Categorii

Video-mesaj adresat participanţilor la VIII World Government Summit (10 februarie 2019)

Dragi prieteni, Al Salamù Alaikum / Pacea să fie cu voi!

Doresc să vă salut şi să vă urez spor la lucru. Port în inimă vizita pe care tocmai am făcut-o în Emiratele Arabe Unite şi primirea călduroasă pe care am primit-o. Am întâlnit o ţară modernă, care priveşte la viitor, fără a uita rădăcinile. O ţară unde se încearcă să se transforme în fapte şi iniţiative concrete cuvintele toleranţă, fraternitate, respect reciproc, libertate. Am văzut că şi în deşert florile răsar şi cresc. Şi m-am întors acasă cu speranţa că atâtea deşerturi din lume pot să înflorească. Cred că este posibil acest lucru, dar numai dacă creştem împreună, unul alături de altul, cu deschidere şi respect, disponibili să luăm asupra noastră problemele tuturor, care în satul global sunt problemele fiecăruia.

Mă gândesc la voi şi la angajarea voastră din aceste zile, în care trataţi teme fundamentale, între care provocările politicii, dezvoltarea economiei, tutelarea mediului, folosirea tehnologiilor. Vă urez ca întrebarea care este la baza reflecţiilor să nu fie atât care sunt cele mai bune oportunităţi de exploatat?, ci ce tip de lume vrem să construim împreună? Este o întrebare care ne face să lucrăm gândindu-ne mai mult la popoare şi la persoane decât la capitaluri şi la interesele economice; o întrebare care nu priveşte la ziua de mâine imediată ci la viitor, la responsabilitatea care apasă asupra noastră: a transmite această lume a noastră celui care va veni după noi, ferind-o de degradarea ambientală şi, mai înainte, morală.

În realitate nu se poate vorbi de dezvoltare sustenabilă fără solidaritate (cf. Scrisoarea enciclică Laudato si’, 159). Am putea chiar să spunem că binele, dacă nu este comun, nu este cu adevărat bine. Probabil că niciodată ca acum gândirea şi acţiunea cer dialog adevărat cu celălalt, pentru că fără celălalt nu există viitor pentru mine. Vă urez, aşadar, în activităţile voastre, să începeţi de la feţele persoanelor, să observaţi strigătul popoarelor şi al săracilor, să reflectaţi asupra întrebărilor copiilor.

Cu aceste gânduri vă mulţumesc şi vă urez o muncă rodnică în slujba binelui comun şi îi cer Domnului să binecuvânteze angajarea voastră pentru o lume mai dreaptă şi mai prosperă pentru toţi.

Franciscus

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.