Categorii

Un istm în inima tinerilor. La o lună de la ZMT din Panama

La sfârşitul Zilei Mondiale a Tineretului din Cracovia, în 2016, unii au rămas surprinşi când papa Francisc a anunţat că sediul următoarei întâlniri internaţionale a tinerilor va fi Panama, mic stat centro-american cu puţin mai mult de patru milioane de locuitori. Ţara este cunoscută pentru canalul său care, din 1914, uneşte Oceanul Atlantic şi Pacificul şi este şi o importantă piaţă financiară; şi marina de comerţ care arborează drapelul panamez este cea mai mare din lume.

Vorbind membrilor din comitetul director al Consiliului Episcopal Latinoamerican (CELAM), reuniţi la Bogota în 2017, acelaşi pontif a clarificat motivaţiile alegerii: „M-am gândit la Panamá, istmul acestui continent, pentru Ziua Mondială a Tineretului din 2019, care va fi celebrată urmând exemplul Fecioarei care proclamă: «Iată slujitoarea» şi «fie mie» (Lc 1,38). Sunt sigur că în fiecare tânăr se ascunde un «istm», în inima tuturor tinerilor noştri există o bucată de teren strâmt şi alungit care se poate parcurge pentru a-i conduce spre un viitor pe care numai Dumnezeu îl cunoaşte şi care Lui îi aparţine. Ne revine nouă să le prezentăm mari propuneri pentru a trezi în ei curajul de a risca împreună cu Dumnezeu şi de a deveni, ca Fecioara, disponibili”.

Sunt cu adevărat atâtea, mii, istoriile personale care brăzdează fiecare ZMT şi sunt aşa de surprinzătoare încât, dacă s-ar putea, ar trebui povestite toate. Ca aceea a lui Jakub şi Martyna, doi voluntari polonezi care s-au cunoscut în timpul ZMT din Cracovia şi s-au căsătorit în parohia „Sfântul Mihail Arhanghelul”, în Monagrillo, dieceza de Chitré, în prezenţa altor voluntari din ţara lor şi a populaţiei locale; sau a lui Jorge, tânăr din Honduras care a ajuns până la Colón, în coasta atlantică, şi care cu mare credinţă şi curaj îi scoate pe cei de vârsta lui din maras (bande criminale de tineri); sau a unei perechi de soţi cu nouă copii, veniţi din Alaska într-un camper. De asemenea, aşa cum a surprins a întâlni într-un stand din târgul vocaţional, în parcul Omar Torrijos din Panama, lângă confesionalele unde se formase un rând lung, pe actorul nord-american Clarence Gilyard, cunoscut pentru rolul său de James Trivette din serialul Walker Texas ranger, în timp ce discuta cu tinerii care l-au recunoscut după inconfundabila pălărie de cowboy; sau aflarea istoriei emoţionante a lui José Ramón şi Raúl, doi panamezi care lucrau cu mare dăruire în comitetul local de organizare şi pe care Domnul i-a chemat la El înainte de realizarea sa.

Înainte de a pleca, papa, ca de obicei, a mers în rugăciune la Salus populi Romani pentru a încredinţa Sfintei Fecioare Maria călătoria. Primirea panamezilor a fost într-adevăr foarte călduroasă cu toţi şi pretutindeni; e suficient să ne gândim că aproape jumătate din tinerii pelerini au fost găzduiţi de familii care au deschis cu generozitate au deschis uşile caselor lor. La sosirea sa în Panama, papa Francisc a întâlnit pe străzile oraşului multe familii care, echipate cu scaune mici, s-au aşezat în afara caselor pentru a-i adresa bun-venit. Prietenii lui Lucas, un tânăr constrâns într-un scaun cu rotile, n-au ezitat să-l ridice, pentru a-i permite să realizeze visul său de a-l vedea pe papa. Toţi îşi vor aminti mult timp fotografia sa în alb şi negru care în câteva ore a devenit virabilă în social. Pontiful a rămas deosebit de impresionat de ceea ce era scris pe o pancartă de o femeie bătrână: Santidad, las abuelas también hacemos lío. Con sabiduría („Sanctitate, şi noi bunicele facem gălăgie. Cu înţelepciune”).

