Categorii

Video-mesaj al Sfântului Părinte Francisc pentru al VI-lea Congres mondial împotriva pedepsei cu moartea (Oslo, 21-23 iunie 2016)

Papa-videomesaj-22062016Salut organizatorii acestui Congres mondial împotriva pedepsei cu moartea, grupul de ţări care-l sprijină, în special Norvegia, ţara care-l găzduieşte, şi pe toţi participanţii: reprezentanţi ai guvernelor, ai organizaţiilor internaţionale şi ai societăţii civile. Vreau mai ales să exprim aprecierea mea personală, şi a tuturor oamenilor de bunăvoinţă, pentru angajarea voastră pentru o lume liberă de pedeapsa cu moartea.

Un semn de speranţă este că opinia publică dezvoltă o opoziţie crescândă faţă de pedeapsa cu moartea, şi atunci când este folosită ca mijloc de legitimă apărare socială. De fapt, astăzi pedeapsa cu moartea este inadmisibilă, oricât de grav a fost delictul persoanei condamnate. Este o ofensă adusă inviolabilităţii vieţii şi demnităţii persoanei umane care contrazice planul lui Dumnezeu cu privire la om şi la societate şi dreptatea sa milostivă. Nu face dreptate victimelor, ci instigă răzbunarea. Porunca „să nu ucizi” are o valoare absolută şi se referă atât la cei nevinovaţi cât şi la cei vinovaţi.

Jubileul extraordinar al milostivirii este o ocazie propice pentru a promova în lume forme de fiecare dată mai mature de respectare a vieţii şi a demnităţii fiecărei persoane. Nu trebuie uitat că dreptul inviolabil la viaţă, dar al lui Dumnezeu, aparţine şi criminalului.

Astăzi doresc să-i încurajez pe toţi să lucreze nu numai pentru abolirea pedepsei cu moartea, ci şi pentru a îmbunătăţi condiţiile din închisoare pentru ca să respecte pe deplin demnitatea umană a persoanelor private de libertate. „A face dreptate” nu înseamnă a urmări pedeapsa scop în sine, ci a asigura ca finalitatea fundamentală a pedepselor să fie reabilitarea delincventului. Chestiunea trebuie să fie încadrată în optica unei justiţii penale care să fie deschisă la speranţa reinserării vinovatului în societate. Nu poate să existe pedeapsă validă fără speranţă! O pedeapsă scop în sine, care nu dă loc la speranţă, este o tortură, nu o pedeapsă.

Sper ca acest congres să poată da un nou impuls angajării pentru abolirea pedepsei capitale. Pentru aceasta, îi încurajez pe toţi participanţii să continue cu această mare iniţiativă şi îi asigur de rugăciunile mele.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.