Categorii

Video-mesaj al Sfântului Părinte Francisc adresat naţiunii portugheze în ajunul pelerinajului la Sanctuarul Stăpânei Noastre de la Fatima (10 mai 2017)

„Cu Maria, pelerin în speranţă şi în pace”

Preaiubit popor portughez,

Lipsesc de acum puţine zile până la pelerinajul meu şi al vostru până la picioarele Sfintei Fecioare Maria de la Fatima: zile, acestea, trăite în aşteptare bucuroasă a întâlnirii noastre în casa Mamei. Ştiu că mă voiaţi şi în casele şi comunităţile voastre, în satele şi oraşele voastre: invitaţia a sosit la mine! Este inutil să spun că mi-ar plăcea s-o primesc, dar nu pot! Încă de acum mulţumesc înţelegerea cu care diferitele autorităţi au acceptat decizia mea de a limita vizita la monumentele şi la actele obişnuite într-un pelerinaj la Sanctuarul din Fatima, care fixează întâlnirea cu toţi la picioarele Fecioarei Mame.

De fapt în funcţia de păstor universal aş vrea să mă prezint în faţa Sfintei Fecioare Maria, oferindu-i omagiul celor mai frumoase „flori” pe care Isus le-a încredinţat îngrijirilor mele (cf. In 21,15-17), adică fraţii şi surorile din toată lumea răscumpăraţi de sângele Lui, fără a exclude pe nimeni. Iată pentru ce am nevoie de voi toţi uniţi cu mine; am nevoie de comuniunea voastră – fizică sau spirituală, important este ca să vină din inimă – pentru a compune omagiul meu floral, „trandafirul meu de aur”. Şi astfel, formând cu toţii „o singură inimă şi un singur suflet” (cf. Fap 4,32), vă voi încredinţa Sfintei Fecioare Maria, cerându-i să şoptească fiecăruia: „Inima mea Neprihănită va fi refugiul tău şi calea care te va conduce până la Dumnezeu” (Apariţia din iunie 1917).

„Cu Maria, pelerin în speranţă şi în pace”: aşa afirmă motoul acestui pelerinaj al nostru şi în el se cuprinde un întreg program de convertire. Sunt bucuros să ştiu că, pentru acest moment binecuvântat care încoronează un secol de momente binecuvântate, v-aţi pregătit cu rugăciune intensă. Aceasta lărgeşte inima noastră şi o pregăteşte să primească darurile lui Dumnezeu. Vă mulţumesc pentru rugăciunile şi jertfele pe care zilnic le oferiţi pentru mine şi de care am atâta nevoie, pentru că sunt un păcătos între păcătoşi, „eu sunt un om cu buze necurate şi eu locuiesc în mijlocul unui popor cu buze necurate” (Is 6,5). Rugăciunea luminează ochii mei pentru a şti să-i văd pe ceilalţi aşa cum îi vede Dumnezeu, pentru a-i iubi pe ceilalţi aşa cum El îi iubeşte.

În numele său voi veni în mijlocul vostru în bucuria de a împărtăşi cu toţi Evanghelia speranţei şi a păcii. Domnul să vă binecuvânteze şi Fecioara Mamă să vă ocrotească!

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.