Categorii

Video-mesaj al Sfântului Părinte Francisc pentru campania pentru pace în Siria promovată de Caritas Internationalis (5 iulie 2016)

Papa-SiriaIubiţi fraţi şi surori,

Astăzi doresc să vă vorbesc despre ceva ce întristează mult inima mea: războiul din Siria, intrat de acum în al cincilea an al său. Este o situaţie de suferinţă inexprimabilă a cărui victimă este poporul sirian, constrâns să supravieţuiască sub bombe sau să găsească alte căi de fugă spre alte ţări sau zone din Siria mai puţin chinuite de război: să lase casele lor, totul… Mă gândesc şi la comunităţile creştine, spre care se îndreaptă tot sprijinul meu din cauza discriminărilor pe care trebuie să le suporte.

Iată, doresc să mă adresez tuturor credincioşilor şi celor care sunt angajaţi, cu Caritas, în construirea unei societăţi mai drepte. În timp ce poporul suferă, cantităţi incredibile de bani sunt cheltuite pentru a furniza arme combatanţilor. Şi unele dintre ţările furnizoare ale acestor arme sunt şi printre cele care vorbesc despre pace. Cum se poate crede în cel care cu mâna dreaptă te mângâie şi cu mâna stângă te loveşte?

Îi încurajez pe toţi, adulţi şi tineri, să trăiască acest An al Milostivirii cu entuziasm pentru a învinge indiferenţa şi a proclama cu putere că pacea în Siria este posibilă! Pacea în Siria este posibilă!

Pentru aceasta, suntem chemaţi să întrupăm acest Cuvânt al lui Dumnezeu: „Căci eu ştiu gândurile pe care le am faţă de voi – oracolul Domnului –, gânduri de pace, nu de nenorocire, ca să vă dau un viitor şi o speranţă” (Ier 29,11).

Invitaţia este de a ne ruga pentru pacea în Siria şi pentru poporul său cu ocazia veghilor de rugăciune, a iniţiativelor de sensibilizare în grupuri, în parohii şi în comunităţi, pentru a răspândi un mesaj de pace, un mesaj de unitate şi de speranţă.

Apoi, după rugăciune să urmeze faptele de pace. Vă invit să vă adresaţi celor care sunt implicaţi în negocierile de pace pentru ca să ia în serios aceste acorduri şi să se angajeze să uşureze accesul la ajutoarele umanitare.

Toţi trebuie să recunoască faptul că nu există o soluţie militară pentru Siria, ci numai o politică. De aceea comunitatea internaţională trebuie să susţină colocviile de pace spre construirea unui guvern de unitate naţională.

Să ne unim forţele, la toate nivelurile, pentru a face în aşa fel încât pacea în iubita Sirie să fie posibilă.

Acesta, într-adevăr, va fi un grandios exemplu de milostivire şi de iubire trăită pentru binele întregii comunităţi internaţionale!

Domnul să vă binecuvânteze şi Sfânta Fecioară Maria să vă păzească.

Mulţumesc.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.