Categorii

Video-mesaj al Sfântului Părinte Francisc cu ocazia aniversării a 300 de ani de la încoronarea imaginii Sfintei Fecioare Maria de la Częstochowa (26 august 2017)

Dragi pelerini,

Vă salut pe toţi cu mare afect, în special pe voi care aţi parcurs atâta drum pentru a ajunge astăzi, împreună cu iubiţii fraţi episcopi şi preoţi, în capitala spirituală a ţării.

Dacă Częstochowa este la inima Poloniei înseamnă că Polonia are o inimă maternă; înseamnă că fiecare palpitaţie de viaţă are loc împreună cu Mama lui Dumnezeu. Ei obişnuiţi să încredinţaţi totul: trecutul, prezentul, viitorul, bucuriile şi angoasele din viaţa voastră personală şi din cea a iubitei voastre ţări. Acest lucru este foarte frumos. Şi este foarte frumos pentru mine să amintesc că am făcut asta împreună cu voi, anul trecut, când m-am pus sub privirea Mamei, când am pus ochii mei în cei ai Sfintei Fecioare Maria, încredinţând inimii sale ceea ce era în inima mea şi în inima voastră. Păstrez vie şi recunoscătoare amintirea acelor momente, bucuria că am venit şi eu pelerin ca să celebrez, sub privirea Mamei, cei 1050 de ani de la botezul Poloniei.

O altă ocazie de har vă adună astăzi numeroşi: în urmă cu trei sute de ani papa a permis să se pună coroanele papale pe imaginea Sfintei Fecioare Maria de la Jasna Gora, Regina voastră. Este o mare onoare a avea ca Mamă ca Regină, pe însăşi Regina îngerilor şi sfinţilor, care domneşte glorioasă în cer. Dar dă şi mai multă bucurie a şti că avem ca Regină o Mamă, a iubi ca Mamă pe aceea pe care o numiţi Stăpână. De fapt, imaginea sacră arată că Maria nu este o Regină distantă care şade pe tron, ci Mama care-l îmbrăţişează pe Fiul şi, cu El, pe noi toţi fiii săi. Este o Mamă adevărată, cu faţa marcată, o Mamă care suferă pentru că ia cu adevărat la inimă problemele vieţii noastre. Este o Mamă apropiată, care nu ne pierde niciodată din vedere; este o Mamă duioasă, care ne ţine de mână pe drumul de fiecare zi.

Asta vă urez să experimentaţi în jubileul solemn pe care-l celebraţi: să fie momentul favorabil pentru a simţi că nimeni dintre noi nu este orfan, pentru că fiecare are aproape de el o Mamă, Regină duioasă de nedepăşit. Ea ne cunoaşte şi ne însoţeşte cu stilul său tipic matern: blând şi curajos în acelaşi timp; niciodată invadator şi mereu perseverent în bine; răbdător în faţa răului şi activ în promovarea înţelegerii.

Sfânta Fecioară Maria să vă dea harul să vă bucuraţi împreună, ca familie reunită în jurul Mamei. În acest spirit de comuniune eclezială, făcut şi mai puternic de legătura unică ce uneşte Polonia cu succesorul lui Petru, vă dau din inimă Binecuvântarea Apostolică. Şi vă cer vouă tuturor, cu rugăminte, să vă rugaţi pentru mine. Mulţumesc.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.