu Cristos nu va rămâne neîmpărtășită celorlalți. Este vorba de a ne lăsa transformați de întâlnirea cu Cristos în apostoli ai noii evanghelizări, care, asemenea unei locomotive, nu numai că trag vagoanele după ei, dar le și conduc la destinație, adică spre unirea cu Dumnezeu.

Succesul exercițiilor spirituale nu constă în performanțele predicatorului sau în temele care au fost prezentate în cadrul meditațiilor, ci în rodul pe care îl obține cel care se angajează să-și „tensioneze” spiritul, căci, în cele din urmă, nu este important ceea ce faci, ci ceea ce ești, un adevărat prieten a lui Dumnezeu.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.