Categorii

Vizita epicopului de Lourdes și Tarbes

Joi, 26 octombrie 2017, Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași  a avut privilegiul de a primi vizita Episcopului francez de Lourdes și Tarbes, Nicolaus Brouwet. Excelența sa a fost însoțit de doi preoți români care slujesc în această dieceză franceza, pr. Mihai Percă, capelan al sanctuarului marian de la Lourdes, și pr. Andrieș Petru OFMConv., paroh al comunității franciscane din Tarbes.

Preasfințitul a avut bucuria de a împărtăși cu noi recenta sa aniversare de 25 de ani de preoție prin a ne oferi o expunere a ceea ce înseamnă formarea sacerdotală, așa cum a descoperit-o el de-a lungul timpului. El ne-a mărturisit că adevărata modelare întru preoție nu se poate realiza doar în seminar. Aici se dobândește doar o pregătire teoretică, care va deveni eficientă în primii ani de preoție. Cu toate acestea pregătirea nu încetează niciodată, ci tinde mereu spre perfecțiunea modelului, Cristos. Pentru el, în acest sens, un mare aport l-a avut mai ales experiența de la Lourdes. Acolo descoperă un minunat mijloc de evanghelizare, pentru că mulți vin ca turiști și pleacă creștini. De asemenea este și un loc de vindecare. Numărul mare de bolnavi găsesc aici vindecare, dar o și oferă celor care suferă de o deficiență de speranță.

Scopul unui astfel de discurs a fost acela de a ne prezenta noile exigențe pastorale ale preotului, exigențe impuse de o lume tot mai secularizată și descreștinată, atât de prezentă în spațiul francez. El ne-a pus problema unei „convertiri pastorale”, un exod din granițele parohiei. Lumea de astăzi nu-l va mai căuta pe preotul care-i așteaptă la biserică, ci lumea de astăzi trebuie chemată de preot la biserică. Preotul trebuie să devină misionar și evanghelizator viu pentru a retrezi credința creștinilor de astăzi.

Fechetă Ciprian

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.