Categorii

Zi de reculegere pentru seminariști

Reculegere-martie-2016În ajunul solemnității Sfântului Iosif, ca moment de pregătire pentru această mare sărbătoare a Bisericii și a seminarului nostru, seminariștii au avut bucuria să se reculeagă într-o zi specială de meditație. Temele pentru meditație au fost propuse de părintele Petru Tamaș și au avut ca punct de plecare relația dintre preot și lume, un raport care este caracterizat atât de succes, satisfacție, cât și de tristețe și dezamăgire.

Atunci când se raportează la lume și intră în dialog cu aceasta, preotul trebuie să fie conștient că este „altfel” față de toți ceilalți din societate, asemenea lui Isus Cristos care nu a urmat calea lumii, ci a adus lumea pe calea luminii și a adevărului. Isus a trecut în ochii lumii ca un „neadaptat”, având „o memorie slabă” și găsind „plăcere” în a sta cu păcătoșii și cu cei care încălcau legea în mod public. Isus a răsturnat aceste valori ale lumii, îmbrăcându-le în milostivire: Isus nu se adaptează lumii, pentru că el ne cheamă la desăvârșire, are o memorie slabă, pentru că de fiecare dată ne iartă păcatele și ofensele aduse bunătății sale, și îi place să stea cu cei păcătoși, pentru că iubirea sa este atât de puternică, încât nimeni nu este exclus de la ea.

Preotul, viitorul preot – seminaristul, este chemat la această misiune nobilă a dăruirii, care pe cât pare de dificilă, pe atât este de frumoasă și plină de satisfacție. Este necesară o deschidere a sufletului chiar și spre cei care ne sunt antipatici sau de nesuportat, iar această deschidere către ceilalți este o adevărată artă a victoriei, căci ne învingem egoismul, aroganța și indiferența.

Iubirea preotului nu trebuie să fie rezervată numai un grup select de persoane care fac parte din anturajul său, ci ea trebuie să-i îmbrățișeze pe toți oamenii, ca astfel acesta să fie capabil să sincronizeze trăirile și ideile fiecărui credincios cu mesajul plin de bucurie și milostivire a lui Isus Cristos. Sentimentele adevărate nu pot să întâmpine bariere sau dificultăți de exprimare, atunci când acestea își găsesc izvorul într-o onestitate sinceră, de aceea, să nu ratăm ocazia de a ne arăta milostivi în iubire.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.