Categorii

Video-mesaj al Sfântului Părinte Francisc cu ocazia călătoriei apostolice în Egipt (28-29 aprilie 2017)

Iubit popor din Egipt! Al Salamò Alaikum! Pacea să fie cu voi!

Cu inimă bucuroasă şi recunoscătoare voi veni peste câteva zile să vizitez iubita voastră patrie: leagăn de civilizaţie, dar al Nilului, ţinut al soarelui şi ospitalităţii, unde au trăit patriarhi şi profeţi şi unde Dumnezeu, Iertător şi Milostiv, Atotputernicul şi Unic, şi-a făcut auzit glasul.

Sunt cu adevărat fericit să vin ca prieten, ca mesager de pace şi ca pelerin în ţara care a dat, cu peste două mii de ani în urmă, refugiu şi ospitalitate Sfintei Familii care a fugit de ameninţările regelui Irod (cf. Mt 2,1-16). Sunt onorat să vizitez ţara vizitată de Sfânta Familie!

Vă salut cordial şi vă mulţumesc pentru că m-aţi invitat să vizitez Egiptul, pe care voi îl numiţi „Umm il Dugna”! / Mamă a universului!

Îi mulţumesc din inimă domnului preşedinte al Republicii, Sanctităţii Sale Patriarhul Tawadros al II-lea, Marelui Imam de Al-Azhar şi Patriarhului copt-catolic care m-au invitat; şi mulţumesc fiecăruia dintre voi, care îmi faceţi spaţiu în inimile voastre. mulţumesc şi tuturor persoanelor care au lucrat, şi lucrează, pentru a face posibilă această călătorie.

Doresc ca această vizită să fie o îmbrăţişare de consolare şi de încurajare pentru toţi creştinii din Orientul Mijlociu; un mesaj de prietenie şi de stimă pentru toţi locuitorii din Egipt şi din regiune; un mesaj de fraternitate şi de reconciliere pentru toţi fiii lui Abraham, îndeosebi pentru lumea islamică, în care Egiptul ocupă un loc de prim plan. Doresc ca să fie şi o contribuţie valoroasă la dialogul interreligios cu lumea islamică şi la dialogul ecumenic cu venerata şi iubita Biserică coptă-ortodoxă.

Lumea noastră, sfâşiată de violenţa oarbă – care a lovit şi inima iubitei voastre ţări – are nevoie de pace, de iubire şi de milostivire; are nevoie de făcători de pace şi de persoane libere şi eliberatoare, de persoane curajoase care ştiu să înveţe de la trecut pentru a construi viitorul fără a se închide în prejudecăţi; are nevoie de constructori de punţi de pace, de dialog, de fraternitate, de dreptate şi de umanitate.

Iubiţi fraţi egipteni, tineri şi bătrâni, femei şi bărbaţi, musulmani şi creştini, bogaţi şi săraci…, vă îmbrăţişez cordial şi îi cer lui Dumnezeu Atotputernicul să vă binecuvânteze şi să ocrotească ţara voastră de orice rău.

Vă rog să vă rugaţi pentru mine! Shukran wa Tahiaì Misr! / Mulţumesc şi trăiască Egiptul!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.