Categorii

Un ajutor şi un punct de plecare. Egiptul îl aşteaptă pe Pontif

Cu mare bucurie ne pregătim să trăim această întâlnire, izvor de har şi de nouă vigoare pentru Biserică şi pentru tot poporul egiptean. Îi mulţumim Domnului pentru vizita Papei care atât de mult oglindeşte cu mărturia sa şi grija sa paternă imaginea Bunului Păstor. Grija sa se extinde la orice om şi la orice realitate şi pentru aceasta întregul popor egiptean este în fierbere şi trăieşte aceste momente de pregătire cu mari aşteptări şi viu interes. Suntem siguri că trecerea Sfântului Părinte prin ţara noastră va aduce roade de pace pentru tot poporul egiptean, precum şi sprijinul şi încurajarea pentru creştinii din această ţară.

Totuşi nu putem nega că ultimele fapte teroriste au influenţat asupra stării sufleteşti a persoanelor. Oamenii sunt preocupaţi datorită valului de violenţă care se întâmplă punctual înainte sau în timpul festivităţilor creştine şi, împreună cu organizatorii vizitei, trăieşte teama şi neliniştea ca totul să decurgă bine. Dar suntem încrezători, ne pregătim nu numai logistic ci şi cu o rugăciune intensă şi neîncetată către Domnul pentru ca să conducă şi să ocrotească paşii iubitului nostru Pontif.

Şi din punct de vedere politic şi economic sperăm ca această călătorie să lase o urmă. Urarea noastră este ca să poată întări relaţiile dintre Vatican şi guvernul nostru, să mărească atenţia autorităţilor faţă de creştini ca parte integrantă şi participantă la viaţa socială şi politică a ţării, ei fiind cetăţeni cu toate drepturile chemaţi să lucreze umăr la umăr cu persoane de alte confesiuni religioase. În afară de asta ne aşteptăm la o relansare economică, a cărei sursă primară este turismul. Cum era de aşteptat în aceste ocazii, atenţia mass-media a fost ridicată şi trebuie să spunem că toţi lucrează pentru ca totul să decurgă foarte bine.

Societatea egipteană este profundă impregnată de factorul religios. Circa 90% din populaţie este constituită din musulmani, 8-10% din creştini, în majoritate apartenenţi la Biserica coptă ortodoxă, cu o prezenţă minoritară a altor Biserici, catolică (coptă-catolică, greco-melchită, maronită, siriană, caldee, armeană şi latină), greco-ortodoxă şi protestantă. Cât priveşte Biserica catolică, deşi numărul credincioşilor nu este ridicat – circa 250.000 – trebuie spus că influenţa sa în viaţa socială se face foarte simţită. Asta mai ales prin activităţi în domeniul educaţiei (peste 170 de şcoli sunt catolice), în cel sanitar (cu spitale, centre de primire, clinici) şi în cel social cu promovarea persoanei umane.

Papa Francisc îl va întâlni, în afară de credincioşii catolici în timpul liturghiei, şi pe marele imam Al Tayyib de la Al-Azhar şi pe papa ortodox Tawadros al II-lea. Aceste întâlniri vor fi de mare semnificaţie într-un moment istoric în care Egiptul (ca şi toată lumea) este aşa de dur încercată. Va fi un ajutor şi un punct de plecare pentru noi toţi ca să fim tot mai bine martori credibili ai învierii lui Cristos. De fapt, pentru a face asta este indispensabil un drum pentru a realiza unitatea dintre creştini pe de o parte şi, pe de altă parte, pentru a ne întâlni cu fraţii din celelalte religii într-un dialog real şi rodnic pentru construirea societăţii civile. În mod paradoxal, tocmai încercările şi dificultăţile din timpul nostru sunt un stimulent de a acţiona în această direcţie care este misiunea Bisericii.

Suntem siguri că exprimăm sentimentele tuturor egiptenilor care doresc să construiască pacea şi cooperează pentru o lume mai dreaptă, când adresăm Pontifului cel mai călduros bun-venit al nostru. Îi mulţumim din inimă pentru că a răspuns cu mare grijă la invitaţia Sinodului nostru cu ocazia vizitei ad limina la Roma, în februarie. Nici măcar evenimentele urâte din ultimele zile nu l-au împiedicat să continue misiunea sa în slujba omului şi a păcii. Video-mesajul plin de paternitate şi de prietenie faţă de poporul egiptean a mărit dorinţa întâlnirii. Aşadar este pentru noi o onoare foarte mare să-l primim pe omul păcii, să ascultăm cuvântul său şi să pornim la drum împreună cu el urmându-i exemplul şi mărturia.

De Ibrahim Isaac Sedrak, Patriarh de Alexandria al copţilor

(După L’Osservatore Romano, 28 aprilie 2017)

Traducere de pr. dr. Mihai Pătrașcu

Ne spui părerea ta?

You must be logged in to post a comment.