Categorii

Vizita Cardinalului Beniamino Stella, Prefect al Congregației pentru Cler, la Institutul Teologic Romano-Catolici „Sfântul Iosif” din Iași

Duminică, 18 martie 2018, seminarul a avut marea bucurie de a-l avea ca oaspete pe Excelența Sa, Cardinalul Beniamino Stella, Prefect al Congregației pentru Cler. După vizita făcută la Bacău, a pornit către Iași, pentru a participa la sărbătorea patronului seminarului, Sfântul Iosif. Sosirea sa la seminar, la 12:35, a fost precedată de sosirea păstorilor Diecezei de Iași, PS Petru Gherghel, Episcop de Iași, și PS Aurel Percă, Episcop Auxiliar. Ei au fost însoțiți de Excelența Sa, Mons. Miguel Maury Buendía, nunțiu apostolic în România, avându-l alături pe secretarul nunțiaturii apostolice de la București, Mons. Fernando Duarte Barros Reis. Totodată, dat fiind că acest eveniment nu este un prilej de bucurie doar pentru dieceză, ci și pentru orașul Iași, au fost prezenți pentru a-l întâmpina pe cardinal reprezentanți ai primăriei de Iași, viceprimarul Gabriel Vasile Harabagiu și un membru al Consiliului Local Iași.

Eminența Sa, odată intrat pe ușa seminarului, a fost plăcut impresionat de ceea ce i-a apărut în fața ochilor, o frumoasă comunitate de seminariști, de tineri ce se pregătesc să devină slujitori ai altarului. Cu această priveliște desfășurându-i-se înainte a ținut să-și manifeste încântarea și, totodată, prețuirea ce o poartă seminarului, lăcaș cu o așa de mare însemnătate pentru poporul lui Dumnezeu, și mai ales pentru cei care culeg roadele muncii depuse aici.

În această zi atât preoții, cât și seminariștii au avut oportunitatea de a avea o întâlnire specială cu Prefectul Congregației pentru Cler, în Aula Magna a Institutului Teologic Romano-Catolic din Iași. La ora 16:00, el le-a vorbit preoților din zona Iașiului despre identitatea, misiunea, pericolele și exigențele caracteristice preotului. Esența acestora trebuie să fie preotul, discipol și păstor după inima lui Cristos.

Pe urmă, la 17:30, le-a vorbit seminariștilor, celor care nu sunt încă preoți, dar care se pregătesc să devină, și care pe drumul lor nu trebuie să omită anumite aspecte esențiale: deschiderea inimii (a se lăsa modelați de formatorii în mâinile cărora și-au încredințat darul vocației), fundamentul formării umane (înainte de toate, seminaristul, ca și preotul, trebuie să fie un om normal), precauția cu privire la dependențe (amintind aici actuala criză a „dependenței de internet”), despre faptul că preoția nu se câștigă, ci se primește în dar, despre sărăcia practică (a folosi banii cu sobrietate) și despre fraternitate impetuos necesară dintre frații întru preoție, fraternitate care trebuie să fie cultivată încă din seminar.

Acest eveniment a fost urmat de un moment de adorație în vederea pregătirii sufletești pentru sărbătoarea sfântului patron al Bisericii, al diecezei și al seminarului, Sfântul Iosif, din ziua următoare.

Fechetă Ciprian

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.