Categorii

Vaticanul şi Trump se mobilizează pentru a da o speranţă lui Charlie

Vaticanul şi Donald Trump pe teren pentru a-l ajuta pe micuţul Charlie. Sfântul Scaun şi preşedintele Statelor Unite au comunicat ieri că sunt la dispoziţia copilului de 10 luni lovit de sindromul de degradare mitocondrială, pentru care medicii de la spitalul din Londra unde este internat au decis întreruperea îngrijirilor, considerate inutile. Alegere confirmată şi de Curtea Europeană a Drepturilor Umane de la Strasbourg, care a respins cererea părinţilor de a-l duce – pe cheltuiala proprie şi cu o adunare de fonduri – pe copil în SUA pentru o terapie experimentală. De la Casa Albă a venit un tweet: „Dacă putem să-l ajutăm pe micul Charlie Gard, ca prietenii noştri din Marea Britanie şi Papa, vom fi fericiţi să facem asta”. Un purtător de cuvânt a precizat după aceea că Trump n-a vorbit cu rudele copilului, pentru că nu vrea să exercite presiuni, dar că membri ai administraţiei au avut contacte directe, facilitate de guvernul britanic. Niciun comentariu de la premierul britanic Theresa May, care s-a limitat să spună: „Toate gândurile noastre sunt cu Charlie şi familia sa”. În spatele acestei iniţiative de la Washington ar fi disponibilitatea unor medici americani de a aplica gratuit acel tratament experimental şi un spital neprecizat care l-ar găzdui. Sunt noutăţi care probabil fac plăcere lui Chris Gard şi Connie Yates, părinţii micuţului, rămaşi alături de el în ultimele zile după ce doctorii au acordat o neaşteptată prorogare vinerea trecută, în faţa cererilor şi implorărilor repetate ale familiei de a aştepta să scoată din priză aparatele care-l ţin în viaţă pe copil.

Între timp de la Roma, Mariella Enoc, preşedinte al Spitalului pediatric „Bambino Gesù”, proprietate a Sfântului Scaun, a oferit un ajutor concret: „Am cerut directorului sanitar să verifice cu Great Ormond Street Hospital din Londra, unde este internat nou-născutul, dacă există condiţiile sanitare pentru o eventuală transferare a lui Charlie la spitalul nostru. Ştim că acest caz este disperat şi că, pe cât rezultă, nu există terapii eficace”. Adaugă Enoc: „Suntem aproape de părinţi în rugăciune şi, dacă aceasta este dorinţa lor, disponibili să-l primim pe copilul lor la noi, pentru timpul care-i va rămâne de trăit”.

Această propunere de primire vine în ziua de după apelul Pontifului pentru ca micul Charlie să fie îngrijit până la sfârşitul zilelor sale. Enoc afirmă: a apăra „viaţa, mai ales când este rănită de boală, este o angajare de iubire pe care Dumnezeu o încredinţează fiecărui om. Cuvintele Sfântului Părinte rezumă bine misiunea spitalului Bambino Gesù. În afară de asta, ieri a fost luarea de poziţie a monseniorului Vincenzo Paglia, preşedinte al Academiei Pontificale pentru Viaţă, institut din Vatican care se ocupă de aceste teme: „A scoate din priză aparatele de la un bolnav este un lucru care-mi provoacă repulsie”. Şi „este oribil că tribunalele decid cu privire la viaţa unei persoane”.

Cu privire la posibilitatea ca micul Charlie să fie primit în Italia a intervenit ministrul sănătăţii Beatrice Lorenzin: „Aceasta este o evaluare care ţine de medici şi de familie”, dar dacă ar fi să vină „vom da sprijinul necesar”.

De Domenico Agasso jr

(După Vatican Insider, 4 iulie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.