Categorii

Zi de reculegere pentru seminariști

În ziua de 18 martie 2017, seminariștii Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași s-au recules într-o zi de rugăciune și meditație ca prilej de pregătire pentru sărbătoarea patronului seminarului, sfântul Iosif, moment când seminariștii anilor IV și V vor fi instituiți lectori, respectiv acoliți. Meditațiile din această zi au fost ținute de părintele Egidiu Condac și au avut ca punct de plecare următoarea întrebare: „unde locuiește Dumnezeu?”.

Răspunsurile la această întrebare pot fi foarte diverse, însă, în realitate, răspunsul este simplu: Dumnezeu locuiește acolo unde i se permite – adică acolo unde găsește o inimă dispusă să răspundă la iubire. Creștinul este chemat să aibă „o inimă de carne” și să aibă un alt mod de a gândi, unul care merge împotriva spiritului lumii; adică, să știe să primească iubirea și apoi să o împărtășească celorlalți.

Părintele Egidiu a indicat, în cadrul meditațiilor, că iubirea are două fețe, în primul rând este iubirea față de Dumnezeu, care se manifestă prin abandonare deplină, și iubirea față de aproapele care se caracterizează prin puterea de a ierta. Chiar dacă uneori suntem descurajați, considerându-ne nepregătiți pentru o asemenea misiune, totuși, Domnul este alături de noi, ne ia sub aripile sale (cf. Ps 63,8), asigurându-ne că nu vom fi niciodată singuri în mandatul pe care îl avem de îndeplinit (cf. Is 43,2).

A fi discipol al lui Cristos înseamnă să știm să iertăm. „Iertarea lui Dumnezeu este un gest care trebuie multiplicat”, a afirmat părintele Egidiu, deoarece, fiind fii ai lui Dumnezeu, nu putem să purtăm altă haină decât haina dreptății lui Dumnezeu, care este îndurare și iubire necondiționată.

Creștinul este scrisoarea pe care Dumnezeu o trimite lumii; este o misiune dificilă aceea de a aduce Vestea cea Bună, căci ea este martiriu zilnic, însă ce este mai frumos dacă nu posibilitatea de a-ți găsi propria bucurie în bucuria celuilalt, așa cum afirma Georges Bernaos. Unde locuiește Dumnezeu? – tocmai acolo unde trăim misterul fericirii.

Michail Iulian Echert

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.