Categorii

Video-mesaj al Sfântului Părinte Francisc adresat participanţilor la Întâlnirea Mondială a Tineretului Indigen (ÎMTI) în desfăşurare la Soloy (Panama)

De la 17 la 21 ianuarie 2019 are loc la Soloy, în dieceza panameză de David, Întâlnirea Mondială a Tineretului Indigen (ÎMTI) ca pregătire pentru ZMT 2019, la care iau parte peste o mie de tineri indigeni, care provin din diferite părţi ale lumii. Publicăm în continuare textul video-mesajului pe care Sfântul Părinte Francisc l-a trimis participanţilor la Întâlnire:

Dragi tineri,

La sfârşitul Zilei Mondiale a Tineretului de la Cracovia, în iulie 2016, am spus tinerilor voluntari: „Să comemorăm trecutul nostru pentru a construi speranţa cu curaj”. Este motoul pe care voi l-aţi ales pentru această Întâlnire Mondială a Tineretului Indigen care v-a reunit de la 17 la 21 ianuarie în acest an (pre-ziua ZMT), la Soloy, Comarca Ngäbe-Buglé, dieceza de David, în Panama.

Vă felicit pe voi pentru că este prima dată când se organizează o întâlnire pre-ziua ZMT în mod specific pentru tinerii din popoarele indigene, din popoarele originare, la nivel mondial. O iniţiativă pentru care doresc să mulţumesc Secţiunii de Pastoraţie Indigenă din Conferinţa Episcopală din Panama, susţinută de CELAM.

Dragi tineri, vă invit să faceţi în aşa fel încât această întâlnire, care reuneşte sute de tineri din diferite popoare originare, să folosească pentru a reflecta şi a celebra credinţa voastră în Isus Cristos pornind de la bogăţia milenară a culturilor voastre originare. Vă îndemn să faceţi în aşa fel încât să fie o oportunitate pentru a răspunde la invitaţia făcută în alte ocazii vouă tinerilor să fiţi recunoscători faţă de istoria popoarelor voastre şi curajoşi în faţa provocărilor care vă înconjoară, pentru a merge înainte plini de speranţă în construirea celeilalte lumi posibile. Pentru a vă întoarce la culturile de la începuturi. A lua asupra voastră rădăcinile, pentru că din rădăcini vine forţa care vă va face să creşteţi, să înfloriţi şi să aduceţi rod. În afară de asta, trebuie să fie un mod pentru a arăta faţa indigenă a Bisericii noastre în cadrul ZMT şi a afirma angajarea noastră de a proteja casa comună şi a colabora la construirea unei alte lumi posibile, mai drepte şi mai umane.

Fără îndoială, temele care, conform agendei, vor fi obiect al reflecţiei voastre, vor stimula căutarea de răspunsuri, din perspectiva evanghelică, la atâtea şi atât de scandaloase situaţii de marginalizare, de excludere, de rebutare şi de sărăcire la care sunt condamnaţi milioane de tineri, în special tinerii din popoarele originare, în lume. Fie ca acţiunea voastră, conştiinţa că aparţineţi popoarelor voastre, să fie o reacţie împotriva acestei culturi a rebutului, împotriva acestei culturi a uitării rădăcinilor, proiectată spre un viitor tot mai lichid, mai gazos, fără fundament.

Tineri şi tinere, luaţi asupra voastră culturile voastre! Luaţi asupra voastră rădăcinile voastre! Dar nu vă opriţi acolo. Din acele rădăcini, creşteţi, înfloriţi, aduceţi rod. Un poet spunea că „ceea ce copacul are înflorit, vine din ceea ce are îngropat”. Rădăcinile. Însă rădăcini îndreptate spre viitor. Aceasta este provocarea care vă aşteaptă astăzi.

Va fi o plăcere pentru mine să vă întâlnesc în Panama. Şi în această aşteptare ca să vină acel moment, vă urez cel mai bun succes în Întâlnirea voastră şi vă dau binecuvântarea mea.

Jatuaida, Jamorogodre.

Dumnezeu să vă binecuvânteze!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.