La 24 ianuarie, în timpul ceremoniei de deschidere a ZMT care a avut loc la Cinta Costera – loc emblematic pe malul Oceanului Pacific, re-numit pentru această ocazie Campo Santa Maria la Antigua – papa Francisc i-a definit pe tineri adevăraţi maeştri şi artizani ai culturii întâlnirii; i-a încurajat să devină constructori de punţi, să cultive un vis mare şi capabil să-i implice pe toţi. Şi a amintit că, aşa cum a spus într-o omilie sfântul Oscar Romero, canonizat în 2018, creştinismul este Cristos. În acelaşi loc, în ziua următoare, papa Francisc a prezidat Via Crucis. Şi la întoarcerea din Panama, a afirmat că ţine mereu cu sine o Via Crucis de buzunar, primită în dar la Buenos Aires, aşa încât s-o poată recita în orice moment.

În locul denumit pentru acea ocazie Campusul Sfântul Ioan Paul al II-lea, în zona Metro Park, aproape de aeroportul internaţional Tocumen, s-a desfăşura veghea cu tinerii. Pe urma unui spectacol centrat pe pomul vieţii, au fost prezentate diferite mărturii, iar papa Francisc a dialogat cu pasiune cu tinerii. A amintit de „da”-ul Mariei, tânără ca şi ei, spus împlinirii voinţei lui Dumnezeu, care a făcut-o să devină mama lui Isus. Femeia care a avut influenţa cea mai mare în istoria omenirii este influencer a lui Dumnezeu. A fost impresionantă tăcerea în rugăciune a tinerilor în timpul adoraţiei euharistice, aşa încât părea incredibil că erau şapte sute de mii.

Culmea ZMT, liturghia de duminică 27 ianuarie, a început devreme, la opt dimineaţa. Papa Francisc s-a adresat încă o dată tinerilor, spunându-le că ei nu sunt viitorul, ci acum-ul lui Dumnezeu; şi Isus nu este un „între timp”, ci o iubire milostivă care doreşte să pătrundă în inimile lor şi s-o cucerească; o iubire de dăruire care invită la dăruire de sine. În sfârşit, papa a urat tinerilor ca „da”-ul lor, imitându-l pe cel al Mariei, să permită Bisericii şi lumii să primească noi Rusalii.

Întâlnirea cu voluntarii pe stadionul Rommel Fernández – ultima întâlnire a papei cu tinerii înainte de a părăsi America Centrală – a fost o sărbătoare, cu mărturii şi reprezentaţii, în timpul cărora Francisc a mulţumit fiecăruia dintre cei prezenţi pentru angajarea oferită. Graţie muncii lor tinerii au făcut minunea de a înmulţi speranţa. Înainte de sosirea papei, voluntarii au cântat la unison: Sí se pudo! („Da! S-a putut face!”). Arhiepiscopul de Panama, José Domingo Ulloa Mendieta, a afirmat ziua următoare că de acum înainte celor mici nu trebuie să le fie frică.

ZMT din Panama s-a încheiat, dar pelerinajul tinerilor continuă pe străzile lumii, pentru a duce celor de vârsta lor bucuria credinţei în Cristos şi experienţele trăite în timpul acelor zile în această mică şi, în acelaşi timp, mare ţară centro-americană. Următoarea întâlnire a papei cu tinerii din lumea întreagă se va ţine la Lisabona, în 2022. În Portugalia îi aşteaptă, încă de acum, Sfânta Fecioară Maria de Fátima.

Lăsând Panama prevalează înainte de toate sentimentul de recunoştinţă pentru această ZMT. În această ţară se fac rugăciuni în ritm de „rumba”. Şi devine imposibil să se uite refrenul cântecului de ofertoriu de la liturghia panameză, care exprimă dorinţa de a-i oferi lui Dumnezeu ceea ce avem mai bun din noi: „Recibe hoy, recibe hoy, de esta tierra lo mejor. / Recibe hoy, recibe hoy, nuestra ofrenda con amor. / Junto a María la Antigua, patrona de esta nación, / presentamos el sentimiento, lo mejor de esta nación” [„Primeşte astăzi, primeşte astăzi, din acest pământ ceea ce este mai bun. / Primeşte astăzi, primeşte astăzi, ofranda noastră cu iubire. / Împreună cu Maria la Antigua, patroana acestei naţiuni, / îţi prezentăm sentimentul, ceea ce este mai bun din această naţiune”].

De Miguel Delgado Galindo

Delegat al secţiunii pentru credincioşii laici din Dicasterul pentru Laici, Familie şi Viaţă

(După L’Osservatore Romano, 2 martie 2019)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătraşcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